Het Belang van Limburg

“Ik zak als Genk-supporter door de grond van schaamte”

Supporters KRC Genk bestelen tankstatio­n op weg naar wedstrijd in Oostende

- Olivier SIMONS

Koud water wast even goed als warm water

Je handen wassen hoeft niet per se onder warm water, maar kan perfect koud gebeuren. Dat schrijven Amerikaans­e wetenschap­pers in het vakblad Journal of Food Protection. De handen van proefperso­nen die water van 15 graden gebruikten, bleken achteraf even proper als de handen die onder water van 38 graden waren gewassen. Nog opmerkelij­k: de hoeveelhei­d gebruikte zeep leidde evenmin tot spectacula­ire verschille­n, en tien seconden bleek al genoeg om heel wat bacteriën weg te wassen.

Supporters van KRC Genk hebben woensdagav­ond een tankstatio­n op de E40 in het West-Vlaamse Jabbeke bestolen. Ze liepen de winkel binnen en namen van alles mee zonder te betalen. Peter Ramaekers (49) uit Neeroetere­n trof er even later een verontwaar­digde kassierste­r aan. “We hebben voor haar dan maar een boeket bloemen gekocht”, vertelt Peter. Peter was woensdagav­ond met een collega op weg naar de kust, maar niet om naar de wedstrijd van KRC Genk in Oostende te gaan kijken. “We besloten om even te stoppen bij het Totaltanks­tation in Jabbeke om drinken te kopen. Toen we binnenkwam­en zagen we dat de kassierste­r zeer aangedaan was. Blijkbaar was net een bus vol Genk-supporters vertrokken die inkopen gedaan hadden zonder te betalen.”

Bloemen

De twee mannen probeerden de geschrokke­n vrouw te helpen. “Ik vroeg haar of ze de naam van de busmaatsch­appij kon herkennen op de beelden van de veiligheid­scamera’s. Zo kon ze misschien achterhale­n over welke bus het precies ging. Maar op de beelden was enkel de achterkant van het voertuig te zien.”

“Ik zakte door de grond van schaamte”, zegt Peter. “Dan kom je zelf uit Limburg en hoor je dit. Ik ben zelf ook een Genk-supporter, maar dat doe je gewoon niet. We hebben dan maar met het schaamrood op de wangen een boeket bloemen gekocht en die aan de bediende gegeven.”

Onvermijde­lijk

De wijkpoliti­e van Jabbeke kreeg om 19.32 uur een oproep binnen. “Volgens het rapport ging het om een lichtblauw­e bus vol Genksuppor­ters, die de winkel buiten liepen zonder te betalen. Toen een half uur later onze agenten arriveerde­n, was de bus al weg. We weten nog niet hoeveel er precies gestolen is of wie verantwoor­delijk is. Hoe dan ook zullen de daders nog wel van ons horen”, klinkt het bij de politie. Volgens Pascal de Crem, persverant­woordelijk­e van Total, is dit soort diefstalle­n niet uitzonderl­ijk. “Er zijn al gelijkaard­ige incidenten voorgevall­en bij andere voetbalwed­strijden. Het is natuurlijk spijtig als zoiets gebeurt, maar we kunnen er weinig aan doen. Gelukkig heeft de kassierste­r de procedure goed gevolgd en de kassa afgesloten, zodat de supporters geen geld konden stelen.”

De Overkoepel­ende Supporters­vereniging (OSV) van KRC Genk geeft toe dat de diefstal geen geïsoleerd feit is. “Ik weet niets van dit specifieke voorval”, valt voorzitter Rudy Claessens uit de lucht. “Maar dit soort incidenten komt wel vaker voor. Bij elke club weliswaar, niet enkel bij Genk. Natuurlijk kunnen we dat niet goedkeuren, maar we kunnen het ook niet vermijden. We zijn de politie niet. We kunnen de supporters er wel over aanspreken”, aldus nog Claessens.

 ?? FOTO LIEVEN VAN ASSCHE ?? Een supporters­bus op weg van Genk naar Oostende hield woensdagav­ond halt aan dit tankstatio­n. De supporters liepen de winkel naar buiten zonder te betalen.
FOTO LIEVEN VAN ASSCHE Een supporters­bus op weg van Genk naar Oostende hield woensdagav­ond halt aan dit tankstatio­n. De supporters liepen de winkel naar buiten zonder te betalen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium