Het Belang van Limburg

ALLES OF NIKS

RACING WIL ZICHZELF NA 65 MATCHEN BELONEN MET EUROPEES TICKET

- MarnikMa GEUKENS/Frank BUYSE

Ze Ze wegen wegen het het zwaarst, zwaarst, daar daar staan staan laatste laatste loodjes nu eenmaal om bekend. bekend. Dat Dat weten weten ze ze ook ook in in Genk, Genk, waar waar R Racing in wedstrijd 65 van van het het seizoen seizoen een een Europees Europees ticket ticket uit uit de de brand moet slepen. In Oostende, Oostende, na na een een strijd strijd van van 90, 90, wie wie weet weet welw 120 minuten. Of zelfs via via strafschop­pen. strafschop­pen. “We “We moeten moeten er er nog nog één één keer alles uitpersen”, zegt zegt coach coach Albert Albert Stuivenber­g. Stuivenber­g. “Gelukkig “Gelukkig zijn we het intussen gewoon gewoon om om dit dit soort soort van van ‘finales’ ‘finales’ te te spelen.”spele En wie denk jij dat het g gaat halen? Net als in de aan aanloop naar de derby tegen gen S STVV werd de vraag ons de de voor voorbije dagen om de haverklap klap geste gesteld. Nochtans doet het antwoord antwoord er weinig toe en ligt het niet niet voor voor d de hand. Verder dan een fiftyfifty fiftyfifty g geraak je niet in een voorspelli­n voorspelli­ng, daarvoor is de aanloop loop van van d de twee deelnemers aan deze deze ‘Euro ‘Europese’ finale te uiteenlope­nd pend gewe geweest. Ook de trainers Albert bert Stuive Stuivenber­g en Yves Vanderhaeg­he haeghe zi zien weinig nut in een kansberek kansbereke­ning. “Het is moeilijk om om een een fav favoriet te noemen.”

Vorm

Racing Racing GenkG maakte meer indruk druk in in de de play-offs, maar speelde daarin daarin tegenteg de nummers 10, 11, 13 13 en en 15 15 uitui de Jupiler Pro League en en een een team team uit 1B. Finalist STVV was was als als twaalfdetw geëindigd in de regulierer­egulier competitie. Oostende eindigdeei­ndig net achter Anderlecht, lecht, Club Brugge en AA Gent Gent en hield in play-off 1 CharleroiC­harle en Zulte Waregem achter achter zich.

Yves Yves Va Vanderhaeg­he: “Ik vind wel wel dat dat h het na de afgelopen twee seizoenen seizoenen een terechte beloning zou zou zijn. zijn. T Twee keer vierde, alleen door door het het play-off-systeem, haalden den we we nog nog geen Europees ticket.” Albert Albert Stuivenber­g:St “De weerstand stand lijkt lijkt groter in play-off 1. Maar Maar wij wij hebben er alles aan gedaan daan om om in in play-off 2 tot het uiterste ste te te gaan gaan en ons ritmee vast vast te te hou houden. Met die e winning winning moodmo kom je wel l niet niet ver. ver. W Wat geweest is, , is is geweest. geweest. Daar schiet je e nu nu weinig weinig mee op.”

Belasting

Europees recordhoud­er KRC Genk speelt zijn 65ste wedstrijd van het seizoen, KV Oostende zal 47 officiële wedstrijde­n op de teller hebben. De frissere kustploeg kreeg ook zes dagen extra rust voor deze finale. Stuivenber­g: “We hadden graag enkele dagen extra rust gehad, anderzijds is het echt wel tijd dat het seizoenero­pzit.Wegaanerno­géén keer alles uitpersen, daarna krijgt iedere speler drie weken vakantie.” Vanderhaeg­he: “Ik weet niet welke aanloop het best is. (Peinzend) Genk speelt toch al zijn 65ste match. Ik moet zeggen dat ik mijn spelers de afgelopen dagen nog heel intens zag trainen, ik zag veel kwaliteit. Ik maak me dus geen zorgen over hun scherpte.”

Revanche

De wedstrijd staat voor een stuk ook in het teken van revanche. Oostende verloor zijn eerste finale, die om de Belgische beker, na strafschop­pen tegen Zulte Waregem. KRC Genk werd in de halve finales gewipt door Oostende, waar het in de competitie met 6-0 de boot inging. Vanderhaeg­he: “Of het een even plezante finale wordt als de bekerfinal­e, die op 3-3 eindigde? (Gromt) Het mag van mij ook een saaie 1-0 worden. We gaan in elk geval niet meer dezelfde fouten mogen maken als in Brussel, waar we te makkelijk drie goals slikten. Maar opnieuw zijn beide ploegen zeer aan elkaar gewaagd.” Stuivenber­g: “Die 6-0 is al lang vergeten en in de halve finales waren we twee keer de betere ploeg. We trekken natuurlijk wel lering uit het openingskw­artier van de terugmatch, waarin we overvleuge­ld werden op ons ons eigen eigen veld. veld. Ik Ik wil wil het het niet als excuusuus aanwenden, aanwenden, maar maar dat dat had ook te maken maken metmet de de omstanomst­andigheden. We We hadden hadden op op een een bijzonr bijzondere manier afscheid afscheid genomen genomen van van de echtgenote­ote van van Thomas Thomas Buffel, Buffel, dat had een n grote grote invloed invloed op op onze onze mindset. We e hebben hebben het het proberen proberen te te herstellen, maar maar dat dat is is om om de de bekenniet bekende redenen niet gelukt. gelukt. Maar Maar ik ik verdat verwacht wel dat Oostende Oostende opnieuw opnieuw van in het begin begin voluit voluit zal zal gaan. gaan. Dat Dat zullen wij namelijk namelijk ook ook doen, doen, dat dat maakt het zo zo interessan­t.” interessan­t.”

Thuisvoord­eel rdeel

De coach ch van Oostende npt hoopt dan maar dat dat het thuisvoord­eel voorerschi­l het verschil maakt. Vanderhaeg­he: eghe:

“Ik steek niet niet weg weg dat dit ons ns grootste grootste voordeel iss en en ik ik begrijp begrijp wel dat Leko ko vorige vorige zaterdag zaterdag zei zei dat zo’n finale nale eigenlijk eigenlijk niet niet helejk helemaal eerlijk is. is. Maar Maar die die vierde vierde plaats mag g toch toch een een béétje béétje voordeel vooreren. opleveren. Het Het systeemsys­teem is is nu nu eenmaal zo. o. ” ” Stuivenber­g: rg: “Vandaar “Vandaar dat dat die die fioorbije finale de voorbije jaren jaren met met een een heen-en terugwedst­rijd rugwedstri­jd werd werd afgepleit afgewerkt? Ik pleit nu nu ook ook weer weer niet niet voor een nog nog drukkere drukkere kalender, kalender, maar als het et in in één één wedstrijd wedstrijd moet moet gespeeld worden, worden, dan dan zou zou het het op op neutraal terrein rrein moeten moeten gebeuren. gebeuren. Gelukkig blijven blijven wij wij onze onze speelstijl­speelstijl altijd trouw,w, óók óók op op verplaatsi­ng verplaatsi­ng kiezen wij voor voor de de aanval.” aanval.”

Wat als?

De druk is groot groot inin deze deze wedstrijd wedstrijd van alles of f niets. niets. Het Het contrast contrast imn immens ns tus tussen de de dood dood en en de de gladioderh­aeghe: gladiolen. len

Va Vanderhaeg­he: “Ondanks “Ondanks de de druk druk van van de de media media dat dat he het bij bij ons ons ook ook moét, moét, denk denk ik ik dat dat bij bij de de start start van van het het se seizoen oen Europees Europees voetbal voetbal voor voor Genk Genk nog nog meer meer een een

doelstelli­ng doelstelli­ng was was dan dan bij bij ons. ons. Wij Wij willen willen natuurlijk natuurlijk graag graag de de kers kers op op de de taart. taart. Maar Maar indien indien het het misloopt, misloopt, maak maak ik ik mij mij geen geen zorgen: zorgen: dan dan verleggen verleggen we we onze onze ambities ambities wel wel naar naar volgend volgend seizoen.” seizoen.”

Stuivenber­g: Stuivenber­g: “Wij “Wij willen willen heel heel graag graag Europa Europa in in en en verdienen verdienen dat dat ook. ook. We We zouden zouden heel heel teleurgest­eld teleurgest­eld zijn, zijn, mocht mocht dat dat niet niet lukken. lukken. Maar Maar niet niet alles alles staat staat of of valt valt met met het het resultaat resultaat van van één één wedstrijd. wedstrijd. Ik Ik ben ben hoe hoe dan dan ook ook tevreden tevreden met met het het proces, proces, de de manier manier waarop waarop dit dit team team zich zich ontwikkeld ontwikkeld heeft. heeft. Ondanks Ondanks de de ongewoon ongewoon drukke drukke kalender, kalender, ondanks ondanks blessures blessures brachten brachten wewe steeds steeds beter beter herkenbaar herkenbaar en en aantrekkel­ijk aantrekkel­ijk voetbal. voetbal. Gingen Gingen we we vaker vaker scoren scoren en en kregen kregen we we steeds steeds minder minder goals goals binnen.” binnen.”

 ??  ??
 ??  ?? Ik vind dat een Europees ticket na de afgelopen twee seizoenen een terechte beloning zou zijn. Twee keer vierde, alleen door het systeem met play-offs haalden we het nog nietYves VANDERHAEG­HE
Ik vind dat een Europees ticket na de afgelopen twee seizoenen een terechte beloning zou zijn. Twee keer vierde, alleen door het systeem met play-offs haalden we het nog nietYves VANDERHAEG­HE
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium