Het Belang van Limburg

“Leko heeft er alles uitgehaald”

De vijf conclusies van Vincent Euvrard na Genk-STVV Drieprovin­ciënroute

- Bob FAESEN Teutenrout­e - Neem deel aan |

De finale van play-off 2 zit erop. In tropische omstandigh­eden rekende KRC Genk zaterdagav­ond relatief eenvoudig af met de rivalen van STVV: 3-0. Dat zag ook Vincent Euvrard, ex-voetballer bij zowel de thuis- als uitploeg. Wij nodigden hem in de Luminus Arena uit om de Limburgse derby te ontleden. “STVV is kwalitatie­f tekortgesc­hoten.” “Zoals gebruikeli­jk probeerde KRC Genk zijn wil op te leggen. Dat lukte, mede doordat ze met het trio Berge-Malinovski­Schrijvers een overtalsit­uatie hadden op het middenveld tegenover Peeters en De Petter. Genk probeerde Schrijvers en Malinovski vrij te krijgen in de rug van Peeters en De Petter. Om dat onschadeli­jk te maken, moest Fernandes uitstappen vanuit de verdedigin­gslijn. Als die timing niet goed zat, dan ontstonden er ruimtes die Genk kon benutten. Zo ontstond onder andere de kans na zeven minuten voor Samatta, die goed gepareerd werd door Pirard.” “Het mooie van dit Genk is dat er niemand echt boven uitsteekt. Het zette opnieuw een collectiev­e prestatie neer. Kijk maar naar de goals. Er zijn verschille­nde mensen bij betrokken en er is heel veel beweging. Na de 2-0 schakelde KRC over op controlevo­etbal en kwam het niet meer in problemen. Karelis is er al even niet bij, en ook Trossard en Pozuelo ontbraken. Dat is toch niet min. Desalniett­emin merk je dat niet aan hun spel.” “Wat opviel bij balverlies was dat bij Genk, naar aanleiding van de 5-4-1 van STVV, Berge naar de zone van Ceballos trok. Als de Truienaars aan de bal waren, zakte Berge helemaal in, waardoor Genk eigenlijk met vijf achterin speelde. Zo kwamen ze overal één op één te staan: Berge op Ceballos (foto), Colley op Gerkens, Brabec op Vetokele, Castagne op Bolingoli en Uronen dekte door op Dussaut als de bal aan zijn kant was. Daar is heel bewust voor gekozen en met resultaat. De balrecuper­atie is 99 procent van de tijd goed verlopen. Brabec mispakte zich net vóór rust één keer aan een dergelijke gelijke man man-man-situatie,man situatie, maar maar Vetokele Vetokele kon kon niet niet afdrukken. afdrukken. Een Een minuut minuut laterlater stond stond de de 2-0 2-0 op op het het bord. bord. “Siebe

Schrijvers

(foto) heeft in de tweede seizoenshe­lft meermaals getoond dat hij van waarde kan zijn voor dit KRC Genk. Hij kan volgend seizoen een nieuwe stap in zijn ontwikkeli­ng zetten. Maar een eventueel vertrek van Pozuelo opvangen, zou een zware erfenis zijn. Het zal de bedoeling zijn van Genk om deze kern volledig samen te houden. Dat zal ook nodig zijn om de doelstelli­ng - PO1, top drie, misschien zelfs als outsider lonken naar de titel - te bereiken. Maar Schrijvers heeft iets extra’s. Zo gaf hij bij de 2-0 een fantastisc­he bal op Boëtius. Voordat hij de bal kreeg, wist hij al dat Boëtius daar zou vrijkomen. Hij weet perfect wat er rondom zich gebeurt en dat is een grote kwaliteit. Hij speelt hem blind in een keer door op op de de Nederlan Nederlands­e flankspele­r. Een Een magistraal magistraal b balletje, waarmee hij hij zijn zijn hoge hoge kla klassering in de Pro Assist-stand Assist-stand (tw (tweede achter Hanni, ni, nvdr.) nvdr.) extra extra i in de verf zet.”

Vincent EUVRARD “Van STVV had ik iets meer verwacht. Je gaat altijd wel uit van Genks overwicht, vanwege hun extra aan kwaliteit, maar Sint-Truiden kon amper een vuist maken. Amper een keer schoten ze binnen het kader (Ceballos in eerste helft, nvdr.). Het kantelmome­nt was de kans op 1-1 van Vetokele, maar hij nam de bal verkeerd mee. Een minuut later lag de 2-0 in het mandje. STVV begon in de tweede helft nog met de beste bedoelinge­n, maar na de snelle 3-0 was het over en sluiten. STVV is kwalitatie­f tekortgesc­hoten. Leko heeft dit seizoen het maximale uit deze groep gehaald. Er is altijd wel een outsider die meestrijdt voor PO1, zoals Mechelen dit seizoen. Ik zie geen enkele reden waarom STVV net als KV Mechelen niet zou mogen dromen van PO1. Ze hebben een fantastisc­h stadion, ze hebben de achterban en met Yvan Leko een coach die iets kan neerzetten. Maar voorwaarde is wel om deze spelersgro­ep volledig samen te houden en aan te vullen met een drietal absolute sterkhoude­rs. Enkel dan kan je de droom ook omzetten in een realistisc­he doelstelli­ng.”

 ?? FOTO PROXIMUS TV
Foto JEFFREY GAENS ?? Overtal voor KRC Genk op het middenveld, Schrijvers staat vrij in rug Peeters-De Petterr Fernandes stapt te laat uit op Schijvers. Samatta dribbelt voorbij Kotysch in de vrijgekome­n ruimte.
Vincent Euvrard: “Het mooie van dit Genk is dat er niemand...
FOTO PROXIMUS TV Foto JEFFREY GAENS Overtal voor KRC Genk op het middenveld, Schrijvers staat vrij in rug Peeters-De Petterr Fernandes stapt te laat uit op Schijvers. Samatta dribbelt voorbij Kotysch in de vrijgekome­n ruimte. Vincent Euvrard: “Het mooie van dit Genk is dat er niemand...
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium