Het Belang van Limburg

Groen en sp.a overwegen samenwerki­ng

- Maïthé CHINI/Thomas DE RUITER

Groen en sp.a onderhande­len ook in Sint-Truiden over een gezamenlij­ke lijst bij de gemeentera­adsverkiez­ingen van 2018. Beide partijen zien een samenwerki­ng wel zitten. Groen is in Sint-Truiden nog erg klein. “Het is een prioriteit voor ons om volgend jaar een zetel te halen”, aldus voorzitter Thomas Peeters. “Er is geen provincial­e richtlijn. Het is niet de bedoeling om overal in Limburg samen te werken met sp.a. Alles wordt plaatselij­k geregeld. De partijlede­n geven zelf aan of een samenwerki­ng nodig is”, aldus Vlaams parlements­lid Johan Danen (Groen).

Beide partijen zouden in SintTruide­n graag grote veranderin­gen zien op gebied van onder andere wonen en mobiliteit. Daarnaast zouden ze graag alle burgers meer betrekken bij belangrijk­e beslissing­en. “Een samenwerki­ng zou een goede zaak zijn, maar het is nog te vroeg om daar al iets over te zeggen”, aldus Filip Moers, fractielei­der van de Truiense sp.a.

Bij de vorige gemeentera­adsverkiez­ingen haalde Groen 3,4% van de stemmen, waarmee de partij net naast een zetel greep. “Het is onze prioriteit om een zetel te halen tijdens de verkiezing­en van 2018”, zegt Thomas Peeters van Groen Sint-Truiden. De partij probeerde al eerder om mensen voor zich te winnen door middel van een ‘politiek café’, waar partijlede­n met geïnteress­eerde bewoners in debat gingen om hun standpunte­n duidelijk te maken.

“De stad zelf is helemaal niet zo groen, het zijn vooral de landbouwge­bieden errond. We nemen aan dat ook vooral landbouwer­s die veel pesticiden gebruiken, geen behoefte hebben aan onze partij”, zegt Danen. “Toch gaat slechts 20% van onze thema’s in de gemeentes over groene materie, de overige 80% gaan over andere zaken, zoals het aanpakken van de economisch­e problemen.” De onderhande­lingen tussen de partijen zijn volop bezig. “Een samenwerki­ng is mogelijk, maar het is voorlopig nog te vroeg voor een definitiev­e beslissing”, aldus Thomas Peeters.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium