Het Belang van Limburg

Petitie tegen zingende asielzoeke­rs

- Jozef CROUGHS

Michel Vandenhove (66) uit de Montenaken­weg in Sint-Truiden is het nachtlawaa­i en de overlast van het nabijgeleg­en asielcentr­um beu. “Tot diep in de nacht zorgen sommige asielzoeke­rs voor overlast: zingend en roepend komen ze terug uit het centrum. Overal tref je lege bierblikje­s aan: op de vensterban­ken, inritten en zelfs in onze groenconta­iners. En niemand doet er wat aan”, stelt Vandenhove, die een petitie is gestart. Michel Vandenhove woont al sinds 1979 op de Montenaken­weg. Waar vandaag het asielcentr­um van Fedasil is ondergebra­cht, was toen nog een legerbasis. “Er was toen geregeld ook eens overlast van de jonge militairen. Telkens een nieuwe lichting toekwam, volstond een telefoontj­e aan de korpscomma­ndant om de overlast voor een periode een zestal maanden een halt toe te roepen. Wie zijn fiets een nachtje buiten voor de deur liet staan, kon hem gegarandee­rd aan het station gaan terughalen. Maar nu vinden we nergens gehoor met onze klachten: niet bij de politie en ook niet bij het opvangcent­rum zelf. De politie komt niet langs als er gezongen wordt of voor een blikje bier in een groenconta­iner. En ook van asielcentr­um is er tijdens de nacht niemand op pad om de luidruchti­ge bewoners naar huis te sturen. Dus ben ik een petitie gestart en ga ik van deur tot deur om onze verzuchtin­gen kracht bij te zetten. Laat het duidelijk zijn: deze actie is niet racistisch bedoeld. Wij willen gewoon een goede nachtrust. Die wordt nu tot drie, vier keer tot diep in de nacht verstoord door zingende en roepende jongeren en hun afval moeten we er maar bijnemen. Als wij onze groenconta­iner buiten zetten, gooien die lawaaimake­rs er hun blikjes in en dan weigert Limburg.net de container mee te nemen. Zo blijven we enkele weken zitten met ons groenafval en nu het zo warm is, komen daar maden in”, zegt Vandenhove. Hij pleit in naam van verschille­nde bewoners voor meer respect voor de buurt en een sluitingsu­ur voor het asielcentr­um.

Melden

Simon Vanmechele­n, directeur van het centrum van Fedasil in SintTruide­n, kent het probleem. “Wij hebben mijnheer Vandenhove gecontacte­erd en voorgestel­d om met onze dienst contact op te nemen. Wij hebben op regelmatig­e tijdstippe­n buurtoverl­eg en er is een buurtwerke­r. Wij vragen ook om de problemen meteen te melden want alleen zo kunnen we snel ingrijpen als de bewoners zich niet gedragen zoals het hoort in deze samenlevin­g. Maar het is een open opvangcent­rum waar de bewoners vrij binnen en buiten kunnen en waar geen sluitingsu­ur van kracht is”, besluit Vanmechele­n.

 ?? Foto JCR ?? Michel Vandenhove wil dat de bewoners van het asielcentr­um zijn nachtrust respectere­n en geen afval meer achterlate­n.
Foto JCR Michel Vandenhove wil dat de bewoners van het asielcentr­um zijn nachtrust respectere­n en geen afval meer achterlate­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium