Het Belang van Limburg

“Adam had geen schijn van kans”

- Thomas JANSEN

Op dinsdag 9 mei werden Alex Scorsone (30) en Cindy Pasharis (29) na 32 weken zwangersch­ap de trotse ouders van de tweeling Adam en Gabriël. Twee prematuurt­jes dus, maar wel kerngezond. Negentien dagen later slaat het noodlot echter genadeloos toe. “Adam heeft plots een infectie gekregen op zijn darmen”, zegt mama Cindy. “Twee uur later is hij gestorven.”

Toen Alex en Cindy zaterdagav­ond het Ziekenhuis OostLimbur­g in Genk verlieten, leek er nochtans geen wolkje aan de lucht. “Alles ging heel goed”, zegt Cindy. “Adam was net mogen verhuizen van de couveuse naar een verwarmd bedje. Hij had ook geen maagsonde meer. We waren dan ook erg opgelucht toen we zaterdagav­ond naar huis reden. Zondagocht­end kregen we dan plots een telefoontj­e van het ziekenhuis. Of we snel konden komen, want Adam was ernstig ziek geworden.”

Infectie

Het Genkse koppel spoedt zich naar het ziekenhuis, waar gebleken is dat Adam een infectie heeft op de darmen. “Op dat moment kon het nog alle kanten uit. Er werd ons verteld dat ons zoontje twee dagen later al genezen kon zijn, maar ook dat het slecht zou kunnen aflopen. Amper twee uur later kwam de arts neeschudde­nd buiten, met het verschrikk­elijke bericht. Zo’n infectie is puur toeval en brute pech. Uit de autopsie achteraf bleek dat grote delen van zijn darmen al aangetast waren. Hij had geen schijn van kans. Zelfs als hij het overleefd had, zou hij daar zijn hele leven veel last van gehad hebben.”

Alex en Cindy worstelen nu met erg dubbele gevoelens. Enerzijds is er het enorme verdriet om Adam, anderzijds moeten ze zich sterk houden voor hun andere pasgeboren zoontje, Gabriël. “Met hem gaat het heel goed, hij ligt nu ook in een verwarmd bedje. Maar tegelijk zijn we nu doodsbang dat hem ook iets overkomt. Gabriël geeft ons wel de kracht om door te gaan, samen met het besef dat we Adam toch altijd gelukkig en gezond hebben mogen zien. Ook al was het maar heel erg kort.”

Boven De Wolken

Door met hun verhaal naar buiten te komen, willen Alex en Cindy ook een aantal mensen een hart onder de riem steken. “Eerst en vooral willen we de volledige afdeling neonatolog­ie van het ZOL in Genk bedanken. De dokters en de verplegers hebben alles gedaan wat ze konden, hen valt absoluut niets of niets te verwijten. Ook nu staan ze nog klaar voor ons. Daarnaast dragen we ook de mensen van ‘Boven De Wolken’ in ons hart. Dat is een vzw die gratis foto’s maakt van overleden pasgeboren­en. Maandag is er een fotograaf bij ons geweest, en het is met geen woorden te beschrijve­n hoe mooi en sereen zij dat aanpakken. Dat heeft ons echt een boost gegeven.” Maar Cindy heeft ook nog een boodschap voor alle ouders. “Geniet elke minuut van jullie kinderen, op welke leeftijd, op welk moment dan ook. Ik ben de voorbije weken heel veel in het ziekenhuis geweest, van ’s morgens tot ’s avonds eigenlijk. En toch heb ik nog het gevoel dat ik er niet genoeg was.”

Uitvaart

De uitvaartdi­enst van Adam is zaterdagvo­ormiddag, en zal niet in intieme kring gehouden worden. Een bewuste keuze. “We willen dat iedereen ons zoontje nog leert kennen. In de korte periode dat hij bij ons was, mocht er nauwelijks bezoek op de kamer, waardoor onze familie en onze vrienden hem amper of niet hebben kunnen zien. Onze beide ouders hebben hem pas kunnen vastpakken toen hij al gestorven was. Wij proberen maar te denken dat hij nu een sterretje is, dat heel goed zal waken over Gabriël.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium