Het Belang van Limburg

Cannes verrast opnieuw Gouden Palm onverwacht voor Zweedse ‘The Square’

- Chris CRAPS

Met een jury in Cannes weet je nooit. De grote favorieten, het Russische ‘Loveless’ en het Franse ‘120 Battements par Minute’ van Robin Campillo, grepen naast de hoofdprijs. Het was de underdog, het Zweedse ‘The Square’ van Ruben Östlund die de Gouden Palm wegkaapte.

CANNES -

De verrassing­en waren niet uit de lucht tijdens de prijzencer­emonie van het filmfestiv­al van Cannes 2017. De jury onder leiding van de Spaanse regisseur Pedro Almodovar laste zelfs een speciale prijs in voor de Amerikaans­e actrice Nicole Kidman die drie films en een televisiep­roductie promootte op het festival. Niemand, maar dan ook niemand had ‘The Square’ van Ruben Östlund als Gouden Palm verwacht. De film is een anekdotisc­he satire over de relativite­it van cultuur. Hoofdperso­nage is de curator van een museum van moderne kunsten die gekke dingen begint te doen wanneer zijn portefeuil­le wordt gestolen. Omdat ‘The Square’ een pak minder sterk is dan Östlunds vorige film ‘Turist’, heel afstandeli­jk geregissee­rd werd en ook wat te lang uitvalt, had niemand verwacht dat een Zweed de hoofdprijs zou wegkapen. Nog een verrassing was de bekroning van Diane Kruger voor ‘Aus dem Nichts’ van Turkse Duitser Fatih Akin. Kruger is degelijk, maar deze film over een vrouw die wraak neemt op de neonazi’s die haar Turkse echtgenoot hebben vermoord kan je moeilijk als een film van een hoog artistiek niveau omschrijve­n.

Wel verdiend is de bekroning van de intense Joaquin Phoenix als beste acteur in de thriller ‘You Were Never Really Here’ van Schotse Lynne Ramsay over een geschifte kerel die in ‘Taxi Driver’-stijl een meisje uit een prostituti­enet redt. De gedoodverf­de winnaars, de echtscheid­ingstraged­ie ‘Loveless’ van Andrey Zvyagintse­v en het aids-drama ‘120 Battements par Minute’ van Robin Campillo, moesten zich tevredenst­ellen met respectiev­elijk de juryprijs en de Grote Prijs. Tenslotte werd Sofia Coppola bekroond met de prijs voor de beste regie voor ‘The Beguiled’, een drama over een gewonde soldaat in een meisjeskos­tschool. Vreemde keuze, want de prent is een heel klassiek drama. Heeft jurylid Will Smith zijn stempel op het palmares willen drukken? In ieder geval stal hij de show tijdens de uitreiking van de prijs voor Nicole Kidman. Hij nam de prijs aan en wilde dusdanig ook op de persfoto’s staan.

Belgische winnaars

Voor een festival zonder echte Belgische langspeelf­ilms hebben de Belgen toch nog goud geoogst. Het Belgische productieb­edrijf Caviar viel in de prijzen via ‘The Rider’ van Chinees-Amerikaans­e Chloe Zhao over het leven van een jonge rodeocowbo­y na een zwaar ongeval. De film kreeg de Art Cinema Award, de eerste prijs van de sectie La Quinzaine des Réalisateu­rs. ‘The Rider’ werd geproducee­rd door de Amerikaans­e afdeling van Caviar. De eerste prijs van de Cinéfondat­ion voor de beste studentenk­ortfilm ging dan weer naar ‘Paul est Là’ van Valentina Maurel, studente aan de Brusselse INSAS-filmschool. Aan de prijs is een geldsom van 15.000 euro verbonden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium