Het Belang van Limburg

“Eén keer per jaar mag het toch iets toleranter”

Cafébazen boos over afgebroken optredens tijdens Live in Hasselt

- Dirk JACOBS

In zowat twintig cafés waren er afgelopen weekend optredens voor het jaarlijkse muziekeven­ement Live in Hasselt. Maar dat verliep naar het einde toe niet overal zonder slag of stoot. In een vijftal cafés kwam de politie de volumeknop dichtdraai­en. En dat was niet naar de zin van de horecabaze­n, die de sfeer plots zagen wegebben. “Dat er regeltjes zijn, begrijpen we. Maar op een feestavond als deze mag enige tolerantie toch ook”, vinden ze. “We hadden geen muziek buiten, de bands speelden binnen”, zeggen Wim Beckers en Jan Vangeneugd­en van De Witte Non. “De muziek is hier wat ruiger en door het warme weer hadden we ook buiten een toog geplaatst. Om daar elektricit­eit te hebben, staken we een kabel door een open raam. Maar dat mocht niet van de politie. Na 23 uur moest alles dicht zijn. Kijk, een heel jaar lang zijn hier optredens en die stoppen om 22 uur omwille van de buren. Eén keer per jaar een beetje begrip moet toch kunnen.”

Ook bij De Vogelsanck waren er problemen. “We hebben gewacht tot 21.30 uur vooraleer onze band begon te spelen”, legt Guy Vanstraele­n uit. “Omdat heel wat mensen Genk-STVV wilden volgen en omdat het echt enorm warm was. Onze band speelde buiten, voor het café. Dat ging allemaal perfect, tot de politie om kwart over elf plots kwam zeggen dat ze moesten stoppen. Ik vroeg of ze nog één nummer mochten spelen, maar dat kon niet. Een van de klanten heeft toen een foto van een vreemd geparkeerd­e politiewag­en genomen en toen was het hek helemaal van de dam. In geen tijd stond hier een tiental agenten. En dan ging het volk op het terras nog aan het zingen. Als er regels zijn, houden wij ons daaraan. Ook met de politie heb ik op zich geen probleem, zij doen hun job. Maar die invasie was nergens voor nodig. In Genk duurt een gelijkaard­ig evenement tot 3 uur ’s nachts, 23 uur is echt belachelij­k. Volgend jaar doe ik het café gewoon open, zonder live muziek. Dan verkopen we eten, verdien ik meer en is er geen gedoe.”

Duidelijk

Nick Deflem van Brassavill­e op de Havermarkt heeft het ook gehad met Live in Hasselt. “Om 23.50 uur mochten we geen muziek meer maken op onze binnencomm­issaris koer. Elk weekend spelen we daar muziek, maar dan gaan de bassen lager om 22 uur. Voor één keer dachten we dat dit wel kon. Enfin, de tent zat zoals steeds bomvol en dan kan je een politieopt­reden als dit wel missen. Wij hebben binnen verder gefeest, maar de sfeer was flink verbrod. Voor ons hoeft dit niet meer.”

“De vergunning­en waren nochtans duidelijk”, reageert politie- Rohnny Biets. “Buiten mocht muziek tot 23 uur, binnen tot 2 uur. Onze mensen hebben een toertje gemaakt en iedereen gezegd dat het einduur naderde. We zijn een kwartier later een eerste keer terug langsgegaa­n en bij hardleerse mensen zelfs nog een tweede keer. We moeten ook de mensen die in de stad wonen een beetje helpen, net zoals we de cafébazen willen helpen. En ik snap dat ‘stoppen’ als je zaak vol zit, niet fijn is. Maar het kan niet anders.”

“Ik heb van de problemen gehoord en die moeten we volgend jaar zeker voorkomen”, zegt schepen van Evenemente­n Gerald Corthouts (CD&V). “We gaan met alle partijen evalueren en duidelijk bekijken waar het nu fout is gelopen. En bijsturen waar nodig.”

In Genk duurt een gelijkaard­ig evenement tot 3 uur ’s nachts, 23 uur is echt belachelij­k Guy VANSTRAELE­N De Vogelsanck

 ?? Foto MICHEL STEENSELS ?? Wim Beckers en Jan Vangeneugd­en van De Witte Non zijn niet te spreken over wat er gebeurde tijdens Live in Hasselt.
Foto MICHEL STEENSELS Wim Beckers en Jan Vangeneugd­en van De Witte Non zijn niet te spreken over wat er gebeurde tijdens Live in Hasselt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium