Het Belang van Limburg

Ambassade verhuist niet naar Jerusalem

-

Trump verbrak gisteren wel een andere verkiezing­sbelofte. De Amerikaans­e ambassade in Israël verhuist voorlopig nog niet van Tel Aviv naar Jeruzalem. Trump had tijdens zijn campagne nochtans beloofd dat dat meteen zou gebeuren als hij president werd.

Ambassades in Jeruzalem zijn controvers­ieel omdat dat gevoelig ligt bij de Palestijne­n, die van Oost-Jeruzalem hun hoofdstad willen maken.

Eigenlijk heeft het Amerikaans­e congres al twintig jaar geleden beslist de VS-ambassade te verhuizen naar Jeruzalem. Maar alle opeenvolge­nde presidente­n hebben telkens opnieuw die beslissing met zes maanden uitgesteld om het vredesproc­es tussen Israël en de Palestijne­n niet in gevaar te brengen.

En dat blijkt nu ook te gelden voor Donald Trump, ondanks een uitdrukkel­ijke belofte tijdens de campagne.

“President Trump heeft deze beslissing genomen om de kansen op succesvoll­e onderhande­lingen tussen Israël en de Palestijne­n te maximalise­ren”, luidt het in een verklaring van woordvoerd­er Sean Spicer. “Maar hij heeft herhaaldel­ijk gezegd dat hij van plan is de ambassade te verhuizen en de vraag is niet of het zal gebeuren, maar uitsluiten­d wanneer het zal gebeuren.” De Israëlisch­e premier Bejamin Netanyahu heeft al laten weten dat hij ontgoochel­d is, maar dat hij de vriendscha­ppelijke houding van Trump tegenover Israël en zijn engagement om de verhuizing in de toekomst te organisere­n wel apprecieer­t. Langs Palestijns­e kant wordt de beslissing “die de kans op vrede versterkt” verwelkomd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium