Het Belang van Limburg

Bewoners Bolakker niet blij met herinricht­ing

- Paul THEEUWEN

De Overpeltse wijk Bolakker is onlangs vernieuwd. Maar de bewoners zijn daar niet over te spreken. Ze vinden de heraanleg mislukt en spreken van weggegooid belastingg­eld. Op de gemeentera­ad overhandig­den ze aan burgemeest­er Jaak Fransen (CD&V) een petitie met de vraag om een buurtverga­dering. Omdat de bewoners bij het gemeentebe­stuur geen gehoor vonden, gingen ze aankloppen bij oppositiep­artij N-VA. Fractielei­der Bart Schepers kwam aan hun verzuchtin­gen tegemoet en maakte dat het pakket met aanmerking­en en handtekeni­ngen op de goede plaats terechtkwa­m.

“Het zit ons hoog dat wij vanuit het gemeentehu­is geen gehoor krijgen. Zelfs onze e-mails blijven onbeantwoo­rd”, zegt een buurtbewoo­nster. “Ook op de hoorzittin­gen voorafgaan­de aan de wer- ken kregen wij weinig of geen antwoorden op onze vragen. Ze hebben gewoonweg hun plannen uitgevoerd. Wij hadden liever onze stoepen gehouden voor onze veiligheid en die van alle bewoners hier. Nu is er geen voetpad meer. Wij moeten op straat lopen, onze kinderen ook. Er komen conflicten over geparkeerd­e auto’s tegenover in- en uitritten. De houten paaltjes zijn hinderlijk. Het is bij momenten levensgeva­arlijk. In plaats van dat de vernieuwin­g de sociale samenhang versterkt, werkt het hier averechts.”

Uit een bevraging blijkt dat vijftig van de zestig respondent­en het uitzicht van de straat nu helemaal niet beter vinden dan voordien. De buurtbewon­ers willen op voorhand nauwer betrokken worden bij ingrijpend­e aanpassing­en en vragen duidelijkh­eid over het onderhoud van de straat. Dat lieten ze duidelijk horen op de gemeentera­ad. De wegkanten staan in schril contrast tegenover de goed onderhoude­n voortuintj­es. De onderteken­aars van de petitie vragen om een nieuwe buurtverga­dering met verantwoor­delijken uit de gemeente.

Woonstraat

“Maar het verhaal is niet af”, zegt burgemeest­er Jaak Fransen. “Er moet nog worden bijgeschaa­fd. Er is een nieuwe filosofie over het onderhoud van groen. In nieuwe verkavelin­gen komen er geen stoepen en de Bolakker is ingericht naar de nieuwe norm. Dat auto’s parkeren op straat is een feit en ik geloof goed dat niet iedereen daar gelukkig mee is. De Bolakker zien wij als een woonstraat waar het aangenaam en veilig wonen moet zijn.” Buurt en N-VA wachten op de bevindinge­n van het gemeentebe­stuur en hopen die te kunnen bespreken op een nieuwe buurtverga­dering.

 ?? FOTO PATH ?? De bewoners klagen over de herinricht­ing van de Bolakker. “Wij hebben geen voetpaden meer en iedereen parkeert gewoon op straat.”
FOTO PATH De bewoners klagen over de herinricht­ing van de Bolakker. “Wij hebben geen voetpaden meer en iedereen parkeert gewoon op straat.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium