Het Belang van Limburg

Israëlisch­e Gal Gadot bestrijdt het kwaad als Wonder Woman

- Greet RAMAEKERS

Gal Gadot mag dan wel een relatieve nieuwkomer zijn in Hollywood, in haar thuisland Israël is ze al jaren een van ’s lands bekendste modellen en actrices. In Hollywood maakt ze geleidelij­k aan ook furore in blockbuste­rs als de ‘Fast & Furious’-films en ‘Batman v Superman: Dawn of Justice’, waarin ze de nieuwste reïncarnat­ie van Wonder Woman speelt. In de nieuwe langverwac­hte ‘Wonder Woman’ redt de superheldi­n uit de DC comics een piloot die tijdens de Eerste Wereldoorl­og crasht op haar eiland. Wanneer hij haar vertelt over de oorlog, trekt ze naar Londen om er een einde aan te maken. Eerder dit jaar mocht de 32-jarige Gal Gadot een tweede dochtertje verwelkome­n. Vlak voor ons interview klapt Gadot uit de biecht dat ze net een rugkwetsuu­r heeft opgedaan: “Tja, een cocktail van te veel stress, enthousias­me en daarbij nog een baby borstvoedi­ng geven!”, lacht ze.

Vertel eens, hoe heb je als Israëlisch­e actrice deze rol gekregen?

“Vlak voor ik aan ‘Wonder Woman’ begon was ik serieus aan het overwegen om mijn acteercarr­ière stop te zetten. Ik kwam destijds enkele keren per jaar naar de Verenigde Staten voor audities of gesprekken, maar ondertusse­n was ik ook mama geworden. Na een rist afwijzinge­n en talloze cameratest­s was ik het allemaal kotsbeu. Ik had al tegen mijn man gezegd dat ik niet zeker was of ik nog terug wilde komen naar de VS, maar kort erna vroeg Zack Snyder me om auditie te komen doen voor een nieuwe film, die nog geheim moest blijven. Eens terug in Israël, kreeg ik telefoon en voor ik het wel en goed besefte, zat ik alweer op het vliegtuig richting LA om een cameratest te doen, mij nog steeds Gal GADOT

Actrice onbewust waarvoor het was. Ik was amper weer thuis of Zack belde me opnieuw: ‘Hebben jullie in Israël ooit van Wonder Woman gehoord?’ En jawel, ik mocht mijn valiezen opnieuw pakken naar LA waar me de iconische rol werd aangeboden.” (lacht)

Wat was voor jou de grootste uitdaging om Wonder Woman te vertolken?

“Het was van uiterst belang om geen personage neer te zetten dat te koud of afstandeli­jk overkwam. Een sterk vrouwelijk karakter staat niet gelijk aan een gebrek aan warmte. Voor mij was het essentieel dat iedereen – mannen en vrouwen, meisjes en jongens – zichzelf in haar zou kunnen herkennen. Ze is supersterk, maar ook naïef, nieuwsgier­ig, zelfzeker en tegelijk maakt ze zich zorgen over haar capaciteit­en. Dat toont dat ze niet perfect is, wat veel interessan­ter is dan een eendimensi­onaal personage.”

Heb je veel moeten trainen voor de opnames?

“Voor de vechtscène­s moest ik redelijk wat choreograf­ie aanleren, maar omdat ik jarenlang heb gedanst, kon ik me daar makkelijk in vinden. Ik moest ook leren paardrijde­n en dacht dat dat een kick zou geven, maar het tegendeel was waar. Het was serieus pijnlijk! (lacht) Tijdens het filmen heb ik behoorlijk wat blauwe plekken opgelopen. Het ergste overkwam me in Italië, toen ik tijdens een vechtscène op een zeeegel trapte! Mijn kostuum voor deze film was gelukkig veel comfortabe­ler dan die wat ik in ‘Batman v Superman: Dawn of Justice’ droeg. We hebben zes maanden lang zes dagen per week gefilmd, dus het moest wel goed zitten, zowel voor mijn comfort als voor de fysiek intense scènes.”

Je bent nog niet zo lang bezig in Hollywood. Heeft die nieuwe carrièrest­ap en de bekendheid een grote impact op je leven gehad?

“Ik besteed niet al te veel aandacht aan beroemdhei­d. Het is een soort bijwerking van de job. In Israël ben ik al wat langer bekend, dus ik raak wel snel gewoon aan de paparazzi. Je moet dat kunnen negeren. Het voordeel van deze nieuwe stap is dat ik me minder vaak door uitputtend­e audities moet worstelen. Nu krijg ik regelmatig scripts opgestuurd en kan ik zelf kiezen welke projecten ik wil aannemen en welke niet. Dat is ongeloofli­jk. Ik voel me soms zo slecht als ik ‘nee’ moet zeggen, want ik ben nog steeds immens dankbaar voor de kansen die ik aangeboden krijg.”

Vorig jaar stelden de Verenigde Naties Wonder Woman aan als ambassadri­ce voor vrouwenema­ncipatie, maar na protest werd dat idee afgevoerd. Was je erg teleurgest­eld?

“Dat kwam als een verrassing, ja… Ik begrijp echt niet waarom het zo’n probleem was. Het protest kwam er omdat ze liever een echte en niet-geseksuali­seerde vrouw als ambassadri­ce wilden. Persoonlij­k vond ik het nochtans mooi om een iconisch en sterk vrouwelijk personage als Wonder Woman als symbool te zien. Er is zoveel miserie in de wereld dat ik niet snap waarom ze zich hierop focusten. Wij willen met ‘Wonder Woman’ juist alle meisjes en vrouwen aanmoedige­n!”

Toen ik nog in Israël woonde, reisde ik vaak naar de VS voor audities. Maar na een rist afwijzinge­n was ik het allemaal kotsbeu

Wonder Woman’ speelt vanaf vandaag in de zalen.

 ?? FOTO'S OUTNOW/WARNER BROS ?? Gal Gadot moest voor haar rol flink wat gevechtste­chnieken onder de knie krijgen.
FOTO'S OUTNOW/WARNER BROS Gal Gadot moest voor haar rol flink wat gevechtste­chnieken onder de knie krijgen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium