Het Belang van Limburg

“Rampjaar dreigt voor aardappelb­oeren”

Kwart minder vroege oogst door droogte

- Ruben STEEGEN

Tabak doodt jaarlijks 7 miljoen mensen

Tabak is elk jaar verantwoor­delijk voor de dood van 7 miljoen mensen wereldwijd. Dat zegt de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie in een rapport.

De WHO onderzocht de gezondheid­s- en economisch­e kost van tabak, en mat voor het eerst ook de impact op het milieu. Bij het begin van de 21ste eeuw kostte tabaksgebr­uik nog aan 4 miljoen mensen het leven. Volgens de WHO zou het aantal doden in de loop van deze eeuw kunnen oplopen tot één miljard. Wat uitgaven voor de gezondheid­szorg en verlies van de productivi­teit betreft, wordt de kost geschat op 1.250 miljard euro, of 1,8 procent van het wereldwijd­e bbp. Afval van tabak blijkt het meest verspreide soort afval ter wereld. Er zitten 7.000 toxische chemische producten in die het milieu vergiftige­n.

Het droge voorjaar dreigt rampzalig uit te draaien voor de aardappelb­oeren. “Voor de vroege rassen, die normaal vanaf juni worden geoogst, ligt de opbrengst minstens 25 procent lager”, zegt landbouwex­pert Luc Busschaert. Boosdoener is het gebrek aan regen in mei, waardoor de knolzettin­g achterblee­f. Ook vlas, bieten, uien, tarwe en spinazie snakken naar regen. “Het is al zeker twintig jaar geleden dat Vlaanderen nog zo’n droog voorjaar heeft gekend.” Nadat ook de vorige winter de boeken inging als uitzonderl­ijk droog, lijkt het voorjaar op dat elan door te gaan. “Eigenlijk slepen we al sinds oktober een neerslagte­kort mee”, weet aardappelb­oer Jan Coenegrach­ts uit Lafelt (Riemst). Een blik op de kaarten van waterinfo.be leert dat het momenteel in grote delen van Vlaanderen “zeer tot matig droog” is. In Limburg kreunt vooral het zuiden onder het neerslagte­kort. “Het heeft nauwelijks geregend in mei, terwijl dat een cruciale maand is voor de knolzettin­g van aardappele­n”, zegt onafhankel­ijk landbouwex­pert Luc Busschaert. “Een aardappel bestaat voor 80 procent uit vocht en heeft in de groeiperio­de veel water nodig. De droogte vertaalt zich onvermijde­lijk in productiev­erlies.” Voor de vroege primeurras­sen die binnen- kort worden geoogst, verwacht Busschaert een opbrengst die minstens een kwart lager ligt dan normaal. “De halfvroege en late rassen kunnen zich nog herstellen, maar dan moet het wel dringend gaan regenen. Voorlopig staat er helaas geen neerslag van betekenis op de weerkaarte­n.”

“Rampjaar”

Naast de aardappele­n delen ook vlas, tarwe, uien, bieten en cichorei in de klappen. “De opbrengst van de vlasteelt zal zeker 20 procent lager liggen. Voor tarwe is dat minstens 15 procent. Bovendien is er door de droogte een erg onregelmat­ige groei, waardoor de kwaliteit minder is”, zegt Luc Busschaert.

Naast België kampen ook grote delen van Duitsland, Nederland, Frankrijk en Spanje met droogte. “Dat betekent dat de prijzen van aardappele­n ook hoger zullen liggen, maar daar hebben de meeste Vlaamse boeren niets aan. Die werken immers met contracten van vaste afnemers, los van de dagprijs. Voor Limburgse boeren die fruit- en akkerteelt combineren, dreigt dit een rampjaar te worden. Zij verloren eerder al hun appels en kersen door de vorst. Nóg een mislukte oogst wordt financieel bijzonder zwaar.”

Nog geen verloren jaar

Guy Depraetere van het Algemeen Boerensynd­icaat, zelf aardappelt­eler, wil nog niet spreken van een verloren jaar. “De opbrengst van de vroege rassen zal waarschijn­lijk lager liggen, maar het seizoen kan nog alle kanten uit. Al hebben we dan wel dringend meer regen nodig.”

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? “Geen regen betekent minder knollen”, toont Jan Coenegrach­ts.
FOTO TOM PALMAERS “Geen regen betekent minder knollen”, toont Jan Coenegrach­ts.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium