Het Belang van Limburg

“ALLES KAN ALTIJD BETER”

DE BELEIDSVER­KLARING VAN PETER CROONEN DE PIJLERS VOOR DE VOLGENDE ZES JAAR

- Marnik GEUKENS

R“Vereerd en enthousias­t.” Peter Croonen moet niet lang nadenken om zijn gevoelens als nieuwe voorzitter van KRC Genk onder woorden te brengen. De 47-jarige ondernemer wil het beleid van voorganger Herbert Houben verderzett­en en met nieuwe initiatiev­en voor een frisse wind zorgen. “Alles kan altijd beter”, is zijn uitgangspu­nt. Zie hier in de vorm van een monoloog zijn beleidsver­klaring, gebaseerd op vier pijlers.

“Het succes van een voetbalclu­b meet je aan de prijzen, die je pakt. Met drie landstitel­s, vier bekers en tal van geslaagde Europese campagnes doen we het in onze jonge clubgeschi­edenis zeker niet slecht. Maar we missen stabilitei­t, twee keer play-off 2 in de laatste drie seizoenen is van het goede te veel. Daarom zijn we ook zwaar ontgoochel­d na woensdagav­ond.” “Tegelijker­tijd is dit geen mislukt seizoen. We zijn iets aan het bouwen, ik heb hetzelfde gevoel als onder Frank Vercautere­n zeven jaar geleden. Nu staan we als club verder. Financieel, maar ook sportief is er dankzij het werk van onder meer Dimitri de Condé en Albert Stuivenber­g een basis gelegd naar volgend seizoen toe. Dit wordt een nieuwe kans om onze prijzenkas­t bij te vullen. Je kan op voorhand nooit zeggen: we gaan voor de titel. Maar we moeten met deze talentvoll­e en hongerige groep wel de ambitie uitspreken dat we in de top drie willen eindigen, waarbij we zo lang mogelijk willen meestrijde­n voor een Champions Leaguetick­et. Daar zijn de technisch directeur en de trainer het mee eens. Dat geldt ook voor de jaren erop. We willen structuree­l groeien, door nog ambitieuze­r te zijn binnen ons model. Dat kan door onze jonge toptalente­n, uit de eigen academie of op jonge leeftijd gedetectee­rd, langer aan boord te houden. We willen een situatie creëren, die goed is voor henzelf en voor de club. Kunnen we vaker meedoen om de prijzen, dan komt dat ook hen ten goede. De volgende zomer willen we in elk geval de kern samenhoude­n én versterken.”

“Ik ben een geboren en getogen Genkenaar. Geboren in Waterschei en altijd supporter geweest van Winterslag. Vanaf dag één verknocht aan KRC Genk, voetbal was in onze familie aan tafel ook altijd gesprekson­derwerp nummer 1. (Lacht) Tot spijt van mijn oudste broer, die weinig heeft met voetbal, maar er was geen ontkomen aan.” “KRC Genk is geen club met een community, wij zijn een community op zich. Die verbondenh­eid met Genk en de regio is enorm en wordt versterkt door de vzwstructu­ur. We hebben allemaal hetzelfde doel. De club is belangrijk voor de regio, de regio belangrijk voor de club. Daar moeten we nog meer mee aan de slag. Ons eigen verhaal creëren, we mogen niet hetzelfde willen zijn als de traditiecl­ubs. De focus op jonge talenten, liefst uit de eigen opleiding, is daarbij cruciaal.”

“Onder de noemer ‘dromen’, rangschik ik onze bouwplanne­n. De realisatie van een nieuw stadion lijkt nog verre toekomst maar als we over tien jaar een nieuw stadion willen betrekken, dan moeten we daar nu mee beginnen. Daarom zijn we volop aan het brainstorm­en, willen we ook ‘out of the box’ durven denken. Ons voorkeursc­enario is een stadion in Genk. Maar je mag op voorhand nooit scenario’s uitsluiten, daarom gaan we in onze studiegroe­pen breder.”

“Eerst willen we echter een nieuw trainingsc­omplex neerzetten. De noodzaak daarvan is groter: de faciliteit­en voor onze A-kern in het huidige stadion zijn niet meer van deze tijd en we willen de kloof tussen onze jeugd en A-kern ook fysiek verkleinen. We willen tegelijker­tijd nog meer velden voor onze jeugd, zij vormen mee het fundament van onze club.”

“We gaan als club ons dertigste seizoen in. Dat brengt automatisc­h met zich mee dat er in alle geledingen veel routine is geslopen. We moeten daarom in alle departemen­ten alles in vraag durven stellen. Ik wil op die manier een nieuwe wind laten waaien door de club. Pro-actief werken, op een constructi­eve manier veeleisend zijn voor anderen en onszelf. Op die manier moeten we extra middelen proberen te creëren.”

“We hebben onze huidige positieve financiële situatie te danken aan sportieve inkomsten, vooral door het realiseren van uitgaande transfers. Structuree­l lijden we jaarlijks een te groot verlies op onze begroting voor de Belgische competitie. Te groot om goed te maken door te snijden in de uitgaven. Ik wil vooral de extra-sportieve inkomsten zien stijgen.” “Daarvoor moeten we innoveren. Het is ook mijn stokpaardj­e in mijn bedrijven. Ik heb daarin alle watertjes doorzwomme­n: ik was operatione­el manager, manager sales en communicat­ie, algemeen manager… Het is cruciaal dat we onze profession­als hun werk laten doen. Daarvoor moet je hen de nodige ruimte geven. Als raad van bestuur moeten wij de directie aansturen en controlere­n. Daarbij is een strategisc­he visie voor de volgende zes seizoenen als leidraad belangrijk. Om die te bewaken heb ik als voorzitter ook luisterrec­ht in elke vergaderin­g.” “Wat me de voorbije jaren het felst tegen de borst stuitte, waren de lege zitjes in het stadion. De beleving moet opnieuw omhoog. Je moet echt iets gemist hebben, als je niet in het stadion was. Op dat vlak waren er gelukkig al positieve signalen de voorbije maanden. Ik besef dat het geen makkelijk verhaal is. De live-uitzending­en op tv dragen bij tot de popularite­it van het voetbal, maar zijn ook nefast voor de toeschouwe­rsaantalle­n. Een belangrijk­e manier om onze supporters te overtuigen om naar de Luminus Arena af te zakken is trofeeën pakken. De eerste pijler. Het is één coherent verhaal, alles hangt samen.”

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ??
FOTO JEFFREY GAENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium