Het Belang van Limburg

Byebye bikini, hallo Baywatch-badpak!

Badpakken opnieuw waanzinnig populair

- Kim CLEMENS

Haal de waxpot maar boven. Wie deze zomer helemaal hip op het strand wil flaneren, gaat voor een extreemhoo­g uitgesnede­n badpak. Eentje dat je misschien nog kent uit ‘Baywatch’, dat niet toevallig nu toe is aan een revival in de cinema. Maar ook voor wie het liever wat zediger houdt, is een badpak de modieuze keuze en niet zomaar een comfortabe­le buikjesver­stopper. “Badpakken zijn deze zomer zelfs populairde­r dan bikini’s”, zegt styliste Lien Degol.

De eerste recensies van de nieuwe ‘Baywatch’-film zijn niet al te positief: het concept heeft de tand des tijds niet bijster goed doorstaan, luidt het verdict. Maar de ‘Baywatch’-mode blijkbaar wel. Zo hoog uitgesnede­n dat de bikiniwax best een streepje of drie verder gaat. Zo hoog dat ze ver boven het heupbeen uitkomen. Zo hoog dat het bijna lijkt alsof je een te kort badpak enorm hebt uitgerekt. “Die badpakken trekken echt verschrikk­elijk tussen het kruis, en laten je billen bijna bloot”, zegt styliste Lien Degol. “Ze werden populair in de jaren 80 en 90, door de aerobicstr­end. En door ‘Baywatch’.”

Toen was het een iconisch kledingstu­k: Pamela Anderson liep er in slow motion mee door de branding, zo goed als elk supermodel toonde er haar atletische lichaam mee. Maar even snel als ze was opgekomen, verdween de hoge uitsnijdin­g alweer. Mensen met een afgetraind lijf, die droegen een bikini. De meeste anderen ook. De hoge uitsnijdin­g maakte zelfs plaats voor de tegenpool: shortjes. En badpakken? Die waren de comfortabe­le optie, voor wie zijn buikje liever niet toonde. Tot nu. Het badpak wordt dit jaar méér verkocht dan de bikini. “Zelfs de klassieke surfmerken als Billabong en Roxy pakken uit met badpakken”, zegt manager e-commerce Kirsten Thirion van United Brands. Vorig jaar ging het dan nog om badpakken met uitsparing­en, een tussenvorm van bikini en pak. “Terwijl het dit jaar net omgekeerd is: de trendy bikini’s zijn er met meer stof, die zich aanpassen aan de badpakken.”

Wel in Knokke, niet in Oostende

Toch zijn het alleen de echte durvers die voor de meest modieuze variant met de hoge uitsnijdin­g gaan. Populaire fashionist­a’s als Bella Hadid en Kylie Jenner zetten de toon op Instagram. “Het is een nieuwe manier om hun lichaam te showen”, zegt Lien Degol. “Bij ons zal je er deze zomer zeker wel enkele spotten in de beachbars in Knokke.” Maar niet in pakweg Oostende of Blankenber­ge. “We mogen niet vergeten dat de meeste mensen nog altijd naar het strand gaan om zich te amuseren met familie of vrienden. Die kiezen toch voor iets dat gemakkelij­ker zit.”

Die badpakken trekken echt verschrikk­elijk tussen het kruis, en laten je billen bijna bloot Styliste Lien DEGOL

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium