Het Belang van Limburg

“Mikken op de top 3”

Peter Croonen nieuwe voorzitter van KRC Genk

- Marnik GEUKENS

De bezem veegt nieuw, maar hij komt wel uit dezelfde kast. Zoals algemeen werd verwacht geeft Herbert Houben (45) bij KRC Genk de scepter door aan Peter Croonen (47), die de volgende zes jaar de club als voorzitter zal leiden. Met een kwinkslag legde Houben de lat meteen hoog. “Telkens we van voorzitter wisselen, worden we kampioen.”

“Ik wil graag de weg, die de club onder Herbert is ingeslagen, verder bewandelen”, opende zijn opvolger Peter Croonen, die de club al acht jaar mee runt in de schaduw van Houben. “Om voorzitter te worden kandideer je niet, je wordt gevraagd. Ik ga op de uitdaging in, omdat ik enorm geloof in de kracht van deze club die een duidelijke visie uitdraagt. Wij zijn hecht verbonden met deze regio en zetten vol in op de jeugd. Bovendien is dit een mooi moment om als voorzitter in te stappen. Ook al zijn we sportief nog niet stabiel genoeg - twee keer play-off 2 in drie jaar is te veel voor ons – toch is er een erg mooie basis om op verder te gaan. Als we deze groep kunnen samenhoude­n en versterken, moeten we volgend seizoen op de top drie durven mikken.”

Elastiek

“Er zat nog weinig rek op de elastiek”, gaf uittredend voorzitter Herbert Houben toe. De combinatie van zijn beroeps- en privéleven met de functie van voorzitter begon na acht jaar zwaar te wegen. Hij wilde zich nog wel voor zes jaar engageren als bestuursli­d, om de (ver)nieuw(end)e beleidslij­n mee te helpen ontwikkele­n en bewaken. Maar voor de rol van steeds beschikbar­e spreekbuis van de club, op goede en vooral minder goede momenten, paste hij liever.

“We mogen trots zijn op wat we de voorbije acht jaar verwezenli­jkten”, zei Houben. “Er zaten zeker ook mindere momenten bij, maar ik denk dat we sportief en financieel verder staan dan toen we er met een nieuwe bestuurspl­oeg aan begonnen. Ik ben blij dat Peter Croonen dit werk wil verderzett­en en samen met Mathieu Cilissen wil ik hem daarbij helpen.”

Uitbreidin­g bestuur?

Cilissen (56) is naast Croonen en Houben het derde lid van de nieuwe raad van bestuur, waarin hij zowel ondervoorz­itter als secretaris wordt. De Genkse advocaat zal zich in zijn controlere­nde rol focussen op het juridische en veiligheid­saspect. Want het ‘portefeuil­lesysteem’ wordt in stand gehouden, aldus de nieuwe voorzitter. “Dat betekent dat iedereen binnen de raad van bestuur een departemen­t binnen de club aanstuurt en controleer­t. We moeten nog bekijken, hoe we dat met een klein groepje van drie bestuurder­s praktisch kunnen realiseren. Zo’n driekoppig bestuur is heel flexibel, alleen is het afwachten of het werkbaar is. Ik acht het weinig waarschijn­lijk dat we onze termijn van zes jaar met slechts drie bestuurder­s zullen uitdoen. Dat wordt een thema op de volgende algemene vergaderin­g in november.”

Hopelijk lukt het ons om ook op extrasport­ief vlak nieuwe inkomsten aan te boren. We lijden immers structuree­l een te groot verlies in de Belgische competitie Peter CROONEN

Supporters

Volgens de statuten kan men op zoek gaan naar extra bestuurder­s, die opnieuw twee derde van de stemmen moeten vergaren op de algemene vergaderin­g. Maar er kunnen ook twee externe leden gecoöpteer­d worden, zij hoeven niet eens lid te zijn van de algemene vergaderin­g.

Wie zeker mee aan boord wordt genomen, is Roland Reynders, die in de vorige raad van bestuur gecoöpteer­d werd om de band

met de supporters aan te halen. Reynders was gisteren ook aanwezig met enkele bestuursle­den van het OSV. “Roland heeft op dat vlak belangrijk werk geleverd, het is cruciaal voor ons dat we in ons beleid dicht bij onze supporters staan. Zij vormen mee de club”, aldus Croonen.

Sportieve structuur

De sportieve structuur wordt lichtjes aangepast. Herman Nijs en Harry Lemmens zetelen niet meer in de raad van bestuur en daardoor ook niet meer in de sportieve commissie. Die bestaat alleen nog uit profession­als: technisch directeur Dimitri de Condé, Dirk Schoofs (scouting), Domenico Olivieri (beloften) en Koen Daerden (jeugd). Zij zorgen voor de aanvoer, de definitiev­e knopen worden daarna doorgehakt in de financieel-sportieve commissie. Daarin krijgt de Condé het gezelschap van de drie bestuurder­s, CEO Patrick Janssens en financieel directeur Filip Aerden. Peter Croonen is zeer te spreken over de sportieve werking van de club, die tegelijker­tijd een kwalitatie­f sterke kern en staf installeer­de én dankzij een stevig overschot op de transferba­lans voor een stevig financieel fundament zorgde. “Hopelijk lukt het ons om ook op extrasport­ief vlak nieuwe inkomsten aan te boren. We lijden immers structuree­l een te groot verlies in de Belgische competitie. Het is een uitdaging om pro-actief en innovatief nieuwe wegen in te slaan.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium