Het Belang van Limburg

Trump en Merkel op ramkoers

Toon tussen Washington en Berlijn wordt steeds scherper

- Luc STANDAERT

Nu president Trump terug thuis is, begint de Amerikaans­e pers weer volop te speculeren. De positie van zijn topadviseu­r – en schoonzoon – Jared Kushner wankelt nu de FBI zijn pijlen richt op zijn contacten met ‘de Russen’. Intussen wachtte de communicat­iedirecteu­r van het Witte Huis niet op de grote ontslagron­de waarover al weken geruchten gaan, en stapte zelf op. Maar de grote vraag is of het nog ooit goed komt tussen de VS en Duitsland, nadat Trump gisteren op Twitter fel uithaalde naar bondskanse­lier Merkel, door het handels- en militaire beleid van Duitsland “heel slecht” voor de VS te noemen.

WASHINGTON -

Sinds het bezoek van Donald Trump aan de NAVO en de mislukte G7-top is de toon tussen de snoeverige Amerikaans­e president en de normaal zo bedachtzam­e Duitse kanselier Angela Merkel wel erg scherp geworden. Na afloop van de G7 sprak Merkel (op een bierfeest in München) in niet mis te verstane bewoording­en haar teleurstel­ling uit over Trumps weigering om zich te engageren voor het klimaat en de vluchtelin­genkwestie. “In zekere zin kunnen we niet meer rekenen op de VS en Groot-Brittannië”, zei Merkel. Gisteren zei ze tijdens een overleg in Berlijn met een delegatie uit India ook dat “Europa een speler moet zijn die meespeelt op het internatio­nale vlak”. Haar minister van Buitenland­se Zaken Sigmar Gabriel deed er nog een schepje bovenop: “Europa moet zich verzetten tegen Trump. Wie zich niet keert tegen dit VSbeleid maakt zich medeschuld­ig”, zei Gabriel in de Rheinische Post.

“Zeer slecht voor VS”

Het antwoord van Trump kwam er in de vorm van de gebruikeli­jke tweet: “Het Duitse handels- en defensiebe­leid is zeer slecht voor de VS”, klonk het. “Dat moet veranderen. We hebben een ENORM handelstek­ort met Duitsland, en ze geven VEEL minder dan ze moeten aan NAVO en defensie.”

De onderzoeke­n die de FBI en het Amerikaans­e parlement voeren naar de gesprekken tussen Russische diplomaten en agenten en medewerker­s van ‘team Trump’, naderen de ‘inner circle’ van de president.

Zo komt Jared Kushner, de man van Ivanka Trump en een van de topadviseu­rs van de president, steeds nadrukkeli­jker in het vizier. De speurders vragen zich af waarom Kushner, die naar verluidt een rechtstree­kse lijn met Moskou wilde opzetten voor zijn schoonvade­r, niet alleen met de Russische ambassadeu­r sprak, maar ook met bankier Sergej Gorkov. Die laatste speelt geen enkele diplomatie­ke rol maar is wel een vertrouwel­ing van Poetin. Binnen het Witte Huis zou het gevoel heersen dat de positie van de tot nu toe almachtige Kushner ernstig verzwakt is, al wordt het ondenkbaar geacht dat zijn schoonvade­r hem zou laten vallen.

WASHINGTON -

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium