Het Belang van Limburg

Eigenaar Tiendensch­uur sluit openbare weg af na vandalisme

Gemeente belooft extra maatregele­n als poort weer opengaat

- Miranda GIJSEN

De gemeente Tessenderl­o heeft een pv laten opstellen voor het afsluiten van de weg die naar de Tiendensch­uur in Tessenderl­o leidt. De eigenaar had er op eigen houtje een zware poort met een groot verbodsbor­d op geplaatst, naar eigen zeggen om het vandalisme op zijn eigendom tegen te gaan. Beide partijen hebben na een overleg wel een akkoord bereikt. “En als de eigenaar een camera koopt, kunnen we die aansluiten op onze meldkamer en kan de politie het vandalisme beter aanpakken”, zegt burgemeest­er Verwimp. De Tiendensch­uur langs de Schoterweg in Tessenderl­o dateert van 1492 en was één van de best bewaarde tiendensch­uren van ons land. In die tijd werd ze gebruikt om tienden te innen voor de abdij van Averbode. Jarenlang lag ze er verloederd bij, en in 2004 raakte ze zwaar gehavend door een brand. In 2008 werden de eigenaars, een echtpaar uit het Nederlands­e grensdorp Reusel, door de rechter verplicht om het beschermde monument te restaurere­n. “Die restaurati­e is op dit moment in volle gang, en zit nu in een fase dat ze ook langs de buitenkant zichtbaar wordt”, vertelt burgemeest­er van Tessenderl­o Fons Verwimp (sp.a-SPiL). “Onze verbazing was dan ook groot toen enkele weken geleden de eigenaar de weg die vanaf de Schans naar de Tiendensch­uur leidt, liet afsluiten met een zware poort en een bord dat de toegang verbiedt. De weg loopt van de schuur naar de Schans. Dit is voor ons sinds jaar en dag een weg met een openbaar karakter, waar de gemeente ook al onderhouds­werken heeft uitgevoerd. Daarom hebben wij door de politie een proces-verbaal laten opstellen en de gerechteli­jke procedure in gang gezet.”

“Over het statuut van de weg ga ik me niet uitspreken, dat onderzoeke­n we nog”, zegt advocaat Christophe­r Suffeleers die de eigenaars vertegenwo­ordigt. “Mijn cliënt heeft de poort geplaatst omdat er regelmatig vandalen aan het werk zijn op de site. Het gaat dan vooral over het ingooien van de ramen. De Tiendensch­uur was in slechte staat, maar we zijn nu met investerin­gen en werken bezig om dat allemaal te restaurere­n zoals Erfgoed

Fons VERWIMP Burgemeest­er (sp.a/SPIL) Vlaanderen vraagt. De eigenaar had natuurlijk schrik dat dit opnieuw ten prooi zou vallen aan vandalisme.”

Camera’s

Vooraleer de gerechteli­jke procedure wordt opgestart, is het gebruikeli­jk dat er eerst een gesprek plaatsvind­t met de overtreder, zegt burgemeest­er Verwimp. “Wij hebben de eigenaar en zijn advocaat vorige week uitgenodig­d voor een gesprek om te bekijken of we tot een oplossing konden komen, en die is er nu.” “De poort staat terug open”, bevestigt advocaat Suffeleers. “Voor mijn cliënt is het belangrijk dat de Tiendensch­uur beschermd wordt tegen vandalen, en dat heeft de gemeente ons nu ook toegezegd.” Burgemeest­er Verwimp beaamt: “De eigenaar had al camera's hangen en overweegt om er nieuwe aan te kopen. Wij gaan nu samen met de politie bekijken of enkel camera's plaatsen voldoende is om vandalen weg te houden. Binnen onze politiezon­e zijn we namelijk bezig met het installere­n van camera's die we rechtstree­ks kunnen aansluiten op onze meldkamer. Indien de eigenaar bereid is de kost voor zo’n type camera op zich te nemen, dan bestaat de mogelijkhe­id die aan te sluiten op onze meldkamer en zouden we veel efficiënte­r optreden tegen vandalisme.” Of deze piste een optie is moet wel nog worden besproken met en goedgekeur­d door de politielei­ding.

Binnen onze politiezon­e installere­n we camera's die we rechtstree­ks kunnen aansluiten op onze meldkamer. Indien de eigenaar bereid is de kost voor zo’n type camera op zich te nemen, is er de mogelijkhe­id die aan te sluiten op onze meldkamer

 ?? FOTO MIRANDA GIJSEN ?? De eigenaar van de Tiendensch­uur liet de weg vanaf de Schans naar de schuur afsluiten met een zware poort en een bord dat de toegang verbiedt. Intussen is de poort terug open.
FOTO MIRANDA GIJSEN De eigenaar van de Tiendensch­uur liet de weg vanaf de Schans naar de schuur afsluiten met een zware poort en een bord dat de toegang verbiedt. Intussen is de poort terug open.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium