Het Belang van Limburg

Prijs Herman Dessers voor ondernemer André Knaepen

- Dominiek CLAES

HASSELT - Hij heeft dan toch zijn prestigieu­ze prijs vast. André Knaepen, oprichter van de Limburgse ICT-groep Cegeka, wint de jaarlijkse Ondernemer­sprijs Herman Dessers van Voka Limburg. Dat is gisteravon­d bekendgema­akt tijdens de jaarvergad­ering van Voka Limburg. Knaepen haalde het in de finale van Piet en Widukind Stockmans van Studio Stockmans en van burgemeest­ers Benny Spreeuwers en Lode Ceyssens van Opglabbeek en Meeuwen-Gruitrode (straks de fusiegemee­nte Oudsbergen). De winnaar van de Ondernemer­sprijs Herman Dessers werd gisteren bekendgema­akt tijdens jaarvergad­ering van Voka Limburg in het Ethias Arena in Hasselt. Zo’n duizend genodigden woonden de jaarvergad­ering bij. De prijs werd in 1994 voor het eerst in het leven geroepen als eerbetoon aan Herman Dessers, de man die 42 jaar de Kamer voor Handel en Nijverheid Limburg, de voorloper van Voka Limburg, leidde. De onderschei­ding is bestemd voor een Limburger, een Limburgs bedrijf, vereniging, instelling of groep die een opmerkelij­ke prestatie heeft geleverd. Vorig jaar ging de prijs naar afscheidne­mend CEO Ronnie Leten van Atlas Copco.

Lifetime achievemen­t

Voor André Knaepen mag de prijs beschouwd worden als een lifetime achievemen­t award. Eind vorig jaar schopte André Knaepen het met Cegeka nog tot finalist van de ‘Limburgse Ondernemer van het Jaar’ van deze krant en de gespeciali­seerde website Made in Limburg, in samenwerki­ng Deloitte en UHasselt. Toen kaapte het logistiek bedrijf H.Essers de titel weg voor de neus van Cegeka en Mathieu Gijbels.

Cegeka ontstond feitelijk in 1992. Op dat moment kwam het bedrijf in handen van manager André Knaepen toen hij de datacenter­s overnam van de toenmalige aandeelhou­ders. Knaepen wilde Cegeka uitbouwen tot een brede ICTdienstv­erlener. Nu, bijna 25 jaar later, liggen de ambities van Cegeka op Europees vlak en wil het bedrijf bij de top horen van de onafhankel­ijke softwarehu­izen van Europa. Daarvoor mikt Cegeka - net als de afgelopen jaren - vooral op gerichte overnames.

André Knaepen heeft zijn ambities nooit onder stoelen of banken gestoken, vaak tot wanhoop van zijn directieco­mité. “Tegen 2020 moet een omzet van 1 miljard euro mogelijk zijn”, herhaalde hij een paar keer. Vorig jaar haalde de groep Cegeka alvast een omzet van 414 miljoen euro, een aangroei met 12 procent. Cegeka wist ook altijd vooraan in het peloton te zitten als het op nieuwe ontwikkeli­ngen aankwam. Zo bestudeert het bedrijf al jaren de mogelijkhe­den van ‘blockchain’, de technologi­e achter de virtuele munt bitcoin. Om het nodige personeel te vinden op de krappe arbeidsmar­kt, richtte Cegeka onlangs ook zijn eigen ‘universite­it’ op. Onlangs kondigde Knaepen nog een grote overname aan. Om die te financiere­n worden 20 procent van de aandelen te koop aangeboden. Cegeka is momenteel goed voor 3.700 jobs, waarvan zo’n 2.000 in eigen gouw. “Ik ben niet snel onder de indruk, maar deze keer wel”, zei Knaepen in een eerste reactie. Hij riep op tot een vriendelij­k klimaat voor ondernemer­s en meer visionaire politici. Tot slot bedankte Knaepen zijn vrouw en drie kinderen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium