Het Belang van Limburg

Bouw servicefla­ts in Omstraat start in juli

- Francis CROES

De bouwvergun­ning voor 24 servicefla­ts in de Omstraat ter hoogte van de Kerkhofweg is goedgekeur­d en de bouw start mogelijk al begin juli. Het project was door de oppositie fel bekritisee­rd, maar krijgt nu toch eindelijk zijn definitief beslag. Het worden de eerste assistenti­ewoningen in Kortessem. Een assistenti­ewoning is een woning waar ouderen zelfstandi­g kunnen wonen, ook als het wat moeilijker gaat dankzij thuiszorg (poetsdiens­t, warme maaltijden,...) en eventuele mantelzorg. VBK Real Estate uit Hasselt kocht een half jaar geleden het bouwpercee­l in de Omstraat voor 670.000 euro van de gemeente. De bouwzone sluit aan op een achterligg­end parkgebied (met een diepte van circa 30 meter), dat eigendom blijft van de gemeente. De weg die de bouwzone ontsluit, wordt aangelegd door de gemeente. De kostprijs van 100.000 euro kan de gemeente recuperere­n deels bij de projectont­wikkelaar en deels bij de aangelande­n met bouwpercel­en aan de overkant van de weg.

Het gebouw telt drie verdieping­en: achttien assistenti­ewoningen met 1 slaapkamer en drie assistenti­ewoningen met 2 slaapkamer­s. Verder zijn er twee woonvertre­kken en een kamer voor collectief gebruik.

Betaalbaar

De bouw van seniorenvo­orzieninge­n in Kortessem-centrum was bij de jongste gemeentera­adsverkiez­ingen een erg belangrijk strijdpunt tussen de politieke partijen. Open Vld en sp.a hadden in de vorige legislatuu­r nog plannen laten goedkeuren om een veel groter gebied bouwrijp te maken voor seniorenhu­isvesting. In de huidige legislatuu­r werden echter nieuwe plannen opgemaakt. Schepen voor Ruimtelijk­e Ordening Luc Dullaers (N-VA): “Als college zijn we erg gelukkig dat dit project er eindelijk komt. Het is volledig conform onze visie op seniorenhu­isvesting. Er is duidelijk reke- ning gehouden met de betaalbaar­heid voor de kandidaat-kopers en de aanbevelin­gen van de seniorenad­viesraad, die hadden gevraagd om goed toegankeli­jkheid en een collectiev­e kamer. In deze gemeenscha­ppelijke ontmoeting­sruimtes kunnen dagactivit­eiten worden aangeboden. Het aangrenzen­d parkgebied dat nog eigendom van de gemeente is, biedt bovendien bijkomende ruimte om er op termijn ook ontspannin­g in openlucht uit te bouwen.”

 ?? FOTO HBVL ?? Er zijn servicefla­ts met een en twee slaapkamer­s en er is ook een gemeenscha­ppelijke ruimte voor dagactivit­eiten.
FOTO HBVL Er zijn servicefla­ts met een en twee slaapkamer­s en er is ook een gemeenscha­ppelijke ruimte voor dagactivit­eiten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium