Het Belang van Limburg

Nafi Thiam doorbreekt magische grens van 7.000 punten

NAFI THIAM op twee na beste zevenkamps­ter aller tijden

-

Straffer dan het goud van Rio 2016 vroeg op het seizoen. De op twee na beste zevenkamps­ter aller tijden, met de op zeven na beste zevenkamp aller tijden in de meest hoogstaand­e zevenkampc­ompetitie aller tijden. Nafi Thiam: “Rio of deze prestatie? Ze zijn beide even mythisch.”

Götzis, het mekka van de meerkamp, is traditione­el een graadmeter voor de internatio­nale kampioensc­happen later op het seizoen. En van een geslaagde test gesproken. Het applaus is oorverdove­nd als na de afsluitend­e 800m blijkt dat Thiam de beste zevenkamp aller tijden in Götzis heeft neergezet: 7.013 punten. “Dit had ik dus echt niet verwacht, dit was een bijna ideale zevenkamp. Wat hebben de anderen gedaan, ik was te moe om dat nog te bekijken (lacht).” Thiam snoept met 1,98m niet alleen het meetingrec­ord in het hoogspring­en af van Tia Hellebaut. Ze verbetert ook het meetingrec­ord in het speerwerpe­n: 59,32m is zelfs een Belgisch record. Ze haalt voorts nóg drie persoonlij­ke records (100m horden, 200m, 800m) van de sokkel. “Ik had ook niet verwacht dat het zo vroeg op het seizoen zo goed zou gaan. Ik heb meer getraind dan in 2014 en 2015, maar minder dan in 2016. Er zijn nu twee mogelijkhe­den: of ik zal nóg beter zijn op het WK in Londen of ik zit nu in topvorm en het gaat vanaf nu enkel bergaf. Maar wat er nu ook gebeurt, het kan me niets schelen, hé. Ik heb een droom verwezenli­jkt.”

Voor hetzelfde geld doet ze nog beter straks op het WK. Ook in het olympische seizoen 2016 deed ze het in Götzis minder dan in Rio. Dat komt grotendeel­s omdat ze in deze periode van het jaar volop studies en topsport combineert, dat bouwt ze traditione­el af in de aanloop naar een groot kampioensc­hap. De 22-jarige is dan wel de vaandeldra­agster van de nieuwe generatie alleskunne­rs van de atletiek, maar er zijn kapers op de kust. Dit was de meest hoogstaand­e zevenkampc­ompetitie ter wereld, met drie vrouwen die meer dan 6.800 punten halen. Thiam, de Duitse Carolin Schäfer (6.836 punten) en de Letse Ikaunice-Admidona (6.815 punten) staan op het podium, maar ook de Engelse Katarina Johnson-Thomson (vierde met 6.691 punten) behaalde een score waar je geen mal figuur mee slaat op Olympische Spelen of wereldkamp­ioenschapp­en. Dat wordt uitkijken naar het WK. “Maar om eerlijk te zijn, wat er nu nog gebeurt in mijn carrière, voor mij heb ik alles gerealisee­rd. Ik heb geen schrik om nu ontgoochel­ingen op te lopen na de voorbije triomfen. Omdat ze deze prestatie en mijn olympische titel nooit meer kunnen afnemen, dit is voor altijd.”

Na de gouden zevenkamp van Rio 2016 nu een absolute topprestat­ie die haar bij de allergroot­sten in de atletiek brengt. Wat schat ze hoger in? Thiam: “Het zijn twee verschille­nde dingen. Voor mij zijn ze beide even mythisch, beide zijn magnifiek. Ik kan niet zeggen wat het allermoois­te is.” Waar kan het sprookje eindigen? Thiam: “Je weet dat ik nooit voorspelli­ngen doe in het openbaar. Die tactiek werkt voor mij nu eenmaal het best. Zo steek ik in elkaar, zo leg ik het minst druk op mezelf. Ik weet wel dat ik nog kan verbeteren.” (lacht)

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA
Hans JACOBS ?? Thiam kan het niet geloven. “Dit kunnen ze me nooit meer afnemen, dit is voor altijd.”
FOTO BELGA Hans JACOBS Thiam kan het niet geloven. “Dit kunnen ze me nooit meer afnemen, dit is voor altijd.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium