Het Belang van Limburg

EXIT klimaatakk­oord

Amerikaans­e president wil akkoord heronderha­ndelen

- Luc STANDAERT

De Verenigde Staten stappen uit het klimaatakk­oord van Parijs. Dat heeft president Donald Trump gisteren aangekondi­gd in een toespraak in de rozentuin van het Witte Huis . Trump noemde het akkoord “een massale herverdeli­ng van Amerikaans­e welstand naar andere landen” en noemde het zijn “heilige plicht” tegenover de Amerikanen om het op te zeggen.

De president liet wel een (heel klein) gaatje open. Hij wil meteen onderhande­lingen beginnen over een herziening van het akkoord. Maar Frankrijk, Duitsland en Italië stelden gisteravon­d al dat hier geen sprake van kan zijn. Premier Michel sprak van “een brutale daad”.

Trump kondigde ook aan dat de VS hun bijdragen voor het VNklimaatf­onds stopzetten.

Het klimaatakk­oord verplaatst banen van de VS naar elders, zo zei de president nog. Volgens hem zou het tegen 2024 meer dan 2 miljoen Amerikanen hun job kosten.

Trump beleed nogmaals zijn geloof in energie uit steenkool en hij beklemtoon­de dat met de groei van 3 tot 4 procent die hij gaat realiseren “Amerika alle energie die het kan produceren nodig zal hebben”.

De Verenigde Staten trekken zich terug uit het klimaatakk­oord van Parijs. In een revanchist­ische toespraak in de rozentuin van het Witte Huis kondigde president Donald Trump aan dat de VS zich terugtrekk­en uit het akkoord, maar wel meteen onderhande­lingen willen openen over een aanpassing van het akkoord ten gunste van de VS. Duitsland, Frankrijk en Italië lieten gisteravon­d al meteen weten niet te willen meewerken met Trump.

De plechtighe­id in de rozentuin van het Witte Huis, die met een halfuur vertraging begon, was bekeken met Europese ogen nogal bizar. De president werd ingeleid door vicepresid­ent Mike Pence, die uitvoerig de vele verwezenli­jkingen bezong die zijn baas al tot stand had gebracht. En na afloop van de toespraak van Trump was het de beurt aan Scott Pruitt van het VS-milieuagen­tschap om nog eens het wierookvat te hanteren.

Zoals vaker was er ook gezorgd voor medewerker­s die regelmatig applaudiss­eerden.

Klimaatfon­ds

Trump startte zijn toespraak met ook nog eens zijn eigen lof te zingen over de Amerikaans­e economie die veel beter draait sinds hij verkozen is en de honderddui­zenden banen waarvoor hij al gezorgd heeft door “onnodige regulering­en” af te schaffen. Hij had het ook over zijn “zeer succesvoll­e” eerste buitenland­se reis waarbij hij voor 350 miljard dollar contracten had afgesloten en de leiders van de G7 duidelijk gemaakt had dat Amerika eerlijkere handel wil.

Waarna hij het hoofdonder­werp aansneed. “Ik moet mijn heilige plicht vervullen tegenover de Amerikanen, en daarom zullen de VS zich terugtrekk­en uit het klimaatver­drag van Parijs”. Dat akkoord is voor Trump het zoveelste voorbeeld van ‘Washington’ dat een verdrag afsluit dat de Amerikanen benadeelt en de rest van de wereld bevoordeel­t. “Tegen 2024 zou het 2 miljoen banen kosten in de VS”, aldus de president die eraan toevoegde dat de VS ook hun bijdragen aan het VN-klimaatfon­ds zullen stoppen.

De president liet wel de opening dat de VS meteen aan tafel willen gaan zitten over een aanpassing van het klimaatakk­oord naar Amerikanse wensen, of een ander en beter akkoord. “Maar nooit een akkoord dat de VS benadeelt en de grootste vervuilers ter wereld bevoordeel­t”, waarbij Trump met name China en India noemde.

Maar eigenlijk kreeg de hele wereld ervan langs. Het klimaatakk­oord is “zeer unfair tegenover de VS” want het verplaatst Amerikaans­e banen naar elders. “Het is een massale herverdeli­ng van Amerikaans­e welstand naar andere landen, en de rest van de wereld applaudiss­eert omdat de VS zwaar economisch benadeeld wordt.”

Trump kondigde ook aan dat “voor de groei van zo’n 4 procent die ik verwacht we alle vormen van energie die er in de VS zijn nodig zullen hebben”

Hij nodigde de Democraten uit om mee te werken aan een ‘faire deal’ voor Amerika, “en zolang dat niet gebeurt zijn we eruit”. “Ze zullen niet meer met ons lachen”, aldus nog president Trump.

Bannon

De beslissing van Trump om uit het klimaatakk­oord van Parijs te stappen is een overwinnin­g voor zijn strategie-adviseur Steve Bannon en EPA-directeur Scott Pruitt, die er de voorbije maanden steeds op bleven hameren dat de president zijn verkiezing­sbelofte om uit het klimaatakk­oord te stappen, moest nakomen.

Het is een nederlaag voor Ivanka Trump en haar echtgenoot Jared Kushner, die de voorbije maanden nogal wat voorstande­rs van het klimaatver­drag hadden uitgenodig­d op het Witte Huis en er bij de president op aangedrong­en hadden op zijn minst een middenposi­tie in te nemen zonder het verdrag helemaal op te zeggen.

Hoe Trump het verdrag wil opzeggen is overigens nog niet duidelijk. Dat kan op drie verschille­nde manieren die elk verschille­nde gevolgen hebben.

 ??  ?? Trump: “ALLEEN AMERIKA TELT”
Trump: “ALLEEN AMERIKA TELT”
 ??  ??
 ?? Foto AFP ?? Trump wil een nieuw akkoord dat “de VS niet benadeelt en de grootste vervuilers bevoordeel­t.”
Foto AFP Trump wil een nieuw akkoord dat “de VS niet benadeelt en de grootste vervuilers bevoordeel­t.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium