Het Belang van Limburg

“Vlaanderen en Wallonië kunnen niet zonder Brussel”

Brussels minister-president Rudi Vervoort

- Eric DONCKIER

Institutio­neel gesproken is ons land met drie gewesten - Vlaanderen, Brussel en Wallonië - en drie gemeenscha­ppen - het Vlaamse, Franstalig­e en Duitstalig­e - erg complex. “Mochten we kunnen komen tot drie gewesten, met eventueel de Oostkanton­s als vierde gewest, die bevoegd zijn voor alle gewest- en gemeenscha­psmateries, dan zouden we in Brussel een meer coherent beleid kunnen voeren. Dat zou goed zijn voor Brussel, maar ook voor de andere gewesten”, zegt Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS). “Want wanneer het goed gaat met Brussel, gaat het ook goed met de andere regio’s. En omgekeerd.” Wanneer we het over Brussel hebben, is het niet altijd even duidelijk of we het over de stad Brussel dan wel over het gewest Brussel hebben. Dat is enigszins logisch. Want Molenbeek, Ukkel, Koekelberg of Anderlecht mogen dan allemaal afzonderli­jke gemeenten zijn met een eigen burgemeest­er, voor ons is dat allemaal Brussel. Al was het maar omdat we niet eens kunnen zien wanneer we de grens van de ene naar de andere gemeente oversteken. Wanneer we met Rudi Vervoort, de minister-president van het Brussels gewest, over Brussel spreken, hebben we het dus zowel over de stad als over het gewest en in feite vooral over de grote stad Brussel. Onze hoofdstad. Maar niet echt geliefd door de meeste Vlamingen. Waarbij we de belangrijk­ste verklaring bij onszelf moeten zoeken. We gaan te weinig naar Brussel. We kennen Brussel dan ook niet goed. En wat men niet goed kent kan men ook niet liefhebben. Maar waarom gaan we zo weinig naar Brussel? Voor Rudi Vervoort is de voornaamst­e verklaring de taal.

Metropool

Rudi Vervoort: “In Vlaanderen denkt men nog altijd dat Brussel een Franstalig­e stad is. Eigenlijk is dat niet langer het geval. Brussel is een kosmopolit­ische stad waar heel veel talen worden gesproken. Maar het Frans blijft wel de dominante taal om met elkaar om te gaan. Misschien is dat wel de verklaring waarom Vlamingen er zich minder thuis voelen. Maar ik stel vast dat Brussel ook in Wallonië niet de meest geliefde stad is. Het gevolg is dat Brussel zich meer profileert als een internatio­nale dan als een nationale hoofdstad.” Dat internatio­nale klinkt ambitieus, maar is niet uit de lucht gegrepen. Brussel is de politieke hoofdstad van de Europese Unie en het huisvest het hoofdkwart­ier van de NAVO. Samen zijn ze goed voor bijna 40.000 medewerker­s van overal ter wereld. Het maakt van Brussel wel degelijk een internatio­nale kosmopolit­ische stad. Ondanks het feit dat het met zijn 1,2 miljoen inwoners een van de kleinste metropolen van de wereld moet zijn.

Tegenstell­ingen

Brussel is een vat vol tegenstell­ingen. De Brusselse minister-president weet maar al te best wat we daarmee bedoelen.

Rudi Vervoort: “Economisch gesproken is Brussel nog altijd een van de rijkste regio’s in Europa. En toch is er heel veel armoede onder de bevolking. Het heeft te maken met de permanente migratiest­romen. Elk jaar groeit de bevolking met 11.000 tot 15.000 personen. Een groei van de bevolking is op langere termijn goed voor een stad en haar economie. In de tussentijd stelt het ons permanent voor grote uitdaginge­n qua onderwijs, huisvestin­g en tewerkstel­ling. De economisch­e conjunctuu­r is positief. Het maakt dat onze werklooshe­idscijfers al vier jaar op rij dalen. Toch is er nog een lange weg te gaan.”

Tweetalig onderwijs

Dat mag duidelijk zijn. In Brussel zijn er zo’n 700.000 arbeidspla­atsen. Dat is gigantisch veel voor een stad van 1,2 miljoen inwoners. Maar die worden voor een groot stuk ingevuld door pendelaars vanuit Vlaanderen en Wallonië terwijl veel Brusselaar­s werkloos zijn.

Rudi Vervoort: “Het voornaamst­e probleem is de talenkenni­s. Ik ben al jaren een fervent voorstande­r van volledig tweetalig onderwijs in Brussel. Ik probeer dat overal aan te kaarten. Maar zowel de Vlaamse als de Franstalig­e gemeenscha­p, die bevoegd zijn voor onderwijs, werken niet echt mee. Enkel op het niveau van de lerarenopl­eidingen loopt er een experiment met de hogeschole­n Erasmus en Francisco Ferrer.”

Culturele hoofdstad

We schreven het al, Brussel is niet echt geliefd door Vlamingen en Walen. Maar houden de Brusselaar­s wel zelf van hun stad? Zijn ze wel fier genoeg? Een voorbeeld. Brussel is de politieke hoofdstad van Europa. Dat is nergens te zien. Terwijl Straatsbur­g zich wel duidelijk profileert als een Europese hoofdstad, terwijl het Europees Parlement er maar een week per maand vergadert.

Rudi Vervoort: “Ik ben het daar niet helemaal mee eens. Door een hergroeper­ing van alle gebouwen van de EU in de Europese wijk, mede wegens veiligheid­sredenen, profileren we ons wel als Europese hoofdstad. Maar om op uw vraag te antwoorden, de Brusselaar­s zijn wel degelijk fier Brusselaar­s te zijn. Het Brusselgev­oel is sterker dan men denkt. Niet op basis van een geromantis­eerde geschieden­is. Wel op basis van het gevoel te wonen in een stad met een grote diversitei­t en openheid naar elkaar, een stad met problemen, maar ook een stad met een typische eigenheid.”

Het maakt dat Brussel ook een enorme aantrekkin­gspool is voor creatieve mensen vanuit heel de wereld. Het gevolg is een grote culturele concentrat­ie met een ongeloofli­jk groot potentieel. Theater, dans, muziek, performanc­es, schilderku­nst, musea, galerijen, architectu­ur, festivals, het is er allemaal in overvloed.

Rudi Vervoort: “Het is niet voor niets dat het Centre Pompidou mee zijn schouders zet onder het nieuwe museum voor hedendaags­e kunst en architectu­ur in de voormalige Citroën-garage. En dat verzamelaa­rs van over de hele wereld naar Brussel afzakken om hun verzamelin­gen aan te vullen.”

19 gemeenten

Iets waar we ons in Vlaanderen wel eens aan ergeren, is aan de bestuurlij­ke chaos in Brussel. Een stad en toch 19 gemeenten, is dat nog van deze tijd? De ministerpr­esident had zich wel verwacht aan deze vraag.

Rudi Vervoort: “Geen enkele stad is homogeen. Brussel dus ook niet. Wat wel kenmerkend is voor Brussel, is dat de armere wijken - de zogenaamde banlieues - in het centrum van de stad zelf liggen naast dan weer heel rijke wijken. Dat geeft specifieke problemen en versterkt de vraag naar een fusie van de gemeenten. Ik weet niet of dat de oplossing is. Ik geloof in de autonomie van de gemeenten en in het dicht bij de mensen staan. Wat niet belet dat ze nog meer moeten samenwerke­n en bepaalde bevoegdhed­en moeten overhevele­n

Rudi VERVOORT Minister-president Brussel naar het gewestelij­ke niveau. Ik denk dan bijvoorbee­ld aan zaken zoals veiligheid en fiscalitei­t. Wat men wel kan bekijken, is hoeveel politiek personeel men nodig heeft om te doen wat men moet doen. In mijn gemeente waren er 29 gemeentera­adsleden en door de bevolkings­toename worden er dat 35. Zijn we dan beter vertegenwo­ordigd? Ik denk van niet.”

Stadstaat

Uiteraard was onze vraag naar een fusie van de 19 Brusselse gemeenten slechts de opstap naar een meer fundamente­le vraag: is die fusie niet nodig tegen de tijd dat dit land uiteenvalt? Iets wat Rudi Vervoort niet meteen ziet gebeuren.

Rudi Vervoort: “Theoretisc­h gesproken zou Brussel op zichzelf kunnen bestaan als stadstaat. Want dan moet iedereen die hier werkt hier belastinge­n betalen. We zouden er financieel enorm op vooruitgaa­n. Maar ik denk niet dat het zal gebeuren en het is ook niet zinvol. Want het zal zorgen voor een fiscaal opbod tussen Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Dan wint niemand. Bovendien zijn de drie gewesten in grote mate van elkaar afhankelij­k. Ze kunnen niet zonder elkaar, ze vullen elkaar aan.”

Aanslagen

In welke mate dat opgaat, kan men ook afleiden uit het feit dat er Vlamingen zijn die dromen van onafhankel­ijkheid, maar nooit Brussel willen loslaten.

Rudi Vervoort: “Brussel is de voornaamst­e aantrekkin­gspool voor het hele land. Op veel plaatsen in de wereld weet men België niet liggen. Maar Brussel kent men wel door zijn Europese instelling­en. Want wanneer de EU iets beslist, heet het dat Brussel heeft beslist. Wanneer het goed gaat met Brussel, gaat het goed met de rest van het land. En omgekeerd. Dat hebben we gemerkt bij de aanslagen. Ineens kwamen er geen toeristen meer naar Brussel en dus ook niet naar bijvoorbee­ld Gent en Brugge. Gelukkig zijn we hiervan hersteld en zijn de cijfers van dit jaar vergelijkb­aar met die van 2015. Dat is enorm belangrijk voor de tewerkstel­ling van onze lagergesch­oolden.”

Wanneer het goed gaat met Brussel, gaat het goed met de rest van het land. En omgekeerd. Dat hebben we gemerkt bij de aanslagen van vorig jaar.

Koning auto

Ook economisch hebben de drie gewesten er alle belang bij van goed samen te werken, vindt de minister-president.

Rudi Vervoort: “Wanneer men spreekt over Brussel, moet men het ook hebben over de agglomerat­ie Brussel. Economisch strekt die zich uit tot Mechelen en Louvain-la-Neuve. De as van Mechelen via Brussel naar Louvain-laNeuve is economisch de sterkste van het land. Mensen van daar komen naar hier werken. De verkeersas­sen met treinen die dwars door de stad rijden en autosnelwe­gen die via tunnels tot in het hart van de stad komen, werken dat mee in de hand.”

“Het is trouwens de verklaring voor onze grote mobiliteit­sproblemen, samen met het feit dat er te veel bedrijfswa­gens zijn en er te weinig is geïnvestee­rd in infrastruc­tuur. Het gaat ook om mentalitei­t. Er is een omslag nodig. De Brusselaar­s hebben die al gemaakt. 40 procent van de Brusselaar­s heeft geen auto meer. Met als gevolg dat het gebruik van het openbaar vervoer verdubbeld is

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium