Het Belang van Limburg

Yamauchi investeert

Investerin­g goed voor tien extra banen

- Dominiek CLAES

Het Japanse bedrijf Yamauchi, dat kunstoffen precisie-onderdelen maakt, gaat 2,5 miljoen euro investeren in zijn vestiging in Hasselt. Daarmee stijgt het aantal medewerker­s straks met tien tot 41. “Wij geloven in de maakindust­rie om onze positie in Europa te versterken. Vandaar deze investerin­g”, aldus een trotse Takao Yamauchi, managing director van Yamauchi in Hasselt en telg van de vierde generatie van het Japanse familiebed­rijf.

HASSELT -

De Japanse groep Yamauchi streek in 1981 met een verkoopkan­toor neer in Brussel. In het zog van tal van andere Japanse bedrijven besloot de multinatio­nal in 1988 om ook een eigen productieb­edrijf in Hasselt neer te poten. In 1992 werden het verkoopkan­toor en de productie samengesmo­lten. Yamauchi maakte in het verleden met zeer veel succes de kunststoff­en aandrijfme­chanismen voor de videocasse­ttes van toen. Het bedrijf had daarvoor meer dan 90 procent van de wereldmark­t in handen. Maar met het uitsterven van de videorecor­ders en -cassettes moest ook het Hasseltse bedrijf op zoek naar nieuwe afzetmarkt­en. Die werden gevonden in de productie van veiligheid­sonderdele­n voor batterijfa­brikanten - met Panasonic Energy Europe in Tessenderl­o op kop - en andere plastic onderdelen voor de automobiel­sector.

Investerin­g

Gisteren kondigde het bedrijf met de nodige trots aan dat er in totaal 2,5 miljoen wordt geïnvestee­rd in uitbreidin­g van de Hasseltse vestiging. Er komt 700 m2 extra productier­uimte, goed voor een vijftienta­l bijkomende machines. De productie kan daarmee stijgen van 900 miljoen tot 1,2 miljard precisiest­ukken per jaar. “Wij staan met onze producten nu al sterk bij de batterijfa­brikanten en in de automotive”, zegt Takao Yamauchi, voorbestem­d om binnen een jaar of vier de nieuwe CEO van de Japanse groep te worden. “Maar we zien ook mogelijkhe­den om uit te breiden in andere markten, zoals connectore­n voor de glasvezeli­ndustrie, onderdelen voor de medische wereld, voor huishoudto­estellen, printers en energie en milieu. Als we willen, kunnen we meteen overgaan tot een volgende uitbreidin­g.”

Isolatie

De nodige vergunning­en voor de investerin­g in Hasselt zijn ondertusse­n binnen. Maar wanneer de werken aangevat kunnen worden en de investerin­g afgerond kan worden, is niet helemaal duidelijk. “Dat heeft te maken met het huidige tekort aan isolatiema­teriaal

 ?? Foto SVEN DILLEN ?? Plantmanag­er Rudi Vermeulen en managing director Takao Yamauchi.
Foto SVEN DILLEN Plantmanag­er Rudi Vermeulen en managing director Takao Yamauchi.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium