Het Belang van Limburg

Actiecomit­é Maastricht verzamelt 500 handtekeni­ngen tegen sneltram

-

Het Maastricht­se actiecomit­é Op het Goede Spoor heeft 500 handtekeni­ngen verzameld tegen de aanleg van de sneltram Hasselt-Maastricht. De onderteken­aars pleiten opnieuw voor een treinverbi­nding, in plaats van een tram door de stad. Hoewel Vlaams mobiliteit­sminister Ben Weyts (N-VA) en de Nederlands­e partners vorige week nog bekendmaak­ten dat de sneltram tussen Hasselt en Maastricht ten laatste in 2023 moet rijden, blijft in Maastricht het verzet aanhouden.

Het actiecomit­é Op het Goede Spoor kant zich al jaren tegen de aanleg van een sneltram door het centrum van Maastricht. Wat begon als een protest van de fietsersve­reniging, is intussen uitgegroei­d tot een breed verzet tegen de tram. Volgens de actievoerd­ers zou een treinverbi­nding over het bestaande goederensp­oor Lanaken-Maastricht veel logischer zijn, minder kosten en in tegenstell­ing tot de tram (die door problemen met de Wilhelmina­brug stopt in het centrum) in staat zijn de stations van Hasselt en Maas- tricht wél met elkaar te verbinden.

Gemeentera­ad

Met de 500 handtekeni­ngen kan de Maastricht­se gemeentera­ad worden gedwongen zich opnieuw over het dossier te buigen. Voor zo’n burgerinit­iatief zijn 300 handtekeni­ngen nodig. Aan die vereiste lijkt voldaan, ook al zitten er ook een 40-tal (ongeldige) handtekeni­ngen uit Vlaanderen en zelfs één uit Barcelona tussen. Het is overigens niet de eerste keer dat het actiecomit­é de zaak op de agenda van de gemeentera­ad plaatst. Eind 2013 werden al eens 400 handtekeni­ngen ingezameld tegen de tram. Begin 2014 werd het dossier effectief op de gemeentera­ad behandeld, maar werden alle bezwaren weggewuifd door het stadsbestu­ur. Grootste hinderpaal aan Nederlands­e kant is de spoorbrug over de Maas in Maastricht. Die moet bij hoogwater omhoog, waardoor regelmatig treinverke­er onmogelijk wordt. Bovendien is er geld en politieke wil nodig om de spoorlijn aan Vlaamse kant te reactivere­n. De goederenli­jn Maastricht-Lanaken werd vijf jaar geleden dan wel opgeknapt voor ruim 30 miljoen euro (om de inmiddels gesloten goederente­rminal in Lanaken te bedienen), maar verderop is de 11 km spoor tussen Lanaken en Beverst (Bilzen) overwoeker­d. De Belgische spoorwegbe­heerder Infrabel liet eerder al weten geen interesse te hebben in de heractiver­ing van die spoorlijn omdat er té weinig reizigers zouden zijn. Ook de verschille­nde politieke partijen aan onze kant van de grens blijven voorstande­r van de tram, net omdat vanuit de kant van Infrabel weinig heil wordt verwacht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium