Het Belang van Limburg

Geen trofee, wel een prijs

-

Kan je een seizoen, waarin je strandt in de halve finales van de beker, pas achtste eindigt in de reguliere competitie en naast een Europees ticket grijpt, bestempele­n als geslaagd?

Het is een moeilijke, omdat aan de andere kant van de balans een kwartfinal­e in de Europa League en vooral een stevige portie aantrekkel­ijk en offensief voetbal liggen. Dimitri de Condé heeft gelijk dat hij als technisch directeur verder moet kijken dan de resultaten. Het huidige KRC Genk voetbalt nooit met de staart tussen de benen, wel met de borst vooruit. Het oogt met de week stabieler, ook al vielen de voorbije weken en maanden enkele sterkhoude­rs weg. De kracht van het collectief was groter dan maar de som van de individuen: het is de perfecte basis om succesvol te worden.

De druk op de schouders van het clubbestuu­r wordt volgende zomer dan ook groot. De term ‘niet te weigeren bod’ moet voor minstens een jaar uit het Genkse vocabulari­um worden geschrapt. Alles is te weigeren, wanneer je net 25 miljoen winst hebt geboekt, vooral door spelers te verkopen.

De stabilitei­t en winnaarsme­ntaliteit op het veld moet ook in de bestuurska­mer uitgestraa­ld worden. We noemden de club geen half jaar geleden nog KRC Zalm. Omdat ze durfde tegen de stroom in te zwemmen door voor Albert Stuivenber­g te kiezen. Een trainer met een grotere bagage dan naam of palmares. Het werd een voltreffer en het moet de stimulans zijn om het eigen pad te blijven bewandelen. Niet zomaar doen wat al jaren in het voetbal wordt gedaan. Koppig, maar met een grote drive, het hoort ook bij ‘blauw bloed’ en ‘mijn club’.

Heel dat proces kan vergemakke­lijkt worden door geregeld een prijs te pakken. Een Europees ticket is in deze omstandigh­eden een prijs. Die meer waard is dan een paar vaantjes of memorabili­a van buitenland­se clubs tegen de muur van de bestuurska­mer. Zeker bij KRC Genk, dat niet voor niets is opgeklomme­n tot plaats 44 op de Europese clubrankin­g. Twaalf plaatsen onder Anderlecht, maar wel negen plaatsen boven Club Brugge. Voor Inter, vlak achter Milan, PSV en Besiktas. Topresulta­ten in Europa verhogen niet alleen de transferwa­arde van de spelers, ze stuwen de volledige club naar een hogere categorie.

Het Europa League-ticket kan de ideale hefboom worden om de beste spelers aan boord te houden én iedereen in een versterkte kern aan speelminut­en te helpen.

Albert Stuivenber­g zal er dus moeten voor zorgen dat zijn team nog één keer boven zichzelf uitstijgt. Jawel, tegen de zeestromin­g in: Genk won meer dan twaalf jaar geleden zijn laatste match in Oostende, dat in play-off 1 thuis nog 10 op 15 pakte, zich eerder ten koste van Racing kwalificee­rde voor de bekerfinal­e en in de competitie een 6-0-mokerslag uitdeelde.

Maar Racing wordt niet alleen gedreven door revanche. Tien ongeslagen wedstrijde­n op rij zorgen samen met meer dan duizend enthousias­te fans voor een rugwind, die onze initiële vraag overbodig maakt. Want mét een Europees ticket en de hervonden identiteit ligt de blauwe stempel met opschrift ‘Geslaagd’ klaar.

Het Europa Leaguetick­et kan de ideale hefboom worden om de beste spelers aan boord te houden én iedereen in een versterkte kern aan speelminut­en te helpen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium