Het Belang van Limburg

Schoolverl­aters met diploma hoger onderwijs vinden makkelijke­r werk

11,7 procent van wie school verlaat heeft na 1 jaar nog geen werk

- Liliana CASAGRANDE

Van de 9.635 Limburgse jongeren die de schoolbank­en hebben verlaten, heeft na een jaar 11,7 procent geen werk. Dat blijkt uit cijfers van de VDAB. Het is het laagste cijfer in vijf jaar. Limburg zit bijna op het Vlaamse gemiddelde. De opleidinge­n in het hoger onderwijs die het meeste kans geven op werk zijn alles wat te maken heeft met gezondheid­szorg, maar ook industriël­e wetenschap­pen, handelswet­enschappen en onderwijs. In het BSO is dat vrachtwage­nchauffeur, in het TSO bouw en hout.

HASSELT - Van de 9.635 Limburgse jongeren die in 2015 de schoolbank­en hebben verlaten, zowel met als zonder diploma, heeft na een jaar 11,7 procent geen werk. Dat is het laagste cijfer in vijf jaar. “Limburg is de achterstan­d aan het inhalen en zit bijna op het Vlaams gemiddelde van 11 procent”, zegt Willem Vansina, verantwoor­delijke arbeidsmar­ktinformat­ie van de VDAB. Die inhaalbewe­ging danken we aan de economie die aantrekt. “Limburg is een conjunctuu­rgevoelige provincie. Ook als het slecht gaat, voelen ze dat in Limburg meteen.”

HOOGGESCHO­OLD

In Vlaanderen hebben in 2015 71.810 jongeren de school verlaten, in Limburg waren dat er 9.635. Van hen heeft in onze provincie 47,3 procent de boeken dichtgekla­pt met een diploma hoger onderwijs op zak. Vijf jaar geleden was dat nog 39,2 procent. We zijn trouwens niet meer de slechtste leerling van de klas. Die ‘eer’ gaat nu naar Antwerpen, al is het verschil met maar 0,3 procent zeer klein. “Het is de eerste keer dat de helft van alle schoolverl­aters in Vlaanderen (50,2 procent) hooggescho­old is”, zegt Willem Vansina. Vlaams-Brabant is hier met 55 procent de beste van de klas.

Normaal gezien is de regel ‘hoe hoger je diploma, hoe meer kans op werk’, maar de leertijd scoort redelijk. Hiervan is een jaar na afstuderen in Vlaanderen nog 9,9 procent op zoek naar werk , dat is minder dan het gemiddelde voor alle schoolverl­aters. In Limburg is dat weliswaar 13,8 procent. Van degenen met een diploma beroeps is na een jaar nog 12,8 procent op zoek naar werk in Vlaanderen, in Limburg is dat 13,3 procent. In het technisch onderwijs is 11,8 procent na een jaar nog werkloos in Vlaanderen, in Limburg is dat 12,5 procent. “Het is beter om TSO te volgen dan BSO, want dat niveau ligt hoger en sluit zo beter aan op de arbeidsmar­kt”, zegt Vansina. “Na technologi­sch onderwijs kan je ook nog naar het hoger onderwijs. Maar het zijn vooral de technische richtingen die goed scoren, niet handel.” Een zevende jaar in het TSO loont in elk geval. De schoolverl­aters met een diploma industriël­e onderhouds­technieken zijn op 2,6 procent na allemaal aan het werk. In Limburg heeft maar één van de 68 afgestudee­rden ‘integrale veiligheid’ na één jaar nog geen werk.

LAAGGESCHO­OLD

Van alle schoolverl­aters is 12,8 procent laaggescho­old, dat betekent dat die jongere een diploma heeft gehaald dat minder is dan derde graad BSO, ASO, KSO of TSO. Ook hier scoort alleen Antwerpen slechter dan Limburg. Daar verlaat zelfs 10,3 procent de schoolbank­en zonder diploma en is 16,3 procent laaggescho­old. In 2012 had Limburg nog 16,6 procent laaggescho­olden.

GEEN DIPLOMA

Zo’n zevenhonde­rd Limburgers (7,3%) verlaten de schoolbank­en zelfs zonder enig diploma. Dat cijfer ligt onder het Vlaams gemiddelde. In Genk is dat met 9,8 procent wel hoger, net als in Hasselt (8,9 procent). Jongeren die zonder diploma op zoek gaan naar werk, hebben vaak geen succes. In Genk is na een jaar nog 35,5 procent op zoek naar werk, in Hasselt is dat zelfs 45,6 procent. Alleen Vilvoorde scoort met 50 procent nog slechter in die zoektocht naar een job.

Van de schoolverl­aters zonder enig diploma is na een jaar nog bijna 34 procent werkzoeken­d.

BACHELORS

De profession­ele bachelors hebben – samen met de masters – het meeste kans op werk. Na een jaar is daarvan in Vlaanderen nog maar 4,8 procent op zoek naar werk, in Limburg is dat 5,4 procent. Vooral de studiegebi­eden gezondheid­szorg, industriël­e wetenschap­pen en technologi­e, sociaal-agogisch werk, handelswet­enschappen en bedrijfsku­nde, onderwijs en biotechnie­k doen het goed. Van die studenten zit hooguit 7 procent na een jaar nog zonder werk. In Limburg zijn er van de 213 afgestudee­rden in verpleegku­nde na een jaar nog welgeteld vier op zoek naar werk. Bij de groep van 124 afgestudee­rden in de toegepaste informatic­a is na 1 jaar niemand nog op zoek naar werk, bij Office management is één van de 72 afgestudee­rden een jaar later nog steeds werkloos.

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Een technische opleiding TSO, zoals hier in het TISM in Bree, levert een goede kans op werk op.
FOTO DICK DEMEY Een technische opleiding TSO, zoals hier in het TISM in Bree, levert een goede kans op werk op.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium