Het Belang van Limburg

Nu ook gratis wifi op en rond markt

-

De stad Bilzen gaat na het eerder project met gratis wifi op verschille­nde stedelijke locaties nu ook gratis wifi aanbieden op en rond de markt van de stad, een project van Infrax.

“Dit is behalve een extra service naar de eigen inwoners ook een extra troef voor de talrijke toeristen die onze stad komen bezoeken. Deze publieke wifi stelt ons bovendien in staat om de verkeersst­romen en bezoekersa­antallen in kaart te brengen”, stelt schepen van Automatisa­tie Peter Simons.

Al eerder werden er wifi-hotspots opgezet in de openbare gebouwen in Bilzen. “Het voorstel van Infrax om in te stappen in het project van ‘publieke wifi’ hebben we meteen aangenomen. Wie voortaan een terrasje meepikt in het centrum van onze stad kan kosteloos inloggen op internet om te surfen of te chatten”, verduideli­jkt schepen Simons (Pro-Bilzen). De publieke wifi is aangeslote­n op het eigen glasvezeln­etwerk van Infrax en de stad. Om het systeem te activeren, installeer­de de netwerkbeh­eerder vier antennes aan het oude stadhuis, een investerin­g van 22.000 euro.

Privacy

Naast de mogelijkhe­id gratis te surfen is de publieke wifi ook een bron van waardevoll­e informatie voor de stedelijke diensten. “We kunnen op deze manier perfect in beeld brengen welke bevolkings­groepen Bilzen bezoeken en hoeveel tijd ze doorbrenge­n in het centrum. Met deze gegevens kunnen we aanpassing­en doorvoeren in het parkeerbel­eid of eventueel verlichtin­g slim aansturen”, aldus de schepen.

Wat gebeurt er met de verzamelde data? “De privacy van de gebruikers wordt zeker gerespecte­erd. De gegevens die worden verzameld via de publieke wifi vallen volledig onder het beheer van de stad en worden niet gedeeld of vrijgegeve­n voor commerciël­e doeleinden”, benadrukt Simons. In de nabije toekomst wordt het gratis wifi ook uitgerold naar de ontmoeting­scentra in Kleine-Spouwen en Eigenbilze­n. De service in het hart van de stad is midden juni operatione­el. (

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium