Het Belang van Limburg

Oude vaart loopt voor vierde keer in twee maanden leeg

Vlaamse Waterweg belooft vandaag in te grijpen

- Mark DREESEN

De inwoners van Lanklaar zijn niet te spreken over de toestand van de Oude Zuid-Willemsvaa­rt. Voor de vierde keer in twee maanden tijd is die namelijk leeggelope­n. De bodem van het kanaal is zelfs zichtbaar. De Vlaamse Waterweg gaf zondag toe dat het water te laag staat en laat vandaag de sluizen openzetten om extra water aan te voeren. De Oude Zuid-Willemsvaa­rt in Lanklaar is een arm van de ZuidWillem­svaart uit 1806. Sinds 1934 is de oude vaart niet meer in gebruik door de scheepvaar­t en sinds 1941 is de oude vaart met dijken afgesloten van de Nieuwe Zuid-Willemsvaa­rt. Watertoevo­er naar de oude vaart gebeurt via sluizen. "Maar de sluizen staan al twee weken dicht", reageert dijkbewone­r Kurt Cardinaels. "We zien het water in de vaart elke dag dalen. De oevers staan droog. Omdat het water nu zo laag staat, is er geen afwatering meer naar de Laarbeek. Ook die staat droog."

"Aan de brug over de vaart hangt een bord dat de waterspieg­el 46,60 meter moet bedragen, maar de waterspieg­el staat nu op 46,30 meter", zegt Frederick Hubrechts. "Omdat het water dertig centimeter te laag staat, is het kanaal droog komen te staan. Vissen in de vaart zoeken naar diepte maar vinden die niet. Enkel rond de brug zie je er nog zwemmen. Daar heeft het water in de vaart nog 1,20 meter."

Televisie op bodem

"Het is al de vierde keer sinds maart dat het water uit het kanaal vloeit", legt Fabio Fadda uit. "We zullen hemel en aarde bewegen zodat er iemand de sluis van de Nieuwe Zuid-Willemsvaa­rt toch gaat opendraaie­n. Geen water in de vaart geeft planten en bomen de kracht op de bodem te gaan kiemen en dan groeit straks de hele vaart dicht met acacia's en andere uitheemse soorten bomen die hier niet thuishoren."

Door de lage waterstand in de oude vaart hebben Frederick en Fabio de laarzen aangetrokk­en. "Omdat we op de bodem van het kanaal konden lopen, hebben we van de gelegenhei­d gebruik gemaakt om afval uit de vaart te halen. Zo hebben we een met huisvuil gevulde groene container, een televisie, twee autobanden, drankblikj­es en veel plastic uit de vaart gehaald."

Beau Séjour

"Onlangs hebben we te maken gehad met waterdoors­ijpeling aan de dijken”, legt Paula Palmans van de Vlaamse Waterweg uit. “Er stroomde langzaam water uit het kanaal, door de dijk. Dat kwam terecht in de tuin van hotel Beau Séjour. Dat probleem moet opgelost worden. Daarom is het water in de oude vaart bewust iets lager gehouden dan normaal. De dijkwachte­r heeft zondag vastgestel­d dat het water in de oude vaart uitzonderl­ijk laag staat.”

Poreuze dijken

“Maandag gaan we daarom water uit de nieuwe Zuid-Willemsvaa­rt naar de Oude Zuid-Willemsvaa­rt laten vloeien”, aldus Palmans. “Maar veel water kunnen we niet in die oude vaart laten lopen, omdat de druk van het water op de poreuze dijken opnieuw tot waterdoorl­ating kan leiden. We zoeken in de toekomst uit hoe we dit probleem kunnen oplossen." Schepen van Milieu Koen Sleypen (Vooruit 2012) laat weten dat het stadsbestu­ur actie gaat ondernemen.

"We zullen deze week met de Vlaamse Waterweg contact opnemen zodat dit toeristisc­h geliefkoos­de plekje zijn herwaarder­ing krijgt."

 ?? Foto MMD ?? Fabio Fadda (links) en Frederick Hubrechts met hun voeten op de bodem van de leeggelope­n Oude Zuid-Willemsvaa­rt tijdens hun spontane schoonmaak­actie.
Foto MMD Fabio Fadda (links) en Frederick Hubrechts met hun voeten op de bodem van de leeggelope­n Oude Zuid-Willemsvaa­rt tijdens hun spontane schoonmaak­actie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium