Het Belang van Limburg

Gehuurde stadsfiets voortaan inleveren op plaats naar keuze

Hasselt en Genk werken samen aan nieuw mobiliteit­sproject

- Chris NELIS

Met een gehuurde fiets naar een plaats in Hasselt of Genk rijden zonder die fiets naar het afhaalpunt te moeten terugbreng­en. Dat is het nieuwe mobiliteit­sproject dat Hasselt en Genk samen hebben uitgewerkt. Burgemeest­er Wim Dries (CD&V) meldde het nieuws aan de Genkse tieners die tien voorstelle­n klaar hebben om Genk tienervrie­ndelijk te maken.

“Aan verschille­nde voorstelle­n kunnen we een stuk tegemoetko­men”, zei burgemeest­er Dries in de binnentuin van het stadhuis waar de tieners hun zeg kwamen doen. “Een van de voorstelle­n is een fietsdeels­ysteem”, zei Dries. “Momenteel kan je op verschille­nde plekken fietsen huren. Maar die moet je dan ook op dezelfde plaats terugbreng­en. Dat heet dan one-to-one point. Wij willen gaan naar een one-to-many points. Iemand moet bijvoorbee­ld van het station van Bokrijk naar Genk. Dan kan je in Bokrijk een fiets huren en die aan het station in Genk weer inleveren. Dit is een project dat schepen van mobiliteit Michael Dhoore (CD&V) behartigt en tot stand komt in een samenwerki­ng met Hasselt. Het is de bedoeling dat we op verschille­nde plaatsen in Genk en Hasselt een netwerkpun­t voorzien waar je een fiets kan stallen of er mee wegrijden. Dat zou dan ook tussen Genk en Hasselt mogelijk zijn.”

Elektrisch

Genk heeft alvast de aankoop van in totaal 160 fietsen op het programma staan. “Dat zijn gewone fietsen, maar naar alle waarschijn­lijkheid ook elektrisch­e fietsen”, gaat Dries verder. “Die worden dan verspreid over de verschille­nde netwerkpun­ten. In Genk worden 25 netwerkpun­ten uitgebouwd. Een potentiële gebruiker kan bijvoorbee­ld aan de hand van een app nagaan op welke plekken een fiets beschikbaa­r is en op welke plekken die weer afgezet kunnen worden. ”

Voor Genk gaat het om een investerin­g van 300.000 euro. Het project is volgens Dries principiee­l goedgekeur­d en moet nog aanbesteed worden. “We moeten nog kijken hoe we dit praktisch gaan oplossen”, gaat Dries verder. “Er moeten immers digitale sloten komen die de fiets niet alleen afsluit maar ook herkent en automatisc­h kan linken aan de gebruiker. We gaan ook een avond- of nachtdiens­t moeten voorzien om ervoor te zorgen dat ’s ochtends op elke plek weer met hetzelfde aantal fietsen gestart kan worden. Het systeem bestaat in Parijs, Brussel en Antwerpen. Waarom dan niet in het centrum van Limburg?”

Perron 13

De stad Genk overweegt, op vraag van de tieners, om ook op diverse plaatsen oplaadpunt­en voor gsm’s te voorzien. Voorts zorgt de stad, volgens schepen van cultuur Anniek Nagels (CD&V), voor de uitbreidin­g van Perron 13, een hotspot voor tieners in het oud gemeentehu­is.

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? De tieners kregen zaterdag te horen dat ze in de nabije toekomst een fiets op de ene plaats kunnen huren en die op een andere plaats weer kunnen inleveren.
FOTO CHRIS NELIS De tieners kregen zaterdag te horen dat ze in de nabije toekomst een fiets op de ene plaats kunnen huren en die op een andere plaats weer kunnen inleveren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium