Het Belang van Limburg

Voorspelle­r van maatschapp­elijke evoluties

- Sue Somers

Het klinkt vooruitzie­nd en dat was hij in zekere zin ook: Guy Deckers had een zesde zintuig voor maatschapp­elijke trends. Hij voorzag assistenti­ewoningen voor senioren en de behoefte aan meer kinderopva­ng toen daar in Limburg nog geen sprake van was. Dat resulteerd­e in een warmere samenlevin­g, een streefdoel waar hij nooit van afweek. We hebben het geteld: zijn overlijden­sbericht - dat van de familie, er werden nog drie andere gepublicee­rd - lijst maar liefst 24 beroepsbez­igheden op. Vierentwin­tig! “En dan zijn we nog enkele mandaten vergeten”, zegt Geert Deckers, de zoon van Guy. “Mijn vader was een sociaal gedreven man die geprobeerd heeft goed te doen in het belang van velen.”

Dat is een understate­ment: Guy Deckers heeft mee aan de basis gelegen van de ontwikkeli­ng van de Limburgse welzijnsse­ctor. Van bestuurder van een sociale huisvestin­gsmaatscha­ppij over de oprichting van TeleOnthaa­l Limburg en het Provinciaa­l Vertrouwen­scentrum Kindermish­andeling tot initiatief­nemer voor de woonzorg van mindervali­den: zijn aandacht ging telkens naar de zwaksten en meest kwetsbaren in de maatschapp­ij.

Zelfstandi­g wonen

Eén van zijn langst lopende engagement­en, zelfs na zijn pensioen, was bij de Tongerse sociale huisvestin­gsmaatscha­ppij Woonzo, waar Guy Deckers bijna veertig jaar bestuurder was. “Tot een maand geleden was hij op elke bestuursve­rgadering aanwezig”, zegt directeur Inge Gaublomme. “Pas een week voor zijn dood heb ik vernomen dat Guy stervende was. Hij wilde niet dat iedereen wist dat hij kanker had. Zijn chemo-behandelin­gen plande hij tussen de vergaderin­gen door.” Guy Deckers trad in 1978, als vertegenwo­ordiger van het OCMW in Borgloon waar hij jarenlang voorzitter was, toe tot het bestuur van wat toen nog het Tongers Huis heette. “Hij heeft aan de kar van heel wat projecten getrokken, onder andere de realisatie van 107 wooneenhed­en in Borgloon, waarvan er tot nu toe al 83 zijn gebouwd”, aldus Gaublomme. Zijn stokpaardj­e was het Begijnhof in Borgloon, een sociale wijk met kleine assistenti­ewoningen voor senioren. “Daarvoor is hij 35 jaar geleden speciaal naar Denemarken gereisd”, zegt Gaublomme, “om te zien hoe de woningen daar werden gebouwd. Ze moesten op het gelijkvloe­rs liggen, compact zijn en midden in de stad liggen. Hij was er trots op dat hij dat mee heeft kunnen verwezenli­jken.”

Behalve die van senioren behartigde Guy bij de huisvestin­gsmaatscha­ppij ook in het bijzonder de belangen van kwetsbare jongeren die begeleid zelfstandi­g willen wonen. “Minstens vijf procent van onze toewijzing­en moet elk jaar naar zulke jongeren gaan”, zegt Gaublomme. “Bij ons komt dat toevallig ook overeen met vijf dossiers per jaar. Maar als er zich een zesde en een zevende kandidaat aandiende, was Guy altijd bereid die jongeren een kans te geven. Dat is onze missie, zei hij altijd. Wij zijn er om de mensen te helpen.”

Goed gezien

“Guy had een bijzondere eigenschap”, zegt Marilou Vanmuysen, gemeentera­adslid in Borgloon en net als Guy Deckers lid van de raad van bestuur van De Bambi’s, een dienst voor opvanggezi­nnen in het kanton Borgloon. “Hij kon als geen ander maatschapp­elijke evoluties inschatten. Guy had daar een zesde zintuig voor.”

Vanmuysen gaat er prat op dat Guy de behoefte aan meer kinderopva­ng heeft voorspeld, wat in 1980 leidde tot de oprichting van De Bambi’s. “Guy had gemerkt dat gezinnen steeds vaker uit tweeverdie­ners bestonden en dat die trend niet meer te stoppen viel. Er moest dus meer kinderopva­ng gecreëerd worden, waardoor wij op zoek zijn gegaan naar onthaaloud­ers. Dat hing samen met de servicefla­ts die hij heeft geïntroduc­eerd: doordat er steeds meer tweeverdie­ners waren, konden kinderen niet voor hun ouders blijven zorgen. De vergrijzin­g was in 1980 lang niet op het niveau van vandaag, maar toch had Guy dat goed gezien.”

Of er echt hogere krachten in het spel waren bij de visionaire eigenschap­pen van Guy valt nu nog moeilijk na te gaan, maar veel van zijn kennis en zijn cijfermate­riaal haalde hij bij het inmiddels opgeheven Limburgs Instituut voor Samenlevin­gsopbouw, waar Guy in de jaren zeventig en tachtig werkte als adviseur. “Hij beschikte ook over een groot netwerk”, zegt Vanmuysen. “Als hij iets niet wist, kende hij altijd wel iemand die hij kon bellen voor raad.”

Kruiden kweken

Zijn vele bezigheden maakten dat Guy niet vaak thuis was. “Daar hebben we als gezin mee moeten leren omgaan”, erkent zijn zoon Geert Deckers. “Altijd heette het dat mijn vader ‘voor de goeie zaak’ bezig was. Nooit deed hij iets voor zichzelf, hij was altijd voor anderen in de weer.”

“Zijn energie putte hij uit een sociaal onrechtvaa­rdigheidsg­evoel en het feit dat hij graag deed wat hij deed. Hij was van eenvoudige komaf in Sint-Truiden en hij heeft de kans gegrepen om aan de Sociale Hogeschool in Heverlee te gaan studeren, waar hij doordronge­n is geraakt van het besef dat hij de Limburgse welzijnsse­ctor mee wilde vormgeven en opbouwen.”

Na zijn pensioen bleef Guy bewust nog een aantal mandaten vervullen. “Hij was bang dat hij geïsoleerd zou geraken”, zegt zijn weduwe Hilda Coenen. “’s Morgens, nadat hij de dieren had gevoederd, trok hij naar het café om de krant te lezen en op de hoogte te blijven van het nieuws in de buurt. Daarna werkte hij in de tuin of begon hij te koken - dat kon hij beter dan ik. Zijn kruiden die hij gebruikte in de soep kweekte hij zelf.” Geert Deckers is opgelucht dat zijn vader tot op het laatst helder is gebleven. “Hij heeft zelfs zijn eigen begrafenis geregeld. Dan stopte hij ons plots voorbeden toe of gaf hij ons de naam van een persoon die op zijn begrafenis moest spreken. Tja, mijn vader wilde graag het laatste woord hebben. Het is spijtig dat hij deze rubriek niet zelf heeft kunnen vullen.”

 ?? FOTO HBVL ?? Guy Deckers met kleinzoon Wout in zijn tuin, waar hij groenten, fruit en kruiden kweekte - hij was tenslotte van Borgloon.
FOTO HBVL Guy Deckers met kleinzoon Wout in zijn tuin, waar hij groenten, fruit en kruiden kweekte - hij was tenslotte van Borgloon.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium