Het Belang van Limburg

“Te veel verplicht deeltijds werken”

Witte woede is terug: social profit vraagt betere werkvoorwa­arden

- Liliana CASAGRANDE

De witte woede steekt weer de kop op. Werknemers van onder meer ziekenhuiz­en, rusthuizen, kinderopva­ng, gehandicap­tenzorg en beschutte werkplaats­en eisen zowel van de Vlaamse als van de federale regering op z’n minst dezelfde 1,1 procent opslag die de werknemers in de privé onlangs hebben gekregen. “Maar we zijn ook de contracten van amper 19 uur per week beu”, zegt Ingrid Maurissen van ACV-Limburg. Minister De Block zou intussen haar plan hebben opgeborgen om te snoeien in de extra vrije dagen voor oudere werknemers. De social profit is een heel grote sector: zo’n 300.000 mensen zijn afhankelij­k van de Vlaamse overheid (kinderopva­ng, gehandicap­tenzorg en socio-culturele sector) en nog eens 150.000 van de federale overheid (ziekenhuiz­en, thuisverpl­eging). In Limburg gaat het volgens berekening­en van ABVV om 54.000 jobs. “Eén job op de zes is er eentje uit die sector”, zegt Anne Gaublomme van Verso, de koepel van werkgevers in de social profit. “Normaal gezien is er om de vijf jaar een nieuw Vlaams intersecto­raal akkoord (VIA), maar het laatste akkoord liep al af in 2015. In zo’n akkoord worden er afspraken gemaakt over koopkracht, kwaliteit en uitbreidin­g, zoals bijvoorbee­ld bijkomende capaciteit in rusthuizen.”

“Op 9 mei heeft de Vlaamse regering een eerste voorstel op tafel gelegd”, zegt Gaublomme. “Daarin stond dat de koopkracht pas vanaf 2020 zou stijgen.” Koopkracht betekent eigenlijk opslag. Aangezien er eerder dit jaar is afgesproke­n dat de lonen voor werknemers in de privé met 1,1 procent mogen stijgen, wil de social profit dat ook. “Anders vinden ook wij niet genoeg mensen. Ook wij hebben informatic­i, technici en boekhouder­s nodig, en die gaan nu liever in de privé werken. Bovendien hebben wij veel meer 50-plussers dan gemiddeld omdat in onze sector veel mensen instromen op latere leeftijd. Eén op de drie is ouder dan 50 jaar, elk jaar hebben we duizend nieuwe mensen nodig. Als je kijkt naar het aantal vacatures dat langer dan één maand open blijft, dan blijkt dat 16 procent daarvan uit de social profit komt.”

VDAB telde de laatste 12 maanden in Vlaanderen in het totaal 11.680 vacatures in de gezondheid­szorg, in Limburg waren er dat 735. Daarnaast waren er nog 27.900 vacatures in de ‘maatschapp­elijke dienstverl­ening’. In die sector zitten onder meer de rusthuizen, kinderdagv­erblijven en beschutte werkplaats­en. Ook de jobs de sport- en cultuursec­tor horen eigenlijk bij de social profit. Daar waren er vorig jaar nog 2.551 vacatures in Vlaanderen en 177 in Limburg.

Gevechtsvl­iegtuig

Jan-Piet Bauwens, federaal secretaris social-profit van ABVVBBTK, werd gisteren ontvangen door premier Charles Michel (MR) en door minister Maggie De Block (Open Vld). “De federale regering wil ons een heel klein beetje geld geven. 15 miljoen euro, verdeel dat maar eens over honderddui­zenden”, zegt Bauwens. “Maar “Maar we we vragen vragen niet niet alleen alleen opslag, opslag, we we willen willen ook ook meer meer personeel. personeel. Want Want de de zorgnood zorgnood stijgt, stijgt, zeker zeker inin de de rusthuizen rusthuizen merken merken we we dat dat heel heel erg. erg. De De jobs jobs worden worden dus dus zwaarder. zwaarder. Als Als ze ze nu nu eens eens één één gevechtsvl­iegtuig gevechtsvl­iegtuig minder minder zouden zouden kopen, kopen, dan dan is is de de social social profit profit gered. gered. De De mensen mensen die die afhangen afhangen

vanvan de de fedeblijve­n, fedein

Deeltijds

Veel jobs in de zorg zijn deeltijds. “Maar liefst 70 procent, en dat is niet altijd vrijwillig”, zegt Bauwens. “Ook dat maakt deel uit van de onderhande­lingen. Wij willen namelijk dat mensen ook voltijds aan de slag kunnen als ze dat willen.”

“Bij die jobs zijn er veel van 19 uur per week”, zegt Ingrid Maurissen van ACV-Limburg. “Probeer daarmee eens een huis af te betalen. Werkgevers nemen namelijk liever twee halftijdse­n in dienst dan één voltijdse. Dan kunnen ze het werk soepeler organisere­n. De ene werkt dan ’s morgens, de andere ’s avonds. In theorie toch. Want voor dat contract van 19 uur moet je wel vaak 50 uur stand-by zijn. Als je ’s morgens hebt gewerkt, vragen ze je dan vaak een paar uur langer teblijven, welis weliswaar alleen op momenten menten dat dat z zij dat nodig hebben.”

Rimpeldage­nRimpeldag­e

Een Een din ding hebben de vakbonden den – wellicht – wel binnengeha­ald. n Minister Maggie De Block w wilde bij het vorige p protest nog de rimpeldage­n p – de extra vakantieda­gen ka voor oudere dere werknemers – in de zorg zorg beperken tot alleen degene degenen die echt aan het bed bed van van de patiënten staan. Bediende Bedienden zouden die niet meermeer krijgen.krijg “Daar gaat ze voorlopig voorlopig haarhaa handen van afhouden”, den”, zegtzegt Bauwens.Ba Bij het kabinet net van van De De Bl Block willen ze dat niet bevestigen. bevestigen. ““Dit maakt deel uit van van de de onder onderhande­lingen”, klinkt het. het.

“We “We hopen hopen te tegen de zomer een akkoord koord te te hebb hebben”, zegt Bauwens.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium