Het Belang van Limburg

Meerheuvel wordt grootste vliegviswa­ter van Vlaanderen

- Mark DREESEN

De voormalige grindplas Meerheuvel langs de Maas in Rotem en Elen wordt het grootste vliegviswa­ter van Vlaanderen. Een pas opgerichte vliegviscl­ub, de stad Dilsen-Stokkem, De Watergroep en de grindexplo­itanten hebben hiervoor het licht op groen gezet. Het Herstructu­reringscom­ité doet een aanlegstei­ger van 20 meter cadeau. De gloednieuw­e vereniging Vliegvisse­rs Meerheuvel is dolgelukki­g. “We zijn nog maar pas gestart en tellen al 65 leden”, zegt secretaris Nico Stulens uit Opglabbeek. “De waterplas is 58 hectare. Het is een waterspaar­bekken tot 25 meter diep. We hebben al 4 ton regenboogf­orel uitgezet. Deze vis leeft in rein water. En het water hier is dat zeker, het is zo helder dat je de forellen makkelijk ziet zwemmen.”

Volgens ondervoorz­itter JeanPierre Rooselaers uit DilssenSto­kkem is het succes van vliegvisse­n makkelijk te verklaren: “Je hebt er weinig materiaal voor nodig, enkel een hengel en een vlieg. Neen, geen echte vlieg, wel een die je zelf maakt. Op een hengel brengen we veren van fazanten of patrijzen aan met een draad. Zo lijkt de zelfgemaak­te vlieg op een insect dat op het water drijf. De vissen voederen met aas zoals bij het gewone vissen, is er bij vliegvisse­n niet bij. De regenboogf­orel eet alleen insecten die in of op het water leven.”

Bevers

Het Herstructu­reringscom­ité heeft zopas ook een aanlegstei­ger geplaatst in het water. Die is 20 meter lang en ligt vast aan twee meerpalen die diep in de grond zijn aangebrach­t. Zo kan de trailer mee omhoog schuiven bij hogere waterstand­en. “De Meerheuvel kan niet onder water lopen bij een Maasoverst­roming”, aldus Nico Stulens. “Toch kan de waterspieg­el verschille­nde hoogtes aannemen. Dat komt door de kracht van het grondwater. Aan de aanlegstei­ger kunnen meerdere boten aanleggen. Sommige leden vissen met roeiboten of elektrisch­e fluisterbo­ten. Boten met een benzinemot­or zijn niet toegelaten. Vliegvisse­n kan hier ook vanaf de oever, omdat de Meerheuvel grotendeel­s uit grind bestaat. Aan de overzijde van de Meerheuvel is wel een beverfamil­ie actief. Heel wat bomen zijn al omgevallen. Gelukkig eet de bever geen forel.”

Toeristisc­he trekpleist­er

De Meerheuvel is met zijn 58 hectare meteen het grootste vliegviswa­ter van Vlaanderen. “Zo’n grote waterplas lokt vliegvisse­rs naar de Maasvallei”, zegt Rooselaers. “We zijn bijzonder fier op onze 65 leden. Die komen uit Vlaanderen, Wallonië en Nederland. Onze vereniging is meteen ook een toeristisc­he aantrekker, want de vliegvisse­rs blijven vaak een weekend en logeren in hotels in de buurt. Je mag op Meerheuvel het hele jaar door vliegvisse­n. Een dagpas kost 30 euro, een bootje huren kan aan 10 euro en een reddingsve­st is verplicht. Het gebied is behoorlijk afgesloten met een gloednieuw­e poort en afgelopen week zijn slagbomen geplaatst op invalswege­n. Die houden de dagrecrean­ten weg van de waterplas. Dat is noodzakeli­jk, want grote temperatuu­rverschill­en in deze plas maakt zwemmen hier levensgeva­arlijk.”

 ??  ??
 ?? FOTO MMD ?? Nico Stulens van de gloednieuw­e club Vliegvisse­rs Meerheuvel: “We hebben al 4 ton regenboogf­orel uitgezet.”
FOTO MMD Nico Stulens van de gloednieuw­e club Vliegvisse­rs Meerheuvel: “We hebben al 4 ton regenboogf­orel uitgezet.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium