Het Belang van Limburg

“Eerst studies dan profcarriè­re”

Jeff Jacobs (21) verovert eerste Belgische seniorenti­tel

- Frederik BAETEN

Jeff Jacobs uit Schilde heeft op het BK snooker in Sint-Truiden zijn eerste Belgische titel bij de heren veroverd. Jacobs klopte in de finale favoriet Kevin Van Hove met 7-4. De 21-jarige student reageerde kalm op zijn status van Belgisch kampioen: “Ik wilde in de eerste plaats de finale halen om te stijgen op de ranking. De Belgische titel is een zeer leuk extraatje.” De finale tussen favoriet Kevin Van Hove (ex-winnaar en meermaals finalist) en outsider Jeff Jacobs verliep gelijkopga­and tot 4-4. Maar dan stak Jacobs een tandje bij en liep hij in één ruk uit naar 7-4 (best of 13). Genoeg voor een eerste Belgische titel bij de heren.

Jacobs: “Ik had al drie Belgische titels bij de junioren en eentje bij de kadetten op mijn palmares staan. Die bij de heren ontbrak nog. Ik ben tevreden met die titel, maar nog meer over het feit dat ik door mijn finaleplaa­ts stijg in de ranking en daardoor een ticket voor het WK amateurs op zak steek.”

Even verderop stond vice-kampioen Kevin Van Hove te balen van het verlies.

Van Hove: “Ik ben zwaar ontgoochel­d. Een zoveelste net-niet-verhaal voor mij na de titel in 2004. Na de 4-4 zat werkelijk alles tegen voor mij. Dan is het moeilijk om te winnen natuurlijk. Maar alle respect voor Jacobs. Hij is de verdiende kampioen.”

Selby

Jeff Jacobs trainde in het verleden al meermaals in Engeland en heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij droomt van een profloopba­an.

Jacobs: “Die droom is er nog steeds. Al geef ik op korte termijn wel de voorkeur aan mijn studies handelswet­enschappen. Een profcarriè­re in het snooker valt daarmee niet te combineren. Ik moet nog twee jaar studeren en daarna wil ik wel proberen alles op alles te zetten in het snooker.” Jacobs is een allroundsp­eler. Geen spectacula­ire aanvaller of ijzersterk­e verdediger, maar zeer degelijk in alle facetten van het spelletje. Jacobs: “Ze zeggen dat ik qua uiterlijk en stijl een beetje op Mark Selby lijk. Het toeval wil dat dat ook mijn snookerido­ol is. Ik ben niet kwaad met die vergelijki­ng”, lachte Jacobs, die van voorzitter Heusdens nog goed nieuws kreeg.

Met Brecel naar China

Hij mag - samen met Luca Brecel - ons land vertegenwo­ordigen op de World Cup in China, zeg maar het tweejaarli­jkse WK voor landenteam­s. Heusdens: “We hadden twee opties. Ofwel de nummer één van de Belgium Ranking ofwel de winnaar van het BK met Luca Brecel naar China te sturen. De Raad van Bestuur heeft na stemming beslist om de winnaar van het BK hiervoor af te vaardigen. Die beslissing is genomen voor aanvang van de halve finales. Het is dus Jeff Jacobs geworden”, besluit Heusdens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium