Het Belang van Limburg

Nog tot week nablussen bij Stelimet

Kritiek op brand bij schrootver­werkend bedrijf

- Chris NELIS

De brandweer zal ook de komende dagen, tot zelfs een week, nog moeten nablussen bij schrootver­werkend bedrijf Stelimet in Genk-Zuid. De brand van maandag blijft intussen ook de gemoederen beroeren. Vlaams parlements­lid Johan Danen (Groen) gaat minister Schauvlieg­e (CD&V) interpelle­ren over het bedrijf. Onder meer over de dioxines en pcb’s die vrijkwamen en over de vele interventi­es voor branden bij Stelimet de afgelopen jaren. Alle brandweerk­orpsen van Limburg hebben geholpen bij het bestrijden van de brand bij Stelimet. Uit Antwerpen kwam er zelfs een grote tankwagen van de Civiele Beschermin­g. Het vuur heeft het uiterste gevergd van de pompiers die actief de brand hebben bestreden. Niet alleen was de hitte van het vuur moordend. Door de zomerse temperatur­en van 31 graden kregen ze bovendien te kampen met uitputting. Gelukkig was er bijtijds aflossing en verkoeling.

Intense hitte

Zichtbaar vermoeid blikt brandweero­fficier Wim Petit na 18 uur labeur terug op één van de zwaarste interventi­es in zijn carrière. “We hebben twaalf uur lang twaalfduiz­end liter water per minuut uitgespote­n op de vuurhaard”, zegt hij. “Maar de hitte was zo intens dat het merendeel van het water verdampte nog voor het de vlammen raakte. Als zelfs de metalen platen smelten, heb je temperatur­en van boven de zeshonderd graden. Onze grootste zorg was dat het vuur zou overslaan op de andere afvalhopen. Dan zou de hele site van Stelimet van de kaart geveegd zijn.” De schroothoo­p is nu nog altijd aan het branden. De spuitgaste­n vermoeden dat ze nog tot een week zullen moeten nablussen. Johan Danen, Vlaams volksverte­genwoordig­er voor Groen, heeft vragen over het bedrijf en gaat hierover minister van Leefmilieu Joke Schauvlieg­e (Cd&V) interpelle­ren. “Dit is al de derde serieuze calamiteit in enkele maanden”, zegt Danen. “In februari een brand, in maart een ontploffin­g en nu weer deze brand. En ook voordien zijn er bijna jaarlijks branden geweest. Blijkbaar leert men leven met dit soort risico’s. Ik vraag me ook af welke gevolgen deze brand heeft op de uitstoot van pcb’s en dioxines, waarvan al hoge waarden zijn vastgestel­d in de omgeving van Stelimet. Bovendien vraag ik me af wat burgemeest­er Wim Dries bedoelt als hij zegt dat het geen gevaarlijk­e stoffen zijn die branden, maar dat wel de rook schadelijk is.”

Maatregele­n

Dries reageert dat elke rook schadelijk is. “Maar de kunststoff­en en rubbers die aan het branden waren, zijn geen gevaarlijk­e stoffen op zich. De rookwolk ging recht omhoog, trok weg over het kanaal en verdunde in de lucht. Bijna niets is in een woonzone terechtgek­omen. De brandweer heeft trouwens metingen uitgevoerd in Genk, maar ook in Zutendaal en in Bilzen. En die waren allemaal negatief. Wat de uitstoot aan pcb’s en dioxines betreft, volgen we het bedrijf al jaren op. Sinds 2014 is de gemiddelde maandelijk­se norm niet meer overschred­en. En de metingen

Dit is de derde serieuze calamiteit in enkele maanden. Blijkbaar leert men leven met dit soort risico’s

Johan DANEN Vlaams parlements­lid

nadien geven alleen dalingen aan. We werken ook aan een evaluatie rond de hoeveelhei­d branden bij Stelimet. Dat wil zeggen dat we met de brandweer en Stelimet gaan samenzitte­n om na te gaan welke maatregele­n genomen kunnen worden om een brand te voorkomen. Dit zal onze volle aandacht hebben.”

Bij Stelimet was niemand bereikbaar voor commentaar.

 ?? FOTO CN ?? De brandweer had een enorm zware klus aan de vlammenzee, en ook nu nog is het werk niet voorbij.
FOTO CN De brandweer had een enorm zware klus aan de vlammenzee, en ook nu nog is het werk niet voorbij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium