Het Belang van Limburg

“Die jongen (9) was een echte tiran”

Vader voor rechtbank gedaagd na klap aan Russisch vakantievr­iendje van zoon

- Geert HOUBEN

Een veertiger uit Sint-Truiden nam in augustus 2014 een vriendje van zijn zoon mee op vakantie naar Oostenrijk. “Maar er viel geen huis met hem te houden. Hij ontpopte zich tot een ware tiran.” Uit pure ellende belde de Truienaar de ouders om hem te komen halen. De vader en moeder van Russische komaf dagen hem nu voor de rechtbank omdat hun zoon posttrauma­tische stress aan de trip zou hebben overgehoud­en. Het parket heeft de zaak intussen geseponeer­d en de Truienaar gaat resoluut voor de vrijspraak. “Wij hebben mensen willen helpen die het moeilijk hadden, en nu krijgen we dit...”

Het begon al op weg in de wagen. Hij klom in de koffer en trok de schuifdeur open. In het hotel kroop hij meermaals op de reling van het metershoge balkon en hij spurtte plots de straat op

Beklaagde

De veertiger moest zich gisteren komen verantwoor­den in de Hasseltse correction­ele rechtbank over wat er gebeurde tijdens de trip naar het Oostenrijk­se Wagrain. De toen 7-jarige zoon van de Truienaar en de jongen van negen kenden elkaar al enige tijd. De mama van het vriendje was poetsvrouw bij de familie. De twee konden het goed met elkaar vinden, onder begeleidin­g van de Russische moeder. “Het leek ons dan ook een leuk idee om hem mee op vakantie te nemen”, dacht de betichte in augustus 2014. “Die mensen hadden het financieel moeilijk en wij wilden ze helpen door hun zoontje een fijne vakantie te geven. Maar dan maak je zoiets mee. Wij hebben er onze buik van vol. Nooit nemen we nog iemand mee”, zegt de Truienaar.

Balkon

Al van bij het vertrek liep het mis. De jongen bleef niet stilzitten in de wagen, hij klom in de koffer, trok de schuifdeur open… In het hotel bleef zijn gedrag ook niet onopgemerk­t, tot ergernis van veel gasten. Op de koop toe kroop hij meermaals op de reling van het metershoge balkon en spurtte hij plots de straat op.

Het geduld van de Truienaar raakte op. Meerdere telefoons naar de ouders en berispinge­n aan het adres van de jongen volgden. Na vijf dagen vakantie werd hij uiteindeli­jk opgepikt.

Stress

Maar daar stopt het verhaal niet. “De jongen heeft slagen gekregen met de vlakke hand. Hij is op het bed gegooid. Bij de keel opgetild en aan de haren getrokken”, somde de advocate van de jongen op. “Hij heeft er posttrauma­tische stress, een kneuzing aan de schedel en blauwe plekken aan over gehouden. Het heeft een zware impact op het kind gehad.” Ze vorderde de aanstellin­g van een deskundige om de schade te begroten. Ook wil de familie een voorlopige schadeverg­oeding van 2.000 euro.

Geseponeer­d

De burgerlijk­e partij lijkt daarmee alleen te staan. Het parket seponeerde de klacht wegens gebrek aan bewijzen. Oostenrijk­s onderzoek door een arts en de politie wisten de procureur evenmin te overtuigen. “De jongen heeft zich gemanifest­eerd als een tiran. Hij was het niet gewoon om met gezag om te gaan en mijn cliënt heeft hem enkel verbaal gecorrigee­rd. Ik ga voor de vrijspraak”, aldus advocaat Patrick Grouwels. Vonnis op 27 juni.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium