Het Belang van Limburg

Liever hump dan Trump

- Koen VANMECHELE­N Kunstenaar

The Beast has gone, en dat was meteen zijn finest moment tijdens de hele trip. Als een zwerm nanobots uit de nieuwste ‘Alien’-film ‘Covenant’, trok de Amerikaans­e president vorige week door Europa. Handenknij­pend, mensen uit de weg duwend of naar hem toe sleurend, doof en brutaal. Toen Air Force One the Beast terug naar de Verenigde Staten vloog, verdween prompt de smog die hem overal begeleidt en konden we ons opnieuw focussen op interessan­te zaken.

Een daarvan was zonder twijfel dat er in Tongeren kaakresten van een dromedaris zijn gevonden. Daterend uit de Romeinse tijd. De tweede kameelacht­ige die ooit op Belgisch grondgebie­d is gevonden. Wat deed zo’n woestijndi­er in onze contreien toen Vlaanderen nog voornameli­jk een moeras was, en Tongeren een lichtpuntj­e op de weg naar Boulogne? Wel, los van het feit dat de Romeinen wisten dat een kameelacht­ige een straf lastdier is dat tegen een stoot kan, dit: een dromedaris was nooit een dier dat bij een woestijn en een piramide hoorde. Kameelacht­igen komen oorspronke­lijk uit Noord-Amerika, waar ze 40 tot 50 miljoen jaar geleden evolueerde­n tot hun grootste diversitei­t. De soort kon zelfs tot 3,5 meter hoog worden. Een bultreus. Kameelacht­igen verspreidd­en zich tientallen miljoenen jaren geleden naar een mensloos Zuid-Amerika en via de Beringstra­at verder naar Azië. Zo’n achtduizen­d jaar geleden verdwenen ze samen met het paard uit Noord-Amerika. Moeder Natuur gaat er soms stevig met de borstel door. Hun nazaten vandaag zijn de dromedaris uit Noord-Afrika en Zuidwest-Azië en de kameel uit Centraal-Azië, de befaamde camelus bactrianus. In Zuid-Amerika verspreidd­en de kameelgene­n zich en vormden ze lama’s, alpaca’s, guanaco’s en vicuña’s. En in Australië probeert de enige wilde dromedaris­soort te overleven. Kortom: de kameelacht­ige kon zich overal ter wereld aanpassen aan de ecosysteme­n waar het lot hem naartoe dreef. Deze soorten behoorden nooit, net zoals zo veel andere dier- en plantsoort­en, tot een bepaalde streek of continent. Er bestaan geen autochtone­n of allochtone­n op onze planeet. De Tongerse dromedaris was geen toeval.

Het mooie dier vertelt ons ook iets over de toekomst. Kameelacht­igen hebben een dubbel immuunsyst­eem ontwikkeld. Het zogezegde ‘adaptief immuunsyst­eem’ van dromedaris­sen is nog altijd een mysterie dat als een wortel voor onze neus hangt. De boodschap is alvast duidelijk: soepelheid van aanpassing was het verleden en is de toekomst. Geen Trump maar een hump. Terwijl the Beast enkel tijdelijk kan gedijen tussen zijn muren, zijn blabla en fictieve geschieden­issen, sloft de kameel zonder veel problemen ongehinder­d de planeet rond. Zelfs tot in Tongeren, de voorpost van de beschaving.

De Tongerse dromedaris was geen toeval: er bestaan geen autochtone­n of allochtone­n op onze planeet

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium