Het Belang van Limburg

“Het beste naar boven halen”

VALÉRIE COURTOIS EN VITAL HEYNEN KENNEN DE OPDRACHT

- Leo PEETERS

Drukke tijd voor de Yellow Tigers, op hun beurt aan zet in de WK-kwalificat­ie. Ook weinig vrije tijd voor de Red Dragons in hun eerste weekend van de FIVB World League 2017. Tiger-libero Valérie Courtois en Dragonscoa­ch Vital Heynen duimen voor het succes. Alleen poulewinst, in eigen huis in Kortrijk, levert de nationale vrouwenplo­eg een rechtstree­ks ticket op voor het WK 2018 in Japan. Na twee jaar Duitse Bundesliga bij Dresden trekt Valérie Courtois naar Paris-St.-Cloud in de Franse Pro A. “Dresden was fijn, de overstap naar Parijs vind ik ook mooi. De Belg Stijn Morand is daar trainer. Ik ken hem van bij Gent. Samen willen we de Final 4 van de competitie halen.”

Valérie vreest zware tegenstand in de WK-kwalificat­ie, ook al wordt de poule gespeeld in Kortrijk. “Net als voor de Dragons, was ook onze voorbereid­ing kort. We klopten Frankrijk, verloren in Polen. Maar het team lijkt me klaar”, stelt Courtois. “Al zijn Hélène Rousseaux (knie) en Els Vandesteen­e (voet) niet beschikbaa­r.” De eerste match gaat tegen Letland. “Dat is een goeie aanloop naar de zware duels tegen Spanje en Wit-Rusland. In match 4 lijkt Bosnië me dan weer de mindere. Tegen zondag moeten we alleszins op plaats twee prijken. Om dan voor het WK-ticket te stunten tegen favoriet Italië.”

Heynen: 1 op 3

In de FIVB World League 2017 werkt België het eerste weekend in wereldgroe­p 1 af in het Servische Novi Sad. Vital Heynen rekent op 1 op 3. “Dat kan lukken tegen Canada (FIVB 8), vijfde in Rio en pas gepromovee­rd door winst van de editie 2016 in wereldgroe­p twee.” Heynen wil voortbouwe­n aan de Belgische ploeg, die moet groeien, met Sam Deroo en Jolan Cox als scoremachi­nes. Tegen regerend World Leaguekamp­ioen Servië (FIVB 10) van coach Nikola Grbic acht Heynen de winstkanse­n piepklein. “Servië won WL-goud tegen Brazilië, Ivan Miljkovic was al vier keer MVP in de World League én de Serven spelen thuis.”

België onder Baeyens werd vorig seizoen negende in de World League. “Misschien is die plek herhaalbaa­r in weekend 2 en 3”, blikt Heynen vooruit. “In Novi Sad lijken de Verenigde Staten (FIVB 2) me voorlopig ook te sterk. Zij pakten tweemaal WL-goud en brons op de Olympische Spelen in Rio. Twee vedetten, Anderson en Russell, zijn er niet bij. Maar VScoach John Speraw heeft genoeg ijzers in het vuur.”

WK KWAL. (V) -

 ??  ??
 ?? Foto BELGA ?? Red Dragons-coach Vital Heynen.
Foto BELGA Red Dragons-coach Vital Heynen.
 ?? Foto VDB ?? Yellow Tiger Valérie Courtois.
Foto VDB Yellow Tiger Valérie Courtois.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium