Het Belang van Limburg

App maakt wachtwoord­en en kaartlezer overbodig

‘Itsme’ maakt ook betalen binnenkort eenvoudige­r

- Yves LAMBRIX

‘Itsme’, zo heet de nieuwe mobiele app waarmee gebruikers zich op een eenvoudige en veilige manier kunnen aanmelden op websites, banktransa­cties kunnen bevestigen en aankopen kunnen doen. De kaartlezer wordt zo stilaan verleden tijd en de modale Belg zal niet langer verschille­nde paswoorden en codes moeten onthouden om op een website in te loggen. De app ‘itsme’ (spreek uit als het Engelse “it’s me”) werd ontwikkeld door het consortium Belgian Mobile ID. Daarin bundelen de grootbanke­n Belfius, BNP Paribas Fortis, KBC en ING hun krachten met de telecomope­ratoren Orange, Proximus en Telenet. Itsme vervangt alle wachtwoord­en, gebruikers­namen, tokens en kaartlezer­s door een soort digitale identiteit, waarmee smartphone­gebruikers onder andere online kunnen bankieren en winkelen.

“Zeer veilig”

Hoe werkt ‘itsme’ precies? Vooreerst moet je de app downloaden in je App Store voor Apple-toestellen die draaien op iOs of via Google Play voor Androidsma­rtphones. Daarna moet je je mobiele telefoonnu­mmer in de app invoeren. Vervolgens moet je met je eID-kaart de banktoepas­sing eenmalig aan de app koppelen, waarna je een verificati­ecode moet invoeren die je via een sms wordt toegezonde­n. Tenslotte moet je een pincode van vijf cijfers kiezen waarmee ‘itsme’ voortaan is beveiligd. ‘Itsme’ is trouwens ook te gebruiken vanaf een pc of tablet, al is ook dan identifica­tie via de smartphone nodig.

De app werd gisteren voorgestel­d in aanwezighe­id van telecommin­ister Alexander De Croo (Open Vld) en minister van Binnenland­se Zaken en Veiligheid Jan Jambon (N-VA). Die laatste verzekerde dat ‘itsme’ veilig is, en zaken als identiteit­sfraude zo goed als uitsluit.

“Als minister van Veiligheid heb ik deze app met veel scepsis bestudeerd. Weten wie iemand is, daarmee begint elk veiligheid­sbeleid. Honderd procent veilig bestaat niet, maar we kunnen wel alle parameters zo zetten dat de veiligheid het hoogst mogelijke niveau haalt. Dat is hier gebeurd”, meent minister Jambon.

Honderd procent veilig bestaat niet, maar we kunnen wel alle parameters zo zetten dat de veiligheid het hoogst mogelijke niveau haalt. Dat is hier gebeurd

Partners

De app zal ook gebruikt worden voor communicat­ie tussen de burger en de overheid. Zo wordt het bijvoorbee­ld mogelijk om je digitale handtekeni­ng te zetten, die juridisch gelijkwaar­dig is aan een handtekeni­ng op papier. Vanaf volgend jaar krijgt u met de app ook toegang tot overheidss­ites als Tax-on-web en MyPension.

Jan JAMBON (N-VA) Minister van Veiligheid De vraag is welke private partners ‘itsme’ zullen aanvaarden. Het promotiefi­lmpje zelf suggereert bijvoorbee­ld luchtvaart­maatschapp­ijen (e-tickets kopen), uitzendbur­eaus (papierwerk afhandelen), koerierbed­rijven (ontvangstb­evestiging voor pakjes) en ziekenhuiz­en (toegang tot elektronis­che patiëntend­ossiers).

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium