Het Belang van Limburg

Ferrari is terug, teamorders ook

-

Twee jaar oud was Max Verstappen toen Ferrari voor het laatst had gewonnen in Monaco. Michael Schumacher in 2001. Gisteren gebeurde het opnieuw. Maar samen met Ferrari zijn ook de gehate teamorders terug: Kimi Raikkonen was het snelst, maar Sebastian Vettel mocht winnen. Kimi Raikkonen had zaterdag verrassend de pole gepakt. Zijn vorige dateerde al van 9 jaar of 128 GP’s geleden. Maar wat vooraf al gevreesd werd, gebeurde ook: Ferrari draaide de posities om. Vettel maakt immers meer kans op de wereldtite­l.

De manier waarop was subtiel: Raikkonen werd vroeg binnen- gehaald voor zijn bandenwiss­el, waardoor hij buiten kwam in druk verkeer en enkele seconden verloor. Genoeg voor Vettel om de leiding te nemen. “Er waren geen teamorders”, beweerde Vettel. “De leider stopt als eerste, dat is de vuistregel, en dit is een van de weinige gelegenhed­en waarin later stoppen voordeel oplevert.” Maar Raikkonens gezicht stond op onweer. “Mijn resultaat telt vandaag niet”, mompelde Iceman.

“Ik weet hoe het voelt, Kimi”, troostte Nico Rosberg, die de podiuminte­rviews afnam. De gepensione­erde wereldkamp­ioen werd bij Mercedes ook ooit benadeeld. Lewis Hamilton had het spelletje ook door: “Als je op kop ligt, is het heel moeilijk om door de tweede auto gepakt te worden bij de stops, tenzij het team het zo bedisselt. Ferrari heeft zijn kopman gekozen.”

Mercedes is een diva

Zelf had Hamilton een off-day, of beter een off-weekend. Zijn tweede in drie GP’s. De oorzaak? “Onze auto is een diva”, verraste Toto Wolff, de teambaas van Mercedes. “Hij gaat snel als we hem in het juiste bereik krijgen. Maar hij heeft zijn grillen. Een miniem verschil in temperatuu­r en hij valt buiten dat bereik en functionee­rt van geen kanten.”

 ?? FOTO AFP ?? Sebastian Vettel en Kimi Raikkonen bij Albert en Charlene. De gezichten spreken boekdelen.
FOTO AFP Sebastian Vettel en Kimi Raikkonen bij Albert en Charlene. De gezichten spreken boekdelen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium