Het Belang van Limburg

VANAVOND 20.30 UUR KV OOSTENDE - KRC GENK

WIL GENK DOOR DE GROTE POORT VERLATEN

- Roger COX

Mathew Ryan voor het laatst in doel “Ik wil vertrekken met Europees ticket”

Mathew Ryan staat vandaag voor het laatst in doel bij Genk. Daarover bestaat sinds enkele dagen niet de minste twijfel meer. De toekomst van de Australiër ligt in Valencia, waar hij nog vier jaar onder contract ligt. Oostende wordt dus zijn afscheidsm­atch. “Maar zo voelt het niet”, zegt de 25-jarige doelman vol vuur. “Dit is een finale. Met een Europees ticket als beloning. Dat wil ik nog pakken voordat ik vertrek. Het zou het ultieme bewijs zijn dat dit toch een geslaagd seizoen is.” We schrijven eind januari, wanneer de Aussie vanuit Spanje halsoverko­p in de Luminus Arena arriveert. Een enkelbless­ure van Marco Bizot noodzaakt Genk tot snel ingrijpen. Ryan twijfelt geen seconde. Dit aanbod kan hij niet weigeren na anderhalf seizoen bankzitten in Valencia. Hij wil weer keeper worden, hij wil zijn plaats bij de nationale ploeg veiligstel­len. Daags na zijn aankomst staat hij tegen Oostende al in doel. Het wordt een sof. De kustploeg stoot door naar de finale van de Beker van België.

“Een domper”, bekent Ryan. “Ik was naar Genk gekomen met een missie. De bekerfinal­e en play-off 1 halen. De eerste doelstelli­ng was al meteen om zeep. Niet lang daarna volgde een nieuwe ontgoochel­ing. Het missen van playoff 1. Dat voelde als a kick in the guts (letterlijk vertaald een trap in de buik, nvdr.). Ik blijf denken dat we in play-off 1 iets speciaals hadden kunnen doen. We zaten op dat ogenblik in een goeie flow, we voelden ons min of meer onklopbaar.”

Dat bleek in play-off 2.

“Ja. Iedereen zegt wel: ach, playoff 2, dat is easy. Maar het was wel een test van ons profession­alisme. Je kan de focus en de concentrat­ie helemaal verliezen. Maar dat gebeurde net niet. We zijn als team op zoek gegaan naar dat Europees ticket.”

Het fraaie Europese parcours hielp daarbij.

“Zeker. De Europa League zal een mooie herinnerin­g blijven. De kwartfinal­es haal je niet zomaar. Ook voor mij was het een speciale ervaring. De penalty in Gent, waardoor ik even de heldenstat­us kreeg. Nog andere cruciale saves. Zulke momenten, daar doe je het voor. Het is ook een stimulans voor woensdag. Een jaar geleden pakte Genk in extremis dat Europese ticket. We kruisen de vingers dat we dat kunnen herhalen. Het is leuk dat er nog een prijs te winnen valt in onze slotmatch. Maar dan moeten we die ook pakken.”

Mathew RYAN

Hoe staan jullie ervoor?

“Beter dan in januari. We kregen destijds voldoende kansen om die finale te halen. Maar we scoorden niet. Tegenwoord­ig zijn we veel dodelijker. Bovendien staat onze defensie een stuk stabieler. Dat zijn stevige fundamente­n. Het halve werk is al geleverd.”

Hoe blik je nu terug op dat half jaar België?

“Dit land is voor de tweede keer goed geweest voor mij. Na die twee seizoenen Brugge was ook dit een fijne periode. De faciliteit­en hier zijn prima, Genk is een familiale club. Ik heb vrienden gemaakt voor het leven.”

Je hebt ook vijf maanden gewerkt met Guy Martens.

“Ik wist al van in mijn Brugse periode dat hij een uitstekend­e reputatie genoot. Terecht. Dat heb ik aan den lijve ondervonde­n. We hebben een heel open relatie. Ik leer van hem, want elke keeperstra­iner legt toch andere accenten. En hij leert van mij. De keepers waar hij mee werkt, zijn fysiek en mentaal ijzersterk. Dat heb ik gemerkt aan Marco Bizot, aan de jonge gasten Nordin Jackers en Gaetan Coucke. Die jongens zijn topfit. De vrucht van een doorgedrev­en voorbereid­ing, heb ik begrepen. De zandbak, poppen, op training komen die zaken vaak aan bod.”

Dit land is voor de tweede keer goed geweest voor mij. De faciliteit­en hier zijn prima, Genk is een familiale club. Ik heb vrienden gemaakt voor het leven

Je bent opnieuw de Ryan van weleer?

“Ik heb de laatste tijd weinig goals geslikt. Dat geeft een lekker gevoel. Ik zit in een goed ritme, dicht bij het niveau dat ik vroeger haalde.”

Dat belooft voor Oostende.

“Oostende is een sterke tegenstand­er, laat daar geen twijfel over bestaan. Als Berrier de tijd krijgt, dropt hij de ballen in de rug van de defensie. Voorin hebben ze met Canesin en Musona veel snelheid. Maar goed, wij hebben ook een plan. De ervaring die wij in de Europa League hebben opgedaan, is zeker een pluspunt. Elke match daarin was een finale. Bovendien proef ik een grote honger naar Europees voetbal. Ik ben optimistis­ch.”

En dan? Terug naar Valencia?

“Alles op zijn tijd. Eerst de Confederat­ions Cup met Australië. Proberen zo ver mogelijk te geraken. De finale is op 2 juli. Pas als we uitgeschak­eld zijn, gaat de focus weer naar Valencia. Het doel daar: de nummer 1 worden.”

Kortom, er is geen tijd voor vakantie.

“Ik heb de voorbije twee jaar genoeg gerust. Vakantie is iets voor als ik op pensioen ben.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium