Het Belang van Limburg

Homans oogst kritiek met huurwaarbo­rg van drie maanden

- Yves LAMBRIX/Belga

Het Vlaams Huurderspl­atform en oppositiep­artijen sp.a en Groen reageren bijzonder scherp op de plannen van Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) om de huurwaarbo­rg op te trekken van twee naar drie maanden huur. N-VA slaat terug en zegt dat “het totaalplaa­tje evenwichti­g” zal zijn. Homans werkt aan een decreet om de Vlaamse huurregels vorm te geven. Uit de teksten, die ze al heeft besproken met het werkveld, blijkt dat ze daarbij ook aanpassing­en doet die niet in het Vlaamse regeerakko­ord staan, zoals het opnieuw verhogen van de huurwaarbo­rg als compensati­e voor de huurwaarbo­rglening. Daarbij zou een huurder de huurwaarbo­rg op een geblokkeer­de rekening kunnen storten zonder dat de verhuurder de afkomst van het geld kent.

Veel kritiek

Coalitiepa­rtner CD&V is niet opgezet met Homans’ intenties. “Wie begint te huren, moet dan in één keer vier maanden huur neertellen, drie maanden waarborg, plus één maand huur. Je moet niet leven van een uitkering om dat veel geld te vinden”, zegt Katrien Partyka.

Ook het Vlaams Huurderspl­atform zit op die lijn. “Nu al heeft 42 procent van de huurders moeite om de waarborg op tafel te leggen. Dat percentage zal bij een hogere waarborg alleen maar toenemen”, zegt Joy Verstichel­e. “Ze zet huurders en verhuurder­s tegen elkaar op en duwt huurders verder de armoede in”, meent Michèle Hostekint van oppositiep­artij sp.a. Volgens An Moerenhout (Groen) is het “des te pijnlijker dat net de minister van Armoedebes­trijding de drempel tot de huurmarkt voor kwetsbare huurders verhoogt”.

Ook steun

Coalitiepa­rtner Open Vld steunt het voorstel van Homans dan weer wel. Vlaams Parlements­lid Jelle Engelbosch (N-VA) noemt de kritiek voorbarig. Hij roept op om ‘te wachten met kritiek te geven en te roepen en tieren over één aspect. Dit is één onderdeel van een geheel dat voor iedereen evenwichti­g zal zijn.”

 ?? FOTO B ?? Oppositie en CD&V zijn niet blij met de intenties van Homans (N-VA).
FOTO B Oppositie en CD&V zijn niet blij met de intenties van Homans (N-VA).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium