Het Belang van Limburg

Jan trekt met ‘Kampioen’ Ann Tuts naar Madagaskar

-

Jan Van Looveren verwelkomt een ‘Kampioen’ in ‘Op Weg met Jan’: hij trekt met Ann Tuts (52) naar Madagaskar, het eiland voor de oostkust van Afrika dat de actrice in 1993 al eens bezocht. Bij de deur ligt het eiland niet - reken op dik tien uur vliegen - maar volgens Ann Tuts is Madagaskar echt een aanrader. “Het heeft iets ruws en onbereikba­ars. Het is Afrika, maar ook een beetje Azië. Toen ik er dik twintig jaar geleden op bezoek ging, was de bevolking heel joviaal. Dat was nog altijd niet veranderd. Het toerisme heeft een aantal delen helemaal ingepalmd, maar het eiland is heel puur gebleven.”

Ann Tuts heeft duidelijk ervaring met reizen. “Als twintiger heb ik veel rondgetrok­ken met de rugzak, ik ben naar Vietnam geweest, Peru, Kenia, Australië, heel Europa. Vietnam was misschien wel de meest avontuurli­jke reis, met twee op de bromfiets. Reizen betekent even alles achterlate­n, geen telefoon, geen verantwoor­delijkhede­n, opgaan in een ander stuk van de wereld. Je kan daarin zo ver gaan als je zelf wil en toch neem je altijd jezelf en je eigen verleden mee.”

Vijf dagen in een auto vol camera’s: het was niet evident. “Ik leg mijn ziel niet zo snel bloot, ik scherm mezelf nogal graag af. Ik voerde toch een gevecht tussen wat ik wel en niet wou zeggen, zeker als er een cameraploe­g in de buurt was. In de auto met Jan ging dat beter: dat is een cocon, je kunt niet weg. De auto levert een soort intimiteit op die je anders niet hebt. Je bent met twee en je kijkt naar de weg, er is alle ruimte om je verhaal te vertellen.”(

Op Weg met Jan’, Eén, 20.40 uur

 ?? FOTO © VRT ?? Ann Tuts is helemaal weg van Madagaskar: “Wat een eiland!”
FOTO © VRT Ann Tuts is helemaal weg van Madagaskar: “Wat een eiland!”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium