Het Belang van Limburg

“Zelfs Herman Brusselman­s vond ik heel sympathiek”

- Raymond DE CONDÉ

Ik ken Gert al vijftien jaar, maar toen hij me vroeg om te komen koken aan boord, heb ik er toch even over moeten nadenken

Annie DELEERSNIJ­DER Kokkin

Vandaag begint Gert Verhulst aan zijn voorlopig laatste week met zijn talkshow ‘Gert Late Night’ op zijn boot de Evanna. Eén van de belangrijk­ste mensen aan boord is zonder twijfel Annie Deleersnij­der (71). Deze madam uit Oostduinke­rke voorziet Gert Verhulst en zijn gasten van eten.

Deze week zijn Margriet Hermans, William Boeva en Rik Verheye te gast op de Evanna. Ook kokkin Annie is opnieuw van de partij, nadat ze vorige week een weekje vrijaf had genomen.

Het was wat vreemd, dat je een week vrijaf neemt terwijl het programma nog volop loopt.

“Volgens de planning hoefde ik vorige week niet te koken. De Evanna zou naar Cadzand varen, naar Sergio Herman, die daar mijn taak zou overnemen. Dat is niet kunnen doorgaan omdat de vader van Sergio onlangs overleden is. Zo bleef de Evanna in Antwerpen. Ik kon daar niet invallen want ik had al lang kaartjes besteld voor een optreden van de Kastelruth­er Spatzen, een groep uit Zuid-Tirol waar ik fan van ben. Zij zingen Duitse volksmuzie­k en hadden een show in Ilsenburg. Dat ligt in de voormalige DDR, waar mijn moeder vandaan kwam. Ik had ook nog wat familiebez­oeken gepland en die kon ik ook niet zomaar afzeggen.”

Ze hebben je gemist op de boot.

“Ja, ze hebben wat moeten improviser­en. Normaal zorg ik voor het ontbijt en voor de lunch. Ik sta om half zes op om alles klaar te zetten en vanaf 7 uur komen de gasten uit hun kajuit om samen te ontbijten en de kranten door te nemen. Daar halen ze onderwerpe­n uit die ze ’s avonds in de talkshow bespreken. Wanneer het ontbijt is opgeruimd, begin ik aan de lunch. Geen haute cuisine maar eenvoudig, lekker eten, stoemp met wortelen, of iets kouds, kip, kabeljauw, tongvis. Sommige gasten moeten op hun lijn letten, het eten mag niet te vet zijn.”

Hoe heb je Gert leren kennen?

“Ik heb dertig jaar lang Visserswel­zijn uitgebaat, een eetcafé in Oostduinke­rke, waar Gert ook woont. Ik ken hem al vijftien jaar want hij kwam geregeld een terrasje doen, stoofvlees met frietjes eten. Ik had dus al vaker voor Gert gekookt. Toen hij bezig was met de voorbereid­ing van ‘Gert Late Night’ heeft hij opnieuw contact opgenomen. ‘Annie, je zou op de boot moeten komen koken’, zei hij. Daar heb ik even moeten over nadenken want ik had nog nooit voor de camera’s gestaan. Vrienden hebben me overhaald en ik ben blij dat ik het gedaan heb want het zijn allemaal toffe mensen op die boot. Wel druk natuurlijk want met de crew, de redacteurs en de technici erbij is het een ploeg van zo’n veertig man. In de namiddag ben ik vrij.

Dan kan ik wat verpozen in de jacuzzi of met mijn man de stad in.”

Is het echt zo’n vrolijke boel als op tv?

“Zeker. Met James (Cooke, nvdr.) is het altijd plezier. Ik kende hem niet van tevoren. Het is echt een toffe gast, heel joviaal. Hij kan met iedereen omgaan. Hij heeft al met me gedanst. Op muziek van de Kastelruth­er Spatzen natuurlijk.” ( lacht)

Je hebt ongetwijfe­ld sommige BV’s op een andere manier leren kennen.

“Ze waren allemaal wel aangenaam. Erik Van Looy was de gast die het meest lacht. Die lacht altijd. Bart De Wever is ook een vriendelij­ke mens, heel anders dan ze zeggen. Hij is met mij zelfs in de cabine geweest om een slaatje te eten en wat te babbelen en toen hij vertrok, had hij een cadeautje mee, een boek over Antwerpen met allerlei streekgere­chten. Hilde Crevits was ook heel joviaal en zelfs Herman Brusselman­s was sympathiek.”

De Evanna is intussen een toeristisc­he attractie geworden.

“Ja, er is hoe langer hoe meer volk op de kade aan het MAS. Als de gasten met Gert in de jacuzzi zitten, is er altijd veel belangstel­ling. James heeft het meeste succes. Mensen roepen op hem en gaan op de foto met hem. De gasten kunnen geen tien stappen van de boot zetten of ze moeten selfies maken met iedereen.”

Ga je het niet missen?

“Ik denk het wel. Maar in het najaar zijn er opnieuw zes weken ‘Gert Late Night’. Dan heb ik waarschijn­lijk ook een weekje verlof want die reis naar Cadzand hebben ze nog te goed.”

Gert Late Night’, VIER, 22.15 uur

 ?? FOTO VIER ?? Annie (71), kokkin op de boot van Gert Verhulst Annie met James Cooke (links) en Gert Verhulst.
FOTO VIER Annie (71), kokkin op de boot van Gert Verhulst Annie met James Cooke (links) en Gert Verhulst.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium