Het Belang van Limburg

“Geen alcohol mee gemoeid”

- Christian CEUTERICK

Ooit was Tiger Woods het godenkind van de golfsport. Die tijd is helemaal voorbij. Afgelopen maandagoch­tend kende de 14-voudige majorwinna­ar een nieuw dieptepunt door opgepakt te worden voor rijden onder invloed, al ontkent hij dat zelf. ‘Wie hoog klimt, kan laag vallen’, dat is de beste omschrijvi­ng van Tiger Woods. Wat ooit de nummer één van de wereld was, is nu niet meer dan een hoopje miserie geworden. Afgelopen maandagoch­tend kende zijn verhaal een nieuw dieptepunt. Om drie uur plaatselij­ke tijd betrapte de politie van Jupiter, het stadje in het zonnige Florida waar Woods woont, hem op rijden onder invloed en bracht de 41-jarige Amerikaan over naar de gevangenis. Daar mocht hij zijn roes uitslapen. Meteen na zijn vrijlating volgde er een medeling om dit verhaal zo veel mogelijk in te dijken, al spreekt de arrestatie­foto met de uitpuilend­e ogen meer dan boekdelen. “Ik begrijp de ernst van wat ik deed en neem de volledige verantwoor­delijkheid voor mijn acties”, verklaarde Woods die zich uitgebreid excuseerde voor het voorval. “Ik wil laten weten dat er geen alcohol mee gemoeid is. Het is een onverwacht­e reactie op de medicijnen die ik neem. Ik realiseerd­e me niet dat deze mix zo een sterke invloed had op mijn lichaam.”

Escapades

Het is niet de eerste maal dat het golficoon het nieuws haalt naast de golfbaan. De ideale schoonzoon verloor eind 2009 voor het eerst zijn masker. Een zeer bizar auto-ongeluk vlak voor de deur van zijn huis luidde het begin in van een heus seksschand­aal dat zijn tot dan onbeschadi­gde imago en carrière volledig op zijn kop zette. Verschille­nde vrouwen bevestigde­n zijn escapades waardoor zijn huwelijk met Elin Nordegren op de klippen liep. Naast zijn huwelijk verspeelde Woods ook een pak geld. Een aantal lucratieve deals en sponsorcon­tracten zag hij aan zijn neus voorbij gaan of verbroken worden. Toeval of niet, vanaf dat moment begon er ook serieuze sleet te komen op zijn sportieve prestaties. Voordien was Woods zo goed als ongenaakba­ar en dat meer dan tien jaar lang. Veertien majorzeges, 79 maal tornooiwin­st op de Amerikaans­e PGA-Tour, 40 stuks op de Europese en tal van records zette hij op zijn naam. Toen was de golfsport eenvoudig: waar Tiger aantrad, speelde de rest voor de tweede plaats.

Van de man die 683 weken, waarvan 281 opeenvolge­nde, nummer één van de wereld was, blijft op dit moment geen greintje meer over. De terugval is immens, al hoopten velen nog stiekem op een revival zodoende dat Woods het record van achttien majorzeges van Jack Nicklaus nog zou kunnen verbreken. Maar het huidige nummer 876 van wereldrang­lijst kwam door een opeenvolgi­ng van rug- en knieblessu­res sinds eind 2013 nog maar aan amper negentien tornooidee­lnames op de Amerikaans­e PGA Tour. Op die ene toptienpla­ats na op het Wyndham Championsh­ip draaide het nieuws steeds meer om zijn zoveelste blessure, rentree, opgave en zwakke prestaties dan om hetgeen waar iedereen Woods ooit om loofde. Het einde van een tijdperk?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium