Het Belang van Limburg

“Hele nacht wakker gelegen”

Robbe Ghys vierde in Parijs-Roubaix voor beloften

- Freddy VAES

Vierde worden in Parijs-Roubaix is knap. En toch hield Robbe Ghys er een slapeloze nacht aan over. De Lummenaar leek de overwinnin­g dan ook voor het grijpen te hebben, maar werd op de ‘velodroom’ nog bijgebeend en greep dus in extremis zelfs naast een podiumplaa­ts. “Toch kan ik mezelf niet verwijten”, aldus Ghys. Ghys draaide samen met Nathan Van Hooydonck en Alexis Brunel, met kleine voorsprong op een achtervolg­ende groep van vijftien renners, de piste op. En laat de piste nu net de speeltuin van de Lummenaar zijn.

“Mijn piste-ervaring zou zeker een voordeel geweest zijn”, reageert Ghys. “Toen we de piste opdraaiden, ging ik meteen naar boven, terwijl de twee anderen naar beneden werden gedreven. Wat niet wil zeggen dat ik gewonnen zou hebben. Van Hooydonck en Brunel zijn geen doetjes. Bovendien was mijn bobijntje ook wel ver af. Even voordien had ik nog even moeten afhaken, omdat ik last kreeg van krampen.” Niet verwonderl­ijk na zo’n koers, waarin hij al op 130km van het einde aan de haal ging. “Dat was vooraf mijn plan. Kwestie van snel op het gemak te zitten en niet te moeten wringen voor elke kasseistro­ok”, stelt hij. “De ploegleidi­ng had me als één van de kopmannen vooruit geschoven en dan val je normaal niet van zover aan. Maar ik vroeg om toch met een vroege vlucht te mogen meegaan. Daar konden ze mee leven, als het een voldoende grote groep was. Toen dertien renners aan de haal gingen, schoof ik mee. We namen snel meer dan drie minuten voorsprong. Plots ging voor ons een overweg dicht. Daardoor kwam het peloton zomaar een minuut dichterbij en kregen ze weer moed. Zo kwam uiteindeli­jk ook een grote groep, waaronder mijn twee latere medevlucht­ers en ook de latere winnaar, terug.” Op Carrefour de l’Arbre reden Brunel en Van Hooydonck weg. Ghys: “Op dat moment had ik net een stuurfoutj­e gemaakt, waardoor ik wat achterop was geraakt. Ik ben dan op en over een achtervolg­end groepje gereden en uiteindeli­jk bij de twee koplopers gekomen. Daarmee had ik een serieuze pijl verschoten. Maar met een aankomst op de piste hoopte ik die twee toch achter me te kunnen laten. Tot plots op de piste zelf een groepje van vijftien kwam aansluiten.”

Ghys werd uiteindeli­jk vierde. “Mooi, maar ik heb er de nacht van zondag op maandag toch van wakker gelegen. Telkens peinzend wat ik mogelijk fout had gedaan. Eigenlijk niets en dus kan ik mezelf ook niets verwijten.” Deze week laat Robbe de fiets op stal. Kwestie van het lichaam goed te laten recuperere­n. “Om daarna weer extra hard te trainen, want ik wil graag mee naar het WK op de weg. Dat is mijn volgende doel.” Om daarna prof te worden? In de wandelgang­en wordt gefluister­d dat Sport Vlaanderen-Baloise in hem geïnteress­eerd is. Een beetje voor de hand liggend, gezien zijn kwaliteite­n op de piste en als partner van De Ketele en De Pauw.

Prof?

“Ikzelf heb in ieder geval nog geen enkel contact met hen gehad. Het zou voor mij inderdaad een ideale opstap zijn, maar ik vrees een beetje dat men me dan volledig richting piste wil duwen met het oog op de Olympische Spelen. Mooi natuurlijk, maar ik wil ook heel graag een carrière op de weg proberen uit te bouwen. Vandaag (woensdag) heb ik daarover een gesprek. Neen, niet met de ploegleidi­ng van Vlaanderen, maar met mijn pistepartn­ers.”

 ??  ??
 ?? FOTO FV ?? Robbe Ghys leek op de piste in Roubaix de zege voor het grijpen te hebben, maar werd pas vierde.
FOTO FV Robbe Ghys leek op de piste in Roubaix de zege voor het grijpen te hebben, maar werd pas vierde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium