Het Belang van Limburg

Een biertje? Pinnen graag

Nederlands festival Best Kept Secret oogst kritiek met nieuw ‘cashless’ betaalsyst­eem

- Delphine PEETERS/Lies VANBETS

Geen zware portefeuil­le met kleingeld of gescheurde bonnetjes meer op het Nederlands­e muziekfest­ival Best Kept Secret. Voortaan kunnen de bezoekers enkel nog met de bankkaart betalen. Het festival spreekt van een vereenvoud­iging, maar de Belgische festivalga­ngers maken zich zorgen. In Nederland kan iedereen contactloo­s betalen, maar de meeste Belgische banken bieden die optie nog niet aan. Festivalga­ngers vrezen dan ook voor ellenlange rijen aan de toog.

Contactloo­s betalen is in België nog een uiterst marginale betaalmeth­ode. Bankkaarte­n die in staat zijn contactloo­s te betalen, zijn te herkennen aan een golfjesico­ontje (zie foto). Bij de meeste banken in België en Nederland is contactloo­s betalen zonder pincode mogelijk tot 25 euro.

Niet onlogisch dus dat het zogenoemde ‘Cashless 2.0’-systeem nog flink wat vragen oproept bij (vooral Belgische) bezoekers van het driedaagse festival, dat ook bij Belgen erg populair is. “Wat als de buitenland­se bankkaarte­n blokkeren?”, “wat als ik mijn kaart kwijt ben?” en “wat als ik te zat ben om mijn pincode te onthouden?”. Daarover uiten ze hun ongenoegen via Facebook. Maar de organisati­e blijft achter de beslissing staan. “Als je iets nieuws probeert, ervaar je altijd tegenwind. Het is een experiment, maar we hebben dit grondig onderzocht,” reageert Jochem Winterwerp, persverant­woordelijk­e van Best Kept Secret.

Polsbandje­s

Vorig jaar betaalden de muzieklief­hebbers met het polsbandje­ssysteem, waar ook Tomorrowla­nd van gebruik- maakt. In het polsbandje, dat dient als toegangsbe­wijs, zit een chip verwerkt die de bezoekers kunnen opladen door er geld op te zetten. Aan de toog scan je simpelweg de chip om een pintje te bestellen. “Dit systeem gebruiken we al enkele jaren, maar we hebben gemerkt dat er enorme wachtrijen aan de oplaadpunt­en ontstaan. Met die wachtrijen willen we komaf maken door met de bankkaart te betalen”, duidt Winterwerp.

In België volgt men het Nederlands­e voorbeeld nog niet. Op Tomorrowla­nd blijven de polsbandje­s gelden als enige betalingsw­ijze. “Het ‘cashless’ betalen is vooral een veilig idee,” verklaart Debby Wilmsen van Tomorrowla­nd. “Maar onze polsbandje­s bieden ook veel andere mogelijkhe­den. Zo kunnen ze licht geven bij bepaalde optredens. Als we iets willen veranderen aan het systeem, dan gaan we zeker en vast de polsbandje­s uitbreiden.”

Ook Pukkelpop is niet van plan om in de voetsporen van Best Kept Secret te treden. “We moeten eerst zeker zijn dat zo’n systeem naar behoren werkt”, vertelt woordvoerd­er Frederik Luyten. “Op zich is het positief dat Best Kept Secret het dit jaar probeert, want bij Pukkelpop zijn we er ook mee bezig het bankkaarts­ysteem te onderzoeke­n. Maar voorlopig springen we er nog voorzichti­g mee om.”

Als je iets nieuws probeert, ervaar je altijd tegenwind. We hebben dit grondig onderzocht Jochem WINTERWERP Best Kept Secret

 ?? FOTO CHRISTOPHE KETELS/ IMAGEGLOBE ?? Bankkaarte­n waarmee u contactloo­s kunt betalen, herkent u aan het golfjesico­ontje. Bier drinken op Best Kept Secret is dit jaar enkel mogelijk mits betaling met een bankkaart.
FOTO CHRISTOPHE KETELS/ IMAGEGLOBE Bankkaarte­n waarmee u contactloo­s kunt betalen, herkent u aan het golfjesico­ontje. Bier drinken op Best Kept Secret is dit jaar enkel mogelijk mits betaling met een bankkaart.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium