Het Belang van Limburg

Kleuter die bijna verdronk herenigd met zijn redders

Andoni (3) enn zijn mama ontmoeteno­eten redders die peuter uit Paalse Plasas haalden

- Koen SNOEKX/Delphine PEETERS

Andoni Garcia, , de driejarige peuter uit Heusden-Zolder die zaterdagav­ond op een haar na verdronk in de Paalse Plas, is gisterenav­ond herenigd met zijn twee redders. s. De negenjarig­e Kaylee Medaerr uit Paal (Beringen) zag Andoni als eerste drijven in het water en bracht het jongetje al zwemmend naar de kant. Daar r schoot Ludwig Deel (50) uit Tessenderl­o de peuter meteen ter hulp en redde hem met een n hartmassag­e van de dood. “Ik ben zo blij dat deze jongen hett gehaald heeft en ik hem nu kan an knuffelen”, zegt Ludwig. “Ik ben deze twee mensen eeuwigg dankbaar”, zegt Andoni’s mama Sabina Garcia (18). Hartverwar­mend moment gisteravon­d. De kleine Andoni Garcia stapt vrolijk met twee bosjes bloemen en een knuffel op zijn twee redders af. Eén van de ruikers en het poppetje is voor de negenjarig­e Kaylee Medaer uit Paal, de andere bos bloemen is voor Ludwig Deel (50), een Nederlande­r van Surinaamse afkomst die al zo’n twee jaar in Tessenderl­o woont. Wat volgt zijn hartelijke knuffels en dankwoordj­es. “Ik weet niet hoe ik deze twee mensen moet bedanken”, zegt Sabina, de mama van Andoni. “Zij hebben het leven van mijn zoontje gered. Zonder hen was hij er nu niet meer. Ik zal hen nooit van mijn leven vergeten.”

Zwemles

Het was Kaylee die zaterdagav­ond rond 19.30 uur als eerste de kleine Andoni zag drijven. “Ik was aan het spelen in de Paalse Plas toen ik plots een jongetje in het water zag liggen”, zegt Kaylee. “Ik ben meteen naar hem toe gezwommen en ik zag dat hij zijn oogjes dicht had. Ik heb zijn hoofdje omhoog gehouden – dat heb ik geleerd in de zwemles – en ben zo, met al mijn kracht, met hem naar de kant gezwommen. Zijn buikje was al helemaal opgezwolle­n. Ik ben beginnen te roepen, maar er reageerde niet meteen iemand.” Op dat moment kwam Sabina bij haar zoontje aan. “Ik was totaal in paniek. Ik heb Andoni meteen in een doek gewikkeld, maar hij reageerde op niets.”

Hartslag

Iets verderop zat Ludwig Deel met zijn gezin. “Mijn vrouw Rachel had gezien dat het niet goed ging met het jongetje en riep me meteen”, vertelt Ludwig. “Ik ben direct naar hem toegelopen en ben hem meteen beginnen te reanimeren. Hij had geen hartslag meer. Minutenlan­g heb ik de jongen hartmassag­e en mond-op-mondbeadem­ing gegeven. En plots had hij weer een hartslag.” Even later arriveerde de MUG. “Pas toen de dokter knikte dat het goed ging met de jongen, was ik gerust.” Ludwig ziet zichzelf zeker niet als een held. “Vooral Kaylee verdient een pluim. Zij heeft de jongen immers uit het water gehaald.” Ludwig werkte jaren geleden als bewakingsa­gent op Schiphol en daar volgde hij een EHBO-cursus. “Die is gelukkig nu van pas gekomen. Ik ben superblij dat de jongen het gehaald heeft en dat ik hem nu kan knuffelen.”

Met Andoni gaat het weer goed. “Hij is helemaal de oude”, zegt Sabina. “Ik ben Kaylee en Ludwig eeuwig dankbaar.”

 ??  ??
 ?? FOTO'S TOM PALMAERS ?? De kleine Andoni had bloemen, een knuffel en kusjes bij voor zijn twee redders, Ludwig (links) en de negenjarig­e Kaylee.
FOTO'S TOM PALMAERS De kleine Andoni had bloemen, een knuffel en kusjes bij voor zijn twee redders, Ludwig (links) en de negenjarig­e Kaylee.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium