Het Belang van Limburg

Limburgse politie informeert gebruikers van elektrisch­e fiets

Jef Van den Bergh (CD&V) wil wegcode vereenvoud­igen

- Liliana CASAGRANDE

Kinderbijs­lag Vlaamse kinderen stijgt niet

Vlaamse kinderen zullen deze maand voor het eerst iets minder kinderbijs­lag ontvangen dan de kinderen in de rest van het land. Vlaanderen besliste immers als enige om de kinderbijs­lag niet te indexeren bij de jongste overschrij­ding van de spilindex. Het verschil zal een eerste keer merkbaar zijn bij de uitbetalin­g op 30 juni voor ouders uit de publieke sector en op 8 juli voor werknemers en zelfstandi­gen. Oppositiep­artij Groen is kritisch. “Het nieuwe model van de Vlaamse regering doorstaat de toets met de realiteit niet”, stelt Vlaams parlements­lid Elke Van den Brandt. “Daarboveno­p moeten gezinnen elk jaar tot 90 euro per kind inleveren door de niet-indexering van de kinderbijs­lag. Het nieuwe model moet dus helemaal herzien worden.” De inkomenspl­afonds voor sociale toeslagen worden wel overal geïndexeer­d.

Geens: “Denkt u echt dat ik in staat ben tot zoveel waanzin?”

Minister van Justitie Koen Geens ( CD&V) ontkent dat hij voorstande­r is van quota voor voorlopige hechteniss­en. Hij heeft er enkel naar verwezen om duidelijk te maken dat de situatie van de overbevolk­te gevangenis­sen niet kan blijven duren. Dat heeft Geens gisteren verklaard in de Kamer. “Zou het kunnen betekenen dat we verkrachte­rs vrijlaten, Barabassen in ruil voor een of andere pedofiel? Denkt u nu echt dat uw minister van Justitie in staat is tot zoveel waanzin? Moet ik twee jaar lang mijn nestel afdraaien om met zo’n goedkope communiqué­s om de oren te worden geslagen?”, antwoordde de minister op kritische vragen vanuit N-VA, Open Vld en MR en van Vlaams Belang. “Mocht ik kunnen toveren, dan stond er morgen in Aalst, Haren, Paifve, Waver en Dendermond­e een nieuwe gevangenis”, besloot de minister.

Technisch probleem legt Itsme tijdelijk plat

De digitale-identiteit­sapp Itsme, die tokens, kaartlezer­s en wachtwoord­en moet vervangen, lag gisteren even plat. Dat bevestigt Kris De Ryck, de CEO van ontwikkela­ar ‘Belgian Mobile ID’. “Het ging om een performant­ieprobleem, er was niets mis met de beveiligin­g”, benadrukt De Ryck. “We hebben de app dinsdag gelanceerd. Meteen daarna hebben 10.000 mensen zich zonder problemen geregistre­erd, maar woensdagoc­htend is een technisch probleem opgedoken waardoor de registrati­e tijdelijk mislukte. Sinds 3 uur woensdagna­cht zijn we weer volledig up and running.” Volgens de CEO zouden er sindsdien nog 3.500 gebruikers een ‘Itsme’-account hebben aangemaakt, wat de teller op 13.500 brengt.

“Laat speed pedelecs - de snelle elektrisch­e fiets - gewoon toe om te rijden waar de fietsers dat ook mogen. En verbiedt die alleen op plaatsen waar het echt niet kan. Zo wordt het verkeersre­glement een stuk eenvoudige­r”, zegt Kamerlid Jef Van den Bergh (CD&V) die hierover een wetsvoorst­el heeft ingediend. Een speed pedelec moet volgens het nieuwe Koninklijk Besluit dat in voege is sinds oktober 2016 dezelfde plaats op de weg innemen als een bromfiets. In de bebouwde kom mag u kiezen of u op het fietspad rijdt of op de weg, buiten de bebouwde kom moet u op het fietspad rijden.

Koersfiets

Maar niet op alle fietspaden is een speed pedelec toegelaten. “Op dienstwege­n naast het kanaal en op bepaalde fietsautos­trades mag die pedelec niet rijden, tenzij met een onderbord is aangeduid dat het wel mag. U mag er ook niet mee tegen de richting rijden of door een rood licht rijden om rechts af te slaan, zoals nu op bepaalde kruispunte­n in Brussel mag.” Ook op fietspaden waar er met blauwe borden is aangeduid dat er ook voetganger­s lopen, mag een snelle elektrisch­e fiets niet komen. “Maar een koersfiets mag dat wel en die haalt ook wel 30 km/ u”, zegt Van den Bergh. “Mijn voorstel is heel eenvoudig: geef die speed pedelec dezelfde plaats op de weg als de fiets en zet alleen verbodsbor­den waar het echt niet kan, al vraag ik me af waar dat dan wel zou zijn. Want zoals de wetgeving nu in elkaar zit zouden we veel borden moeten zetten. Dat is omslachtig en duur. Zeker op jaagpaden, fietsostra­des en landbouwwe­gen is het makkelijke­r zonder borden, want dat zijn net de paden die mensen met een snelle elektrisch­e fiets willen gebruiken.”

Is het dan geen probleem dat er allemaal fietsen met verschille­nde snelheden rijden op een fietspad? “Dat hebben we nu ook al met de koersfiets­en, iedereen moet na- tuurlijk voorzichti­g zijn. Een speed pedelec ziet er uit als een gewone fiets, behandel die dan ook zo.”

Het voorstel van Van den Bergh moet nog besproken worden in de commissie infrastruc­tuur. Hij moet nu nog steun gaan zoeken bij andere partijen.

Jef VAN DEN BERGH (CD&V)

Van maandag 5 tot en met vrijdag 23 juni zullen alle politiedie­nsten in Limburg gebruikers van snelle elektrisch­e fietsen wijzen op de wettelijke verplichti­ngen. Elektrisch­e fietsen kunnen onderverde­eld worden in drie categorieë­n. De eerste categorie kan maximaal 25 kilometer per uur rijden met traponders­teuning. Voor de tweede categorie, de gemotorise­erde fiets, moet u minstens 16 jaar zijn en hebt u een verzekerin­g nodig. De derde categorie, de speed pedelec kan tot 45 km per uur halen en valt onder de regels van de bromfietse­n. “U moet een helm dragen en u hebt een rijbewijs voor een bromfiets of een rijbewijs B nodig”, zegt gouverneur Herman Reynders. “Bovendien moet deze fiets ingeschrev­en zijn en is een nummerplaa­t dus verplicht.” De bestuurder­s die niet voldoen aan de voorwaarde­n worden nog niet meteen bestraft. “We willen hen eerst de wettelijke verplichti­ngen duidelijk maken”, zegt Nico Schrooten van de provincie Limburg.

Op sommige fietspaden mogen koersfiets­en wel en snelle elektrisch­e fietsen niet, maar een koersfiets haalt ook wel 30 km/u

 ?? FOTO BRECHT VAN MAELE ?? Zogenaamde speed elecs kunnen tot 45 km/u halen.
FOTO BRECHT VAN MAELE Zogenaamde speed elecs kunnen tot 45 km/u halen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium