Het Belang van Limburg

“Ik was vierde plek beu”

Clément Desalle zorgt voor eerste Belgische zege in 2017

- Jürgen SCHROOTEN

Het heeft eventjes geduurd, maar gisteren galmde de Brabançonn­e nog eens uit de luidspreke­rs in de MXGP. Met dank aan Clément Desalle (28), die in de Grote Prijs van Frankrijk voor de eerste Belgische zege van 2017 zorgde. De twintigste al uit zijn carrière. Op het podium werd de (4+1) geflankeer­d door Cairoli (2+3) en Paulin (6+2), de twee rijders die hij nog voor zich moet dulden in de WK-stand.

20ste GP-zege

Panda

Regelmaat genoeg, oerdegelij­k ook, maar geen uitschiete­rs. Dat was - tot voor dit weekend -het seizoen van Clément Desalle in het kort samengevat. Geen hoofdrolsp­eler, maar eerder de man met een goed bijrolletj­e, schreven we onlangs nog. En dat gaf hij gisteren na de wedstrijd zelf ook een beetje toe.

“In de twee vorige Grote Prijzen werd ik telkens vierde. Vierde! Pfff, dat is echt shit, de meest ondankbare plaats”, vertelde Desalle, die in het WK... ook op plek vier stond. “Daar wou ik echt snel komaf mee maken.”

En dat deed hij dus in Ernée. Al bleef Desalle in de eerste reeks toch weer iets beneden de verwachtin­gen. “Opnieuw vierde, ja (lacht). En dat zinde me totaal niet. M’n start was maar matig en daarna bleef ik sukkelen en foutjes maken. Ik was echt ontgoochel­d in mezelf.” In de tweede reeks leek er wel een andere Desalle achter het starthek te staan. Hij ging heel gretig van start, zette meteen druk op Antonio Cairoli en nam de achtvoudig­e wereldkamp­ioen ook snel te grazen. De enige die in Desalles spoor kon blijven, was Gautier Paulin. De thuisrijde­r bleef de hele reeks lang in de nek van onze landgenoot hijgen, maar die gaf geen krimp. Goed voor GP-zege nummer 20. “Eindelijk is het nog eens raak”, glunderde Desalle. “Dat heeft toch weer even geduurd. Iets te lang naar mijn goesting (zijn vorige GP-zege dateert van 28 augustus in Assen, nvdr.). Ik ben vooral blij dat ik het een en ander heb kunnen rechtzette­n na die povere eerste reeks.”

In de WK-stand klimt Desalle - na het forfait van Gajser (zie randstuk) - naar de derde plaats. De kloof op nummer twee Paulin is slechts 8 puntjes, maar koploper Cairoli telt wel 58 punten meer.

Eén val per GP

Jeremy Van Horebeek kwam ook sterk voor de dag in Ernée, maar toch werd de Perenaar pas vijfde (3+6). In de eerste manche ging Jerre op twee ronden van het einde tegen de grond toen hij comfortabe­l in tweede positie lag en in de tweede manche zakte hij nog van de vierde naar de zesde plaats. “Blijkbaar moet ik iedere Grote Prijs minstens één keer vallen”, sakkerde Van Horebeek. “Nu opnieuw in die eerste reeks. Heel spijtig, want ik reed smooth. Dit is echt een afknapper.”

 ?? Foto BELGA ?? Grote vreugde bij Desalle en de mecanicien­s van Kawasaki.
Foto BELGA Grote vreugde bij Desalle en de mecanicien­s van Kawasaki.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium