Het Belang van Limburg

Openbaar onderzoek over 6.000 waardevoll­e gebouwen in Limburg

NA DE BOSKAART KOMT DE ERFGOEDKAA­RT

- Guy THUWIS

HASSELT - Vanaf morgen start in Limburg een grootschee­ps openbaar onderzoek over de inventaris van bouwkundig erfgoed. Op die lijst staan bijna 6.000 gebouwen en constructi­es die de Vlaamse overheid waardevol genoeg vindt om ze te behouden. De inventaris van bouwkundig erfgoed telt in Vlaanderen meer dan 80.000 gebouwen en constructi­es. Op de lijst staan ook de beschermde gebouwen die in stand moeten worden gehouden. Voor de andere gebouwen op de inventaris zijn de gevolgen niet zo drastisch, maar de gemeente kan een geïnventar­iseerd huis niet zomaar laten afbreken. Er zijn ook voordelen verbonden aan de erkenning. Veel eigenaars weten niet eens dat hun woning op de lijst staat.

Volgens het nieuwe erfgoeddec­reet moet een openbaar onderzoek gebeuren vóór de vaststelli­ng van de inventaris. Limburg krijgt de primeur. Na de boskaart van Joke Schauvlieg­e, krijgen we de erfgoedkaa­rt van minister-president Geert Bourgeois. Benieuwd of hij het beter doet.

Vanaf morgen start in Limburg een grootschal­ig openbaar onderzoek over alle waardevoll­e gebouwen in de provincie. Het onderzoek gaat over de inventaris van bouwkundig erfgoed, waar in Limburg bijna 6.000 bouwsels opstaan. Het gaat om 5.858 afzonderli­jke relicten zoals woningen, kruisen en kapellen en 63 bouwkundig­e gehelen zoals het domein Bokrijk of de mijnterrei­nen. De inventaris is bedoeld om het behoud van deze gebouwen en constructi­es te stimuleren. Vlaanderen is nog maar pas bekomen van het fiasco met de boskaart, of er kondigt zich een nieuw groot openbaar onderzoek aan, ditmaal over de huizen van duizenden mensen. Minister-president Geert Bourgeois, bevoegd voor Onroerend Erfgoed, pakt het wel iets voorzichti­ger aan dan zijn minister Joke Schauvlieg­e met de bossen. Het openbaar onderzoek voor de inventaris bouwkundig erfgoed wordt niet in heel Vlaanderen tegelijk gevoerd, maar afzonderli­jk per provincie. De kleinste provincie mag de spits afbijten. Bedoeling is dat elk jaar één provincie afgewerkt wordt.

Eigenaars

Bij het Agentschap Onroerend Erfgoed heeft men er alle vertrouwen in dat de kaart met bouwkundig erfgoed exacter is dan de boskaart. Toch kijkt men benieuwd uit naar het openbaar onderzoek, omdat het de eerste keer is dat het grote publiek inspraak krijgt over de inventaris. Sinds de eerste vaststelli­ng van de lijst van waardevoll­e gebouwen in 2009, is er nooit een openbaar onderzoek geweest. Meer nog, de eigenaars van waardevol erfgoed dat op de lijst staat, zijn persoonlij­k nooit op de hoogte gesteld.

U kunt de lijst anderzijds wel inkijken op de website van Onroerend Erfgoed. Ook wie onlangs een huis gekocht heeft, weet via de notarisakt­e of het op de inventaris van waardevoll­e gebouwen staat. Door het nieuwe decreet op onroerend erfgoed is een openbaar onderzoek bij elke vaststelli­ng van de inventaris voortaan namelijk verplicht.

Naoorlogse architectu­ur

In vergelijki­ng met de vorige vastgestel­de inventaris van 2014 zijn er in Limburg 214 relicten en twee bouwkundig­e gehelen niet meer opgenomen omdat ze door sloop, zware verbouwing­en of slechte bewaring geen erfgoedwaa­rde meer bezitten. Anderzijds zijn er ook nieuwe gebouwen op de lijst verschenen. Zo heeft men in Genk een dertigtal relicten bijgezet op de inventaris­atie. Het gaat om interessan­te naoorlogse architectu­ur en enkele hoevegebou­wen. Tongeren en Sint-Truiden tellen in Limburg veruit de meeste geïnventar­iseerde woningen.

Rechtsgevo­lgen

Alle zesduizend ‘relicten’ op de inventaris bouwkundig erfgoed van Limburg bezitten volgens de Vlaamse overheid een zekere erfgoedwaa­rde. Het kan bijvoorbee­ld gaan om vierkantsh­oeves, vakwerkhui­zen of huizen in mergelstee­n, maar ook om het mijnerfgoe­d of kastelen. Eenmaal de inventaris vastgestel­d is, heeft dat voor een betrokken gebouw of woning een aantal rechtsgevo­lgen, maar die zijn niet zo verregaand als voor een beschermd gebouw. Zo moet de gemeente in haar vergunning­enbeleid rekening houden met de inventaris van

bouwkundig erfgoed. Bij een aanvraag tot slopen moet de vergunning­verlenende overheid in haar beslissing aangeven hoe ze de erfgoedwaa­rden in acht heeft genomen.

Anderzijds zijn er ook voordelen verbonden aan de opname in de inventaris. Zonevreemd­e gebouwen moeten niet verdwijnen en kunnen makkelijke­r een nieuwe functie krijgen. Er zijn ook afwijkinge­n toegestaan voor de energiepre­statienorm­en omdat bijvoorbee­ld historisch schrijnwer­k moeilijker te isoleren is. Eigenaars die willen renoveren komen ook in aanmerking voor erfgoedlen­ingen met een lage rentevoet. Tijdens het openbaar onderzoek kan iedere burger opmerkinge­n of bezwaren formuleren over zogenaamde ‘feitelijkh­eden’. Dat zijn bijvoorbee­ld fouten in het plan, in de naam van het goed of in de erfgoedken­merken. Het onderzoek loopt van 1 juni tot en met 30 juli.

info over de erfgoedkaa­rt vindt u op openbareon­derzoeken.onroerende­rfgoed.

 ??  ??
 ?? FOTO RAF VANMECHELE­N ?? Het gezin Maris bij hun geïnventar­iseerde ouderlijke woning.
FOTO RAF VANMECHELE­N Het gezin Maris bij hun geïnventar­iseerde ouderlijke woning.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium